Başkalarını memnun etme, sevilme ve kabul görme ihtiyaçlarının temelinde; insanların yaşamlarının birçok alanında, diğer insanlardan onay almaya yönelik istekleri yatmaktadır. Kişi kabul görmek, beğenilmek ve ilgi odağı olabilmek için her şeyi yapabilir. Öncelikle iyi niyetle başlayan kendinden ödün verme, karşısındakinin istek ve düşüncelerini ön sıraya koyma çabası sonrasında hastalıklı ve bağımlı bir hal alabilir. O andan itibaren, kim olduğunun önemi olmaksızın, kişi çevresindeki iş arkadaşı, patronu, arkadaşı, sevgilisi, eşi, ebeveyni vb. tarafından sevilmek, onaylanmak için her şeyi yapmaya hazırdır. Peki “people pleaser” olarak da sıklıkla karşımıza çıkan, başkalarını memnun etme odaklı olma durumu için neler yapabiliriz?
Neden başkalarını memnun etmek isteriz?
Bu davranış aslında kişinin içinde yer alan boşluğu doldurma çabasına işaret eder. Çocukluğunda ebeveynleri tarafından ilgi görmeyen bireylerde daha sık gözlemlenmekle birlikte temelinde özgüven eksikliği olarak karşımıza çıkmaktadır.
Güven ve öz saygı eksikliği, kabul görme ihtiyacı, herkesi baştan çıkarma arzusu, imajını kabul ettirme ve değer görme ihtiyacı, psikolojik acı ve derin bir huzursuzluk hisleri de bizi başkalarını memnun etmeye yöneltir. Söz konusu başkalarını sürekli memnun etmek olduğunda, bu belirtilere dikkat etmekte fayda var:
- Reddedememek, hayır diyememek.
- Başkalarının ne düşündüğü konusunda takıntılı olmak.
- Nefret edilmekten korkmak.
Başkalarını memnun etme odaklı olmayı bırakmak için ne yapmalıyız?
Kendinizi eleştirmeyi bırakın.
Kendinize mutlaka, “Kendimi nasıl görüyorum?”, “Kendime bakış açım neden olumsuz?” sorularını sorun ve önyargılı bakış açınızın farkına varın. Kendiniz ile ilgili olumsuz düşünceyi önlemek için öncelikle bu düşüncenizin gerçekten var olup olmadığının farkına varın. Düşüncelerinizi yorumladığınız gibi değil, üçüncü bir kişinin bakış açısından tarafsız olarak gözlemleyin.
Mükemmel olmadığınızı kabul edin.
Hepimiz farklı ailelerde, farklı hayatlarda ve farklı geçmişe sahip olarak gelişiyoruz ve dönüşüyoruz. Bu nedenle bazı insanlarla anlaşamamak ya da uyuşamamak çok normal. Bazı insanlar seni beğenmeyebilir, seni onaylamayabilir veya kabul etmeyebilir. Bununla birlikte, hatanın insanlar için olduğunu unutmayın. Hepimiz zaman zaman hatalar yapıyoruz. Mükemmeliyetçilik tuzağının farkında olun. Başarılarınıza ve sizi gerçekten seven insanlara odaklanın.
Hayır demeyi öğrenin.
Zamanınız önemlidir.
Onay beklemeyi bırakın.
Sizi tüketen insanları hayatınızdan cesurca çıkarın.
Sizi tüketen insanların farkına varın ve bu insanları yavaş yavaş hayatınızdan çıkarmaya karar verin. Bazen köprüleri yakmaktan başka seçenek yoktur. Daha iyi insanlarla olmayı hak ettiğinize inanın. Sürekli sizden faydalanmaya çalışan zehirli insanlar, sadece sizin bu duygunuzu besliyorlar. Kibarca onları hayatınızdan çıkarın.
Meditasyon yapın.
Düzenli olarak yapılan meditasyon zihninizin çalışma şeklini değiştirir. Nefesinize odaklanmak gibi basit uygulamalar öz farkındalığınızın gelişmesine yardımcı olduğundan, bu da davranış kalıplarınızın değişmesinde oldukça önem taşır.
Eleştirilmekten korkmayın.
Ne yaparsanız yapın, insanlar her zaman konuşacak bir şeyler bulurlar. Dolayısıyla korkmak bir çözüm değil. Eleştirileri özgürce dinleyin yararlı olanları kabul edin ve gerisini reddedin.