Gün boyunca rutin dışı beslenip sonrasında “keşke yemeseydim”, “neyse yarın hiçbir şey yemeden telafi ederim” diyenlerden misin? Yoksa tüm hafta tatlıları, börekleri yiyip pazartesi günü diyete başlarım nasıl olsa diyenlerden mi? Bu durum elbet hepinizin başına gelmiştir; beslenmede beklenmeyen bir gün yaşadıktan sonra kendimizi avutmak için söylediğimiz sözler çoğu zaman aynıdır… Kendimize verdiğimiz değerle orantılı olarak beslenmemizde gösterdiğimiz tüm çabayı bir anda çöpe atarız çoğumuz.
Halbuki yapılacak çok şey var, hepsi de çok kolay şeyler. Gelin ben size minik minik ipuçları vereyim.
1. Denge
Şunu bil ki bu sana “ben nasıl bir insanım” dedirtecek bir durum değil. Hepimiz yaşıyoruz, öyle bir gün oluyor ki ipin ucu kaçıyor. Danışanlarım soruyor, “ya Begüm Hanım çok zayıfsınız, size hiç mi olmuyor böyle şeyler?” diye, başlıyorum anlatmaya, şaşkınlıktan çeneleri yerlere düşüyor. O geçirdiğin 1 günle (tabi eğer 1 günle kalıyorsa) pantolonlara sığamayacak olman, verdiğin tüm emeğin boşa gitmesi söz konusu değil, sağlığından ödün verdiğin anlamına da hiç gelmiyor. Bu durum sadece insan olduğumuzun bir göstergesi. Robot gibi moda mod olamıyoruz ne yapalım. Sonrasında ne yapacağım dersen birkaç önerim var tabi ki.
2. Kendini affet
Dünyaları yakmadın, alt tarafı o an seni mutlu edeceğine inandığın bir şey yaptın, belki de sosyal ortama uyum sağlaman gerekti.
Diyabet gibi bir sağlık problemin yoksa kendine zarar verdiğin anlamına gelmiyor bu. Kilo vermeye çalışıyorsan da hedefine iki gün geç ulaşırsın, olur biter. Önceki gün çok yediğin için kendini yemekten mahrum bırakman, iştahının daha da artmasına ve tekrar fazla yemene neden olacak. Doğru yapıyorum sanarken yaptığın bu yanlıştan vazgeç.
3. Uykunu al
Uykusuzluğun neden olduğu halsizliği yok etmek ve enerji sağlamak için karbonhidratlara sarıldığımız bir gerçek. Yapılan bir çalışmada 5 saat ve 9 saat uyuyan bireylerdeki değişim kıyaslandığında bir gün sonraki beslenmelerinde 9 saat uyuyanlar daha başarılı oluyor. Ne yap ne et günün gecesinde uykunu almaya bak.
İlgini çekebilir: Her Uyku Güzellik Uykusu Değildir! Verimli Uyku İçin İpuçları
4. Kahvaltını yap
Kahvaltı her zaman olduğu gibi böyle günlerde de en önemli öğün! Önceki gün rutinin dışında beslendiğin için, miktarlar da fazlaysa gece insülin seviyelerin dans ediyor olabilir ve çok aç uyanabilirsin. Dengeyi sağlamak için protein kaynağına ve yüksek posalı gıdalara yer verdiğin bir kahvaltıya ihtiyacın var.
İlgini çekebilir: Güne Sağlıklı Bir Başlangıç İçin Pratik ve Lezzetli 6 Kahvaltı Tarifi
5. Su İç
Yüksek karbonhidratlı bir öğün aynı zamanda yüksek sodyumlu bir öğünü de beraberinde getirir. Artmış sodyumun getirdiği ödemi düşürmek ise içtiğiniz suyun boynunun borcudur. Günlük olarak su tüketimimiz metabolizmanızın hızlanmasına yardımcı olacağını da unutmayın.
İlgini çekebilir: Elektrolit Seviyenizi Dengeleyin: Eksiklik Belirtileri, Dengeleme Yöntemi
6. Egzersiz Yap
Günlük olarak hareket etmek hem ağırlığınızı korumanıza yardımcı olur hem de hormonal dengede yarattığı pozitif etkiyle kendinizi daha mutlu ve huzurlu hissetmenizi sağlar.
50-60 dakikalık bir kardiyo egzersizi oksijen alma kapasiteni arttıracak, sindirim sistemini rahatlatacak ve kendinizi daha iyi hissedeceksiniz! Vaktiniz mi yok ? Dışarı çıkmak mı zor ? Açın YouTube’ dan bir zumba videosu, olsun bitsin!
İlgini çekebilir: Yağ Yaktırmak Ondan Sorulur: Fitness Eğitmeni Emir İnalbay’a Sorduk!
7. Detoks mu?
Hayır, detoks denilenin adı esasen detoks da değil. Hemen “ay smoothie yapmam lazım, ay sıvı besleneyim” yapma lütfen. Öğünlerinin yeterince protein, lif ve sağlıklı yağ içermesine dikkat et. Rafine şeker, rafine un ve tuzdan olabildiğince uzak dur. Miktarlarını da bir miktar küçük tut.
Unutma; kazananlar hiç hata yapmayanlar değil, asla vazgeçmeyenlerdir!
İlgini çekebilir: Sürdürülebilir Detoks: Toksinleri Bedeninizden Atmak İçin 9 Basit Öneri