Arkadaşlık ilişkileri zaman zaman zorlu hale gelebilir, özellikle de karşınızdaki kişi baskın karakterli ve agresif bir tutum sergiliyorsa. Bu tür kişilerle sağlıklı bir iletişim kurmak ve sınırları korumak, çoğu zaman karmaşık ve yorucu bir süreç olabilir. Ancak henüz toksik bir ilişkiye yelken açmadıysanız, doğru stratejilerle, böyle bir arkadaşla ilişkiyi dengede tutmak ve kendi ruh sağlığınızı korumak mümkün!
Tetikleyiciyi gözlemle
Özellikle hangi konularda kıskanç tepkiler veriyor? Hangi konularda agresifleşiyor? Ne olduğunda üstünde baskı kurmaya çalışıyor. “Ne zaman heyecanla gelecek planlarından bahsedecek olsam bu planların ne kadar saçma olduğunu söyleyip agresifleşiyor.” diyorsan belki de kendi geleceğinin seninki kadar parlak olmadığını düşünüyordur. Öyleyse kıyaslama söz konusu diyebilir miyiz? Arkadaşının bu hareketlerini nelerin tetiklediğini gözlemlersen onunla yapacağın konuşmada çok daha anlaşılır olabilirsin.
Kıskançlık ve depresyon arasındaki farkı bil
İnsanlar karmaşık varlıklardır. Duygusal, zihinsel ve fiziksel sağlığımızın ruh halimizi, eylemlerimizi ve sözlerimizi harekete geçirmek için birbiriyle bağlantısı vardır. Arkadaşının yorumları küçük olumsuz ifadelerden daha fazlası olabilir.
Son araştırmalar, depresyon ile mücadele eden bireylerin olumsuz duygular arasında ayrım yapmakta zorlandıklarını göstermektedir. Seni gerçekten kıskanıyorsa bunu kabul etmekte zorlanabilir veya eylemlerini bu şekilde tanımlayamayabilir. Hal böyleyken ona “beni kıskanıyorsun” şeklinde bir yargıyla gitmek çok sağlıklı olmayacaktır.
Gerçek sorunu anlamak için gözlem yeteneğini kullan. Belki de zihnindeki olumsuz düşüncelerini yönetmek için mücadele ediyor olabilir. Sürekli olumsuz ve yargılayıcı olan bir arkadaşınızın yanında olmak bazen sinir bozucu olsa da, durumu şefkat ve empati alanından kurgulamaya çalış. Çünkü birisi ezici bir şekilde olumsuz olduğunda, genellikle kendisiyle bir mücadele içindedir. Her şeyden önce; arkadaşına nasıl olduğunu sor ve ona yardım etmek veya dinlemek için her zaman orada olduğunu hatırlat. Ancak, olumsuzluğunu sana yansıtıyorsa ve seni aşağıya çekiyorlarsa çizgiyi çizmen ve kendinize dikkat etmen gerekir. Sınırlarını koru.
En yakın zamanda arkadaşınla konuş
Kıskançlıklarının ve agresif tavırlarının nereden gelebileceği hakkında bir fikir sahibi olduğunda, en kısa sürede arkadaşınla konuş ve ona nasıl hissettiğini söyle. Konuşmayı, davranışlarından öfkeli hissetmediğin veya saldırılarına maruz kalmadığın zamanlarda yapmak en iyisidir. Aksi takdirde anlık bir sinirle söylediğini düşünüp seni ciddiye almayabilir.
Sakin, açık bir zihinle sohbete girmek önemlidir, böylece arkadaşın arkadaşlığınızın geleceği konusunda tehdit altında hissetmez ve olumsuz yorumlarla aşırı tepki vermez. Sohbeti olabildiğince sorunsuz kılmak için Psikolog Irene S. Levine, konuşurken “Ben” dilinden faydalanmak gerektiğini söylüyor.
Konuşma için gergin misin? İşte bazı ipuçları!
Bu durum hakkında konuşmak kolay olmayabilir, ancak bunu kolaylaştırmak için bazı stratejiler mevcut. İşte, Levine’nin, sohbeti olabildiğince sorunsuz ve üretken hale getirmeye yönelik en iyi ipuçları:
İki tarafı da önemsediğini gösteren bir empati dili kullan.
Onu kıskançlıkla, agresif tavırlarla suçlamak yerine, bu olumsuz ifadelerin seni incittiğini söyle. Arkadaşlığınızın durumu için endişelendiğini ve tavırlarındaki değişiminden endişe duyduğunu açıkça belirtebilirsin. Konuyu onun perspektifinden de görmeye çalış.
Aktif dinleme pratiği yap.
Tüm dikkat dağıtıcıları bulunduğunuz ortamdan uzaklaştır. Konuşurken göz temasını koru. Arkadaşının vereceği cevapları dikkatlice dinle ve konuşurken onu bölme.
Duygularını görmezden gelmek yerine onu anladığını hissettir.
“Neden böyle hissettiğini anlıyorum.”, “Olanların seni nasıl üzdüğünü görebiliyorum.”, “Neden bu şekilde davrandığını anlayabiliyorum.” ile başladığın cümlelerin devamında problemlerini ortaya koymak bunu kabullenmesini ve seni anlamasını kolaylaştıracaktır.
Gerekiyorsa, arkadaşlığını bitirebilirsin veya mesafe koyabilirsin.
İletişim kurmak ve durumu değiştirmeye çalışmak sizi hiçbir yere götürmezse ve arkadaşın sana saygısızlık etmeye devam ederse, yoluna bakma zamanı. “Arkadaşlıklar, karşılıklı olarak tatmin edici olması gereken gönüllü ilişkilerdir.” diyor Levine. Hepimiz bizi geliştiren ve daha iyi insanlar olmamıza yardımcı olan arkadaşları hak ediyoruz. Kararların için kendini kötü hissetme, hissettirmelerine izin verme. Sana iyi gelenin peşinden gitmek senin en doğal hakkın.