İnsanın fiziksel vücudunu çevreleyen elektromanyetik alana enerji beden denir. Enerji beden insanın ruhsal, zihinsel ve fiziksel olarak oluşan tüm enerji durumunun kaynağıdır.
Enerji bedende bazı kaynaklara göre 72.000, bazı kaynaklara göre 350.000 nadi yani enerji kanalı bulunur. Bu kanallardan Prana adını verdiğimiz yaşam enerjisi akar. Altı kanal özellikle önemlidir, bunlar; ida, pingala, sushumna, brahmani, chitrani, ve vijnanidir. Ama bu kanallar arasında en önemli üçü, yoga hocaları ve öğrencilerinin de sıklıkla duyduğu ida, pingala ve sushumna kanallarıdır. Bu üç büyük nadi, omurganın tabanından yukarı doğru çıkarlar. Sushumna nadi merkezdedir ve omurga kanalı boyunca yukarı doğru çıkarak beyindeki ön ve arka boşluklara karşılık gelecek şekilde ikiye ayrılır. İda ve pingala nadiler de omurga boyunca birbirlerini çaprazlayarak sushumna üzerinden geçer ve sırasıyla sol ve sağ burun deliklerinde sonlanırlar.
İşte omurga hattı boyunca ida, pingala ve sushumna nadilerin birleştiği “kavşaklara” çakra (Sanskrit anlamı ile tekerlek) denir. Farklı kaynaklarda farklı sayılar olmakla beraber (hatta bedeni tek başına bir çakra olarak tanımlayanlar da vardır) sıklıkla yedi ana çakra’dan söz edilir. Bunlar; muladhara (kök çakra), svadhishthana (sakral çakra), manipura (karın çakrası), anahata (kalp çakra), vishuddha (boğaz çakrası), ajna çakra (üçüncü göz çakra) ve son olarak da başın tepesindeki sahasraradır (taç çakra).
İlgini çekebilir: Sakinleşmek ve Kaygıları Gidermek İçin 5 Basit Yoga Duruşu
Yoganın nihai amacı, sushumna’nın kontrolü ile omurga tabanınında uyuyan bir yılana benzetilen kundalini enerjisinin yukarı doğru hareketinin sağlanmasıdır. Kadim yoga ve tantra metinlerine göre, aydınlanma ve bu hayatın getirdiği bağlılık ve acıdan kurtulma hali de böyle gerçekleşir. Böylece, nadiler ve çakralar da herhangi bir blokaj olmadığında prana bedende özgürce akar. (Akamadığında ise fizik bedende rahatsızlıklar ortaya çıkar ve bu rahatsızlıkları ayurveda ve yoga ile iyileştirmeye gayret ederiz.)
Biraz teknik bilginin ardından yazımıza devam etmeden önce gelin birlikte birkaç soru cevaplandıralım!
- Kendinizi birilerine göre güçlü, birilerine göre zayıf hissediyor musunuz?
- Başkalarının sizin hakkınızda ne düşüneceğini veya başkalarına nasıl görüneceğinizi düşünüp kendi kendinize utandığınız oluyor mu?
- Geleceği tehlikelerle dolu, değişimi ise bir tehdit unsuru olarak görüyor musunuz?
- Rahat olduğunu düşündüğünüz mevcut durumunuzu korumaya odaklanır ve harekete geçmekten kaçınır mısınız?
- Hedef odaklı mısınız? Hayatın anlamı ve amacı sizin için başardıklarınızın listesi midir?
- Bir başarı göstergesi olarak başkalarına ne kadar yoğun ve meşgul olduğunuzdan bahseder misiniz?
- Sindirim / mide sorunları, gastrit, ülser, karaciğer sorunları, safrada taş, diyabet, düşük kan şekeri gibi sorunlar yaşadığınız olur mu?
Bu sorulara verdiğiniz yanıtlardan bir veya birkaçı evet ise bunlar üçüncü çakranızın zayıf olduğunun bir göstergesi olabilir diyor Spiral Up Yoga metodunun kurucusu ve aynı isimli kitabın yazarı John Groberg.
İlgini çekebilir: Ruh, Beden, Zihin Dengesini Şifalandırmaya Yardımcı 5 Kitap Önerisi
Manipura Çakra: Kelime anlamıyla “Mücevherler Şehri”
Kelime anlamı mücevherler şehri olan Manipura Çakra, diğer bir adıyla Güneş Sinir Ağı Çakrası, güç merkezimizi temsil eder. Burası kişiliğin temeli, toplumdaki yerimizi bulmamızı sağlayan enerjinin kaynağıdır. Otoriteye itaat ederek, toplumsal kalıplara uyum sağlayarak, başarı ve güç elde ederek bu kimliği desteklemeye çalışırız. Aynı zamanda isteklerimizin ve arzularımızın merkezidir. Enerji doğru yönlendirildiğinde alt çakraların hayatta kalma ve üreme arzusu ile kurmak istediği üstünlük için kullanılan enerji, burada yerini daha yüksek menfaatler için kullanılan saf bir güce bırakır. Fizik bedende ise üçüncü çakra; sindirim organları, karaciğer ve pankreastan sorumludur.
Manipura çakra dengelendiğinde; farkındalık, kendine güven, bilgelik ve kalp çakrasından yayılan sevgi gibi “mücevherler” ortaya çıkmaya başlar. Geleneksel yorumlara göre biz manipura çakrada gizli olan mücevherleri keşfedene kadar korku ile yaşamaya devam eder; sevilmeyeceğimizden, başarısız olacağımızdan, hasta olacağımızdan ve nihai olarak da ölümden korkarız…
Peki Manipura Çakrayı dengelemek için neler yapmalıyız?
1. Hatırlayın, kontrolün %1’i sizde, % 99’u evrende!
John Groberg’in benzetmesi ile kendinizi bahçecilik yapan bir bahçıvan gibi düşünün. Siz tohumu ekiyorsunuz ama fidan kendiliğinden büyüyor. O halde siz de hayatınızın bahçıvanı olun, %1’lik rolünüzü yerine getirin ve kalanını evrene bırakın!
2. Odağınızı değiştirin
Başarıya daha az, katkıya daha çok odaklanın. Başarı, egoya kendini değerli hissettirir ama ruhun özgürleşmesi için hayata katkı sunulması yeterlidir.
Başarı tamamıyla sonuca bağlıdır, oysa katkı sonuçla bağlantılı değildir, kendi başına bir ödüldür. – John Groberg
3. Ses titreşiminden faydalanın
Burundan nefes alıp, ağzınızdan derin bir “aaaaahhhh” nefesi verin ve bu sırada solar pleksus (karın bölgesi) alanınızdaki titreşimi hissedin. Solar pleksusunuzdan yayılan ve üçüncü çakranız tarafından desteklenen organlarınıza şifa ve dengeleme enerjisi gönderen parlak sarı bir güneş hayal edin.
İlgini çekebilir: Kök Çakra Hakkında Her Şey: Dengede Olmadığını Nasıl Anlarız? Nasıl Dengeleriz?
4. Sindirim ateşinizi önemseyin
Ayurveda’ya göre, bütünsel sağlığın temel unsuru olan “agni” yani sindirim ateşinizi korumak için beden tipinize (dosha’ya) uygun seçimler yapmalı, soğuk yemeklerden uzak durmalı, en yoğun öğününüzü öğlen tüketmeli ve aç değilken yemek yememelisiniz.
5. Ateş nefesi yapın
Karnınız ile kalbiniz arasındaki mesafeyi artırarak dik bir pozisyonda oturun. Birkaç kez burundan nefes alıp verin. Şimdi karnınızı içeri çekerek nefesi boşaltmaya başlayın. Sadece nefes vermeye odaklanın ve nefesin kendiliğinden girip çıkmasına izin verin. Nefes alırken karnınızın hava ile dolduğunu ve nefes verirken havayı dışarı atmak için karın kaslarınızı kullandığınızı imgeleyerek devam edin.
Her nefesi kısaltın ve hızınızı giderek artırın. Bir saniyede alış ve bir saniyede verişle başlayıp, saniyede bir alış verişe kadar hızlanabilirsiniz. Enerjinizin düştüğünü hissettiğinizde bu nefesi bir dakika boyunca yapmak bile sizi yeniden şarj edecektir.
İlgini çekebilir: Meditasyonun 7 Çeşidi: Senin İçin En İdeal Olanı Bul!
6. Yoga öğretisi ve pozlarından faydalanın
Yoga pratiğinizde; bot, yay , kobra pozları ve burgulardan oluşan bir seri ile karın bölgenizi aktifleştirebilirsiniz. Ayrıca Karma Yoga felsefesi ile eylemlerinizin sonucu konusunda beklentiye girmeden ve kişisel çıkarlarınızı düşünmeden hareket etmek de manipura çakranızı şifalandırır.
Ve en önemlisi; kendinizi önemseyin! Hayır demeyi bilin, size zarar veren insanlardan uzak durun, sınırlarınızı koruyun, kendi seçimlerinizi yapın ve sezgilerinize güvenin!
Güçlü ve parlak bir içsel ateş dilerim.
Yardımcı Kaynak:
• Çakra El Kitabı. B. J. Baginski,S. Sharamon, 2000
• 5 Warning Signs Your Third Chakra Is Weak (and How to Balance it), finerminds.com