İçinizdeki Çocuğu Neşelendirecek 10 Film Önerisi

Sen de bizim gibi yaşın kaç olursa olsun 23 Nisan’da kendini çocuk gibi hissedenler misin? Ya da evinde bu Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı dışarda kutlayamayacak diye morali bozuk olan minik bir dostumuz mu var? Sana ailecek keyifle izleyebileceğiniz, içinizdeki çocukları birer birer ortaya çıkaracak, birbirinden güzel 10 Disney filmi seçtim!

Şimdiden iyi seyirler; yaşın kaç olursa olsun bayramın kutlu olsun!

The Nutcracker and the Four Realms

“Bu yılki Noel hediyen asla unutmayacağın bir şey olacak”

Yapım Yılı: 2018

IMDb: 5,5

Yönetmen: Lasse Hallström, Joe Johnston

Oyuncular: Mackenzie Foy, Keira Knightley, Helen Mirren

Genç Clara’nın istediği tek şey bir anahtardır. Bu eşi benzeri olmayan anahtar, vaftiz babası Drosselmeyer’ın ona geleneksel parti sırasında verdiği ve hayata zamansızca veda etmiş olan annesinin paha biçilemez altın tarağını bulunduran kutunun anahtarıdır. Ancak bu anahtar garip ve esrarengiz bir paralel dünyada kaybolmuştur. Clara bu paralel dünyada bir fare çetesiyle, Çiçekler Ülkesi, Tatlılar Ülkesi, Kar Taneleri Ülkesi olmak üzere 3 boyuta hükmeden hükümdarlarla ve yolculuğunda ona eşlik edecek olan Phillip isimli bir askerle tanışır. Clara ve Phillip, despot Zencefil Anne’nin yönetimindeki 4. boyutta da anahtarı aramak ve dengesi bozulmuş olan paralel evrene denge getirebilmek için cesur olmalıdır.

Dumbo

Yapım Yılı: 2019

IMDb: 6,3

Yönetmen: Tim Burton

Oyuncular: Colin Farrell, Danny DeVito, Michael Keaton

Sirk sahibi Max Medici, eski yıldızı Holt Farrier ve onun çocukları Milly ve Joe’ya sıradışı bir görev verir. Ailenin görevi, sirkin yeni üyesinin bakımını üstlenmektir. Bu yeni üye, koca kulakları sebebiyle seyircileri güldüren, yavru bir bebek fildir. Ancak Dumbo’nun uçabileceğini keşfettiklerinde, tek ayağı çukurda olan sirk inanılmaz bir geri dönüş yapar ve ikna edici girişimci V.A. Vandevere’in dikkatini çeker. Vandevere, sevimli fili, yeni ve büyük eğlence parkı Dreamland için kiralar. Ancak Dreamland, yüzeyde göründüğü kadar parlak ve görkemli değildir. Dumbo, çekici ve muhteşem bir akrobat olan Colette Marchant ile birlikte yeni zirvelere doğru yükselir. Bu süreçte Holt da, Dreamland’in karanlık sırlarını keşfedecektir…

The Lion King

“Güneşin dokunduğu her yer bir gün onun olacak.”

Yapım Yılı: 2019

IMDb: 6,9

Yönetmen: Jon Favreau

Oyuncular: Donald Glover, Beyonce Knowles-Carter, James Earl Jones

Ormanın kralı olan babası Mufasa’ya hayran bir yavru aslan olarak mutlu bir hayat süren Simba, sinsi amcası Scar’ın planlarından habersizdir. Kral olmak için fırsat kollayan Scar, Mufasa’yı öldürdükten sonra Simba için tehlike baş gösterir. Amcasının ihaneti ve babasının kaybı ile yıkılan Simba sürgüne gider. Zamanı geldiğinde ise hakkı olanı almak için geri dönecektir.

Nala’nın yetişkin halini seslendiren Beyonce Knowles-Carter, seslendirme sanatında da ne kadar yetenekli olduğunu kanıtlamış. Filmin orjinal soundtrackı, bestecisi Hans Zimmer’e bir çok ödül kazandırmıştı. Yeni filmde şarkıları çok güzel yorumlarla, Beyonce’den dinliyoruz. Albümü iTunes’tan dinleyebilirsiniz.

Aladdin

Yapım Yılı: 2019

IMDb: 7,0

Yönetmen: Guy Ritchie

Oyuncular: Will Smith, Mena Masssoud, Naomi Scott

Aladdin, zamanını Agrabah şehrinde pazardan yiyecek çalarak geçiren fakir bir gençtir. Gecelerini, şehrin farklı bölgelerinde uyuyarak geçirirken, gündüzlerini ise hırsızlığa ayırmaktadır. Ancak yaşam tarzına rağmen aslında Aladdin’in altın gibi bir kalbi vardır. Onun macerası, tuhaf babası tarafından zorla evlendirilmeye çalışılan bir genç kızla tanıştığı zaman başlar. Bu genç kız aslında ülkenin sultanının kızı olan Prenses Jasmine’dir. Aladdin’in şansı, Harikalar Mağarası’ndan sihirli bir lamba aldığında aniden değişir. Bilmeden aldığı bu lambada, eğlenceye düşkün, neşeli ve 3 dileğini gerçekleştirme şansına sahip olan bir cin vardır. Aladdin’in lambanın cini sayesinde sevdiği kıza ulaşmaya çalışırken bilmediği şey ise Sultan’ın danışmanı Jafar’ın hem Aladdin hem de lamba için kendi planları olduğudur.

Brave

Yapım Yılı: 2012

IMDb: 7,1

Yönetmen: Mark Andrews, Brenda Chapman, Steve Purcell

Oyuncular: Kelly Macdonald, Billy Connolly, Emma Thompson

Merida, Kral Fergus ve Kraliçe Elinor’un okçuluk konusunda oldukça yetenekli ama bir kadar da deli fişek kızlarıdır. Kaderinin kendi elinde olduğuna inan Merinda, ülkede yüzyıllardan beri gelen bir geleneğe karşı çıkar. Merida’nın kararları krallık içerisindeki düzeni bozar. Bilge Kadın’a başvurduğunda ise uğursuz bir dileğin onu beklediğini öğrenir. Merinda ardı sıra gelen tehlikeli güçlerin farkına varır ve daha fazla gecikmeden korkunç laneti ortadan kaldırmaya çalışırken bir ayndan da gerçek cesaret ile yüzleşir.

Zootopia

“Hayallerinden asla vazgeçmemelisin, çünkü değişim seninle başlıyor.”

Yapım Yılı: 2016

IMDb: 8,0

Yönetmen: Byron Howard, Rich Moore, Jared Brush

Oyuncular: Ginnifer Goodwin, Jason Batemon, Idris Elba

Modern memelilerin yaşadığı Zootropolis adındaki metropolis, lüks Sahra Meydanı’ndan, soğuk Tundra Kasabası’na kadar bir çok farklı doğal ortamın ve hayvanın bir arada yaşadığı benzersiz bir şehirdir. Burası bir fil kadar büyük ya da bir arı kadar küçük olanların bile istediği her şeyi yapabileceği türden bir yerdir. İyimser Polis Memuru Judy Hopps buraya geldiğinde, büyük ve sert mizaçlı hayvanların olduğu bir yerde polis olmanın hiç de kolay olmadığını fark eder. Kendini ispatlayabilme fırsatını elde edebilmek için, geveze ve numaracı tilki Nick Wilde ile ortak olma pahasına önemli ve gizemli bir olayı çözmeye çalışacaktır.

Filmi izlemenin en ilgi çekici yanlarından biri, en küçüğünden en büyüğüne her tür hayvanın aynı şehirde yaşaması gibi bu kadar karmaşık bir fikrin, dahiyane bir tasarımla desteklemesi. Şehrin her hayvanın türüne ve boyutuna göre kendine ait kapılar, binalar, ve arabalar sunması, her türün yaşaması için gereken iklime sahip bölgelere sahip olması farklı bir görsel deneyim yaratıyor.

Kısacası; özenle düşünülüp yaratılmış karakterleri, dozunda mizahı, sürükleyici ve taviz vermeyen ciddi temalarıyla dolup taşan bir animasyon. Tüm bunların yanında hükümet komplosu, siyaset ve medya tepkisi korkusu ise, bir dedektiflik hikayesi altında bir araya geliyor. Çocuğunuza sosyo-politik dersler vermek istemiyorsanız kolayı var. Byron Howard bunu onlar için yapmış.

Up

Yapım Yılı: 2009

IMDb: 8,2

Yönetmen: Pete Doctor, Bob Peterson

Oyuncular: Edward Asner, Jordan Nagai, Bob Peterson

Maceracı doğan ve hayattaki her şeye dair çocuksu saf meraklar barındıran Ellie’nin tek hayali dünyayı gezebilmektir. Carl ise sessizliği ve dinginliğiyle örttüğü maceraperestliği ve kocaman kalbiyle Ellie’nin tek isteğini gerçekleştirebilmeyi dilemektedir. İki küçük çocuk büyür, evlenir ve yaşlanır. Ölüm Ellie’nin kapısını çalar, Carl ise sevdiğinden kalan tek şeyi, bu çocuksu hayali gerçekleştirmeye koyulur.

Inside Out

Yapım Yılı: 2015

IMDb: 8,2

Yönetmen: Pete Docter, Ronaldo Del Carmen

Oyuncular: Amy Poehler, Bill Hader, Mindy Kaling, Lewis Black

Küçük Riley için hayat, babasının San Francisco’da yeni bir işe başlamasıyla baştan aşağıya değişir. Orta-Batı’daki yaşamını geride bırakan Riley’ı şimdi yeni bir ev, okul ve arkadaşlar beklemektedir. Peki içindeki duyguları o ne söyler? Neşe, Korku, Öfke, Nefret ve Üzüntü; Riley’in zihninin içinde yaşayan, ona günlük hayatında tavsiyeler veren duyguları bu yeni hayata alışırken ufak bir kaosa neden olacaktır. Neşe, Riley’nin en önemli duygusudur ve onu hep pozitif tutmaya çalışır ama diğer duygular bu yeni hayatına uyum sağlama konusunda biraz şaşkındır.

Wall-E

Yapım Yılı: 2008

IMDb: 8,4

Yönetmen: Andrew Stanton

Oyuncular: Ben Burtt, Elissa Knight, Jeff Garlin

Filmde, insanoğlu aşırı kirlenme sebebiyle Dünya’yı terk edip başka bir gezegende yaşamaya başlamıştır. Çöplerle çevrili dünyayı temizleme görevi sevimli bir robota, Vol.i’ye verilir. İnsanoğlunun bıraktığı çöplerden kendine yeni bir dünya yaratan yalnız Vol.i’nin yalnızlığı, başka bir robot olan Eve’nın gelmesiyle son bulur. İki sevimli robotun arasında filizlenen dokunaklı ilişki türlü zorluklara rağmen direnmeye ve ayakta kalmaya çalışır. 

Coco

“Adını hatırlayan son kişi öldüğünde hiç doğmamış olursun.”

Yapım Yılı: 2017

IMDb: 8,4

Yönetmen: Lee Unkrich, Adrian Molina

Oyuncular: Anthony Gonzalez, Benjamin Bratt, Gael Garcia Bernal

12 yaşındaki Miguel’in en büyük kahramanı efsanevi Meksikalı gitarist Ernesto de la Cruz’dur. Ancak Cruz hayatını kaybetmiştir ve Miguel’in onunla tanışma imkanı yoktur. Her gün onun şarkılarını dinleyen Miguel günün birinde ünlü müzisyenin gitarını bulur. Ancak gitarı çalması onu bir anda Ölüler Diyarı’na götürüverir. Çıkış yolunu arayan Miguel, düzenbaz Hector’la karşılaşır ve birlikte Miguel’in aile tarihinin ardındaki gerçek hikayeyi keşfetmek için olağanüstü bir yolculuğa çıkarlar.

Din adamları “Öteki tarafta herkes eşit olacak” derler ancak bu film insana “Ya öyle değilse ?” diye düşündürtüyor. Çünkü filmde, eğer gerçek hayatta dünyevi açıdan nasılsan (zengin, ünlü, fakir vb.) diğer hayatta da öylesin. Ayrıca öldükten sonra öteki dünyaya giderken üstünden geçeceğimizin varsayıldığı sırat köprüsü filmde portakal çiçeklerinden yapılarak çok sevimli bir hale sokulmuş. Aztek inancına göre portakal çiçeği, ölen kişiyi canlılara yönlendirmek için kullanılırmış.

2008’de en iyi animasyon ödülünü alan yapımla ilgili bir kaç ilginç bilgi vermek gerekirse;

  • Filmde geçen Ölüler Ülkesi, Meksika’daki Guanajuato şehrinden esinlenerek yaratılmıştır. Şehir aynı filmdeki gibi kat kat görünmektedir.
  • Film, 2011-2017 arasında aktif bir prodüksiyon süreci geçirmiştir.
  • Film yapımcıları ve animatörler, Meksika kültürünü özümseyip filmde doğru yansıtabilmek için beş kez Meksika seyahati yapmıştır.
  • Miguel’in gitar çaldığı sahnelerde parmakları doğru akorları çalmaktadır. Bu, yapım şirketinin detaya ne kadar önem verdiğinin bir kanıtıdır.

Yapımın, yakınını kaybetmiş olan; ölümden ya da öteki dünyadan korkan çocuklara, bu korkularını yenmeleri için izletilebilecek en güzel alternatiflerden biri olduğu aşikar.

İlgini çekebilir: Ailesiyle Film Gecesi Yapmak İsteyenlere: Sıcacık ve Keyifli 5 Film Önerisi

animasyon filmleri, çocuk filmleri, disney filmleri
Kaynaklar