Her Uyku Güzellik Uykusu Değildir! Verimli Uyku İçin İpuçları

Şişkin gözler, yorgun bir ifade, solgun bir cilt… Her uyku güzellik uykusu değil; çünkü uyku kalitemiz her zaman aynı değil. Peki, daha tazelenmiş ve dinç hissettiren uyku deneyimleri için neler yapabiliriz? İşte birkaç basit ipucu!

Teknolojiden uzaklaşın

Yatağa girmeden önce dakikalarca, hatta saatlerce Instagram, Twitter veya Facebook’ta dolaşanlardan mısınız? Ya da televizyonun karşısında sızıp kalanlardan? Bu aktiviteler, günün telaşından uzaklaştırıyor gibi görünse de, uyku kalitemizi ciddi şekilde düşürüyor. Zihnimizi sakinleştirmemiz gereken saatlerde onu çeşitli uyarıcılarla meşgul ediyoruz.

Sosyal medyanın yarattığı kusursuz hayat algısıyla egzotik tatil yerleri, muhteşem evler, mükemmel kıyafetler ve ışıl ışıl ciltlerle kendimizi kıyaslayarak bir kısır döngüye giriyoruz. Böylece zihnimizi boşaltmamız gereken saatlerde görsel imgelere maruz bırakıyoruz. Üstelik, televizyon ve cep telefonlarının yaydığı mavi ışık, melatonin salınımını engelleyerek uyku kalitemizi daha da düşürüyor. Bu yüzden, uyumadan en az bir saat önce telefonunuzu uyku moduna veya sessize almayı, bildirimleri kapatmayı deneyin.

Akşam rutini oluşturun

Her gece “ne yapacaktım?” stresinden kurtulmak için kendinize bir akşam rutini oluşturun. Belirlenmiş bir rutin, alışkanlık haline getirildiğinde çok daha kolay sürdürülür. İyi bir alışkanlık her şeydir!

Akşam rutininizi oluştururken, size neyin iyi geldiğini dikkate alın. Birbirinin aynısı olan YouTube videolarının peşinden gitmek yerine, sizi rahatlatacak aktiviteleri keşfedin. Meditasyon bazıları için faydalıyken, belki siz ılık bir duş almayı tercih edersiniz. Neyi sevdiğinizi bulmak için denemeler yapın.

Yardımcı araçların gücünden faydalanın

Sizi daha iyi hissettirecek bir uyku kiti oluşturmayı deneyin. Küçük yardımcılar bazen hayat kurtarıcı olabilir. Lavanta yağı, stres ve anksiyeteyi azaltmaya yardımcı olurken, daha kaliteli bir uyku sağlar. Her gece yastığınıza sıkmak için bir lavanta spreyi edinebilir veya evde kendiniz yapabilirsiniz. Ayrıca, ışığa duyarlıysanız göz maskesi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Kolayca uykuya dalmak ve derin bir uyku çekmek için ses frekanslarını deneyin! Journal of Caring Sciences dergisinde yayımlanan bir çalışma, hastanede yatan bireylerin uyku düzenlerini incelemiştir. Araştırmalar, beyaz gürültü ile uyuyanların, hastanede olmalarına rağmen ortalama uyku sürelerinde bir değişiklik yaşamadığını, beyaz gürültü kullanmayanların ise ortalama uyku sürelerinin yedi saatten beş saatin altına düştüğünü göstermektedir. Beyaz gürültü seslerini Spotify, App Store veya Google Play Store’dan bulabilirsiniz.

Bir diğer öneri de rezene çayıdır. Uyumadan önce bir fincan rezene çayı demleyerek, rahatlayıp huzur bulduğunuzu göreceksiniz.

Kaynaklar
kaliteli uyku | uyku bozuklukları | verimli bir uyku için | verimli uyku