Ghosting Davranışına Maruz Kaldım Şimdi Ne Yapacağım?

el ele tutuşan çift

Modern yaşamın hızı, gerçek hayattaki ilişkileri sürdürmeyi zorlaştırmaktadır ve modern ilişki sorunlarının ilk sırasında da ‘ghosting’ karşımıza çıkmaktadır. Son zamanlarda oldukça popüler olan bu terimi kısaca açıklamaya çalışırsak; her şey yolunda gibi görünürken birdenbire karşı tarafın hiçbir açıklama yapmadan ilişkiyi kesmesine ghosting deniyor, yani hayalet olup uçması…

Mesajlarınızı görmezden geliyor, aramalarınıza yanıt vermediği gibi sonrasında geri dönüş de yapmıyor, buhar olup uçuyor. Sanki öyle biri hiç var olmamış gibi hissediyorsunuz. Ve şu soru akıllara geliyor: “Ben bunları tek başıma mı yaşadım?”

Bu davranış, özünde duygusal bir şiddet olmakla birlikte, ghosting uygulanan kişiye terk edilme hissini daha şiddetli, daha derinden yaşatıyor. Ghosting davranışı kişinin üzgün, kafası karışmış olmasına ve kendinden şüphe duymasına sebep oluyor.

Bu davranış biçimi, ikili ilişkilerde yoğun olmakla birlikte, iş yaşamında da karşımıza çıkmakta. Ghosting iş yaşamında mobbing’i de içine alan bir kavram. Tamamen hayalet olamasa da kişi, e-maillerinize yanıt vermez, soru sorduğunuzda sorunuz ile yalnız kalırsınız ve belki bir cevap yazar diye beklersiniz. Elbette iş yaşamında delilli ve şahitli bir davranıştan kaçınıldığı için ghosting davranışı da kaçak oynanan bir oyun haline gelmektedir.

Ghosting davranışı neden ortaya çıkar?

Bu davranışın temel nedeni, ayrılık konuşmasından kaçınma isteğidir. İlişkiye olan ilgi kaybedildiğinde, diğer kişinin göstereceği öfke, üzüntü veya diğer güçlü olumsuz duyguları ele almak zorunda kalmamak için ghosting kolay bir çıkış yolu gibi gelebilir. Yani bir tür kaçınma, düşünmeme veya zor ve acı verici bir şeyle yüzleşmek zorunda kalmama davranışı.

2020 yılında yapılan bir çalışmada kişilere, neden ghosting davranışını sergiledikleri sorulmuş ve insanlar aşağıdaki nedenlerden dolayı neden hayalet olduklarını dile getirmişlerdir:

  • Saldırgandı
  • Saygısız davranışları vardı
  • Ayrımcılık yapıyordu
  • Sırları vardı
  • Hoş olmayan cinsel mesajlar gönderiyordu

İlişkide bu ve buna benzer davranış biçimleri, hayalet olma güdüsünü ortaya çıkarabilmektedir.

Bazı kişiler ise diğer kişinin duygularını korumaya yönelik yanlış bir girişim nedeniyle bağları kopararak iletişimi keserler. Örneğin bir randevu sizi rahatsız ediyorsa, doğruyu söylemek veya bir yalan uydurmak yerine hayalet olmayı seçebilirsiniz. Ancak bu yanlış bir harekettir.

Kişinin kendini güvende hissetmemesi ise ghosting davranışının bir diğer nedenidir. Karşısındaki kişinin garip veya sınırsız davranışlar sergiliyor olması nedeniyle ayrılmak isteyen kişi, ayrılma konuşmasını yapma aşamasında tam da yukarıda belirtilen nedenlerden dolayı kendini güvende hissedemeyeceği için bu davranışa yönelebilir. Kendi iyilikleri için bütün iletişimi kesme yolunu tercih edebilirler. Kişiler, sağlıksız bir ruh halinde olduğunu gördükleri partnerlerinden ayrılma düşüncelerini açıklamaları sonucunda karşılaşabilecekleri şiddet davranışından kaçınma amacıyla, bir savunma biçimi olarak ghosting’i çıkış yolu olarak görebilmektedirler.

Ghosting’le nasıl başa çıkabiliriz?

Birisi size bu şekilde davrandığında, bu davranış acı verici, küçümseyici ve rahatsız edici olmakla birlikte birçok cevapsız soruyu da beraberinde getirir. “Neden aniden yok oldu? Ne yapmaya çalışıyor? Bu davranışa ben mi sebep oldum? Nerede yanlış yaptım?” gibi sorularla baş başa kalırız. Bu sorular, rencide edici, kişinin kendini sorgulamasına neden olan süreci başlatır. Oysa çoğu zaman kendimize haksızlık ederiz.

Kendinize zaman tanıyın.

Gerçekten o kişiden hoşlanıyorsanız ve işlerin iyi gittiğini düşünüyorsanız, bu davranış hayal kırıklığı yaratabilir. Bu noktada kendinize üzgün olma izni verin. Tüm kayıplarda olduğu gibi, kendinize zaman ve alan tanıyın.

Kendinizi suçlamayın.

Birisi size ghosting davranışı sergilediğinde kendinizi suçlamak en kolayıdır. Geçmişe dönüp her cümlenizi ve her davranışınızı sorgulayabilirsiniz, ancak ghosting’in nedenleri çoğu zaman sizin kontrolünüz dışında gelişir. Karşınızdaki, bir birlikteliğe, daha doğrusu bağlılık gerektiren bir ilişkiye hazır olmayabilir veya beklediği kıvılcımı alamamış olabilir.

Yaşamınızın diğer alanlarına odağınızı kaydırın.

Reddedilmekten kurtulmanın önemli bir parçası olumlu bir benlik duygusu geliştirmektir. Bu davranışı sergileyen kişi hayatınızda olmadan önce, neler size iyi hissettiriyordu? Sanat veya spor gibi hobilere odaklanmak da moralinizi yüksek tutmanıza yardımcı olacaktır. Sağlıklı bir benlik saygısı ve tatmin edici bir yaşam, ghosting davranışının acısını hafifletir.

Sevdiklerinizden destek alın.

Sevdiğiniz insanları aramak veya onlarla buluşmak size yalnız olmadığınızı hatırlatır. Kendinizi, değerlerinizi onaylayan aile ve arkadaşlarla çevreleyin. Sevdiklerinizle nasıl hissettiğiniz hakkında konuşun.

Kaynaklar
ghosting, ilişkiler