Zen kavramı, aslında Hint kökenli bir sözcük olup denge, uyum ve huzur gibi kavramları içinde bulundurmaktadır. Japoncada ise meditasyon anlamına gelmektedir. Aslında tam anlamıyla zihinsel ve bedensel arınmayı temsil eder. Zen Stili ise yalınlığın, rahatlığın ve huzurun hakim olduğu minimalist bir dekorasyon tarzıdır. Bu stilde katı ve keskin kurallar yoktur. Amaç, olabildiğince sakin ve huzurlu alanlar yaratmaktır.
İlgini çekebilir: Minimalizm Yolunda Az Bilinen Çok Etkili 4 Yöntem
Sizce de yaşam alanlarınızda kendinize yer açmanın vakti gelmedi mi?
Hepimizin evlerinde belki bir kere baktığımız ama hep baş köşede duran birçok gereksiz obje vardır. Onları asla atmaya kıyamayız. Peki böyle boğucu bir ortamda bütün günün stresini atıp nasıl rahatlayabiliriz ki?
Zen stili sayesinde olabildiğince az eşya kullanarak bu rahatlığı sağlamamız mümkün. Az eşya kullanılmasının bir diğer sebebi ise tamamiyle enerjinin daha kolay akıp ev içerisine dağılmasıdır.
Şimdi kullanmadığımız tüm ürünleri ihtiyaç sahiplerine vererek, az eşya ile mutluluğu yakalamanın tam vakti! Rahatça hareket edebildiğimiz alanlar oluşturarak kendimizi daha çok evimize bağlı hissedebiliriz…
İlgini çekebilir: Bakımı Kolay Dekoratif 7 Harika Ev Bitkisi
Zen stili dekorasyon nasıl olmalıdır?
Özümüze dönmek bu stilin en önemli noktası diyebiliriz. Sakinlik ve huzuru sağlayacak olan toprak tonları, beyaz ve soft renkleri kullanabilirsiniz. Japon mimarisinde en önemli noktalardan olan düz çizgiler ve minimal mobilyalar ile de mekanı ferah ve huzurlu gösterebilirsiniz.
Zen stilinde az eşya kullanmalı ve huzur sağlayacak boş alanlar oluşturmalısınız. Alışık olduğumuz gereksiz aksesuarlar ve kalabalık eşyalardan uzak bir stil olması da bizleri rahatlatmakta olan en önemli unsur. Yüksek camlı tavanlar ve büyük pencereler de bu stilde oldukça etkindir. Eviniz mümkün olduğunca güneş ışığı almalı. Bu sayede hem meditasyon için gerekli olan enerjiyi almış olursunuz hem de daha sağlıklı bir yaşam alanı oluşturursunuz. Bu alanları oluştururken kokulardan, mumlardan, tütsülerden de faydalanabilirsiniz.
Dekorasyonda çoğunlukla organik malzemelerden yapılmış ürünler tercih edilir. Buradaki amaç, doğayı evlerimizde hissetmektir. Hasır ile bambu mobilyalar, doğal ahşap ve bitkiler en sık kullanılan ürünlerdir. Yere daha yakın yataklar, bambu ve ketenden üretilmiş perdeler, sade ve yalın tablolar yine bu stilin vazgeçilmezlerindendir.
Dekorasyonda görüntü kirliliği yaratacak kablolar mutlaka gizlenmelidir. Ayrıca ortada çok fazla eşya bulunmaması gerektiğinden depolama alanları oldukça önemlidir. Özellikle mutfak bölümünde eşyaları saklamanın ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Bunun için de kiler gibi depolama alanları kullanabilirsiniz.
İlgini çekebilir: Bohem (Boho) Stilinin Sırları Nelerdir? Evinizde Bohem Stili Estirmenin 4 Yolu
Peki bu stilin bize katkısı nedir?
Meditasyon, özellikle bu dönemde yoğun stres altındayken hep duyduğumuz bir kavram. Kim istemez ki böyle zorlu bir süreçte rahatlamayı ve huzurlu hissetmeyi? İşte bu noktada Zen stili devreye giriyor. Minimal dokunuşlarla evlerinizi sadeleştirebilir ve meditasyon için güzel alanlar oluşturabilirsiniz.
Kısacası, stresli bir günün ardından size istediğiniz rahatlığı sunup, enerjinizi yüksek tutacak bir ev dekorasyonuyla hayatınızı pozitif yönde değiştirebilirsiniz.