Çok zekisin! Muhteşem fikirlerin var, hırslısın, tutkulusun. Daha fazla sorumluluk almaya hazırsın fakat liderin seni görmüyor. Tanıdık geldi mi?
Beyaz yakalıların en büyük sorunlarından biri, performanslarının üstleri tarafından (yeterince) görülmemesi veya takdir edilmemesidir.
Bu iki durum genellikle birlikte cereyan eder 🙂 Hikayeyi anlatayım sana: Dünya tatlısı beyaz yakalı, sabah erkenden işinin başına gelir. Mis kokan kahvesinden bir yudum alır ve büyük bir motivasyonla çalışmaya başlar. İlk bir buçuk saati kahvaltıyla ve laklakla geçiren sevgili dostlarımı bu grubun dışında tutuyorum, onları bir başka gün konuşuruz. Bizim örnek beyaz yakalıya dönelim.
Bizimki titizlikle çalışır, planlarını yapar, yapılacaklar listesini günceller, ekibe elinden geldiğince fayda vermeye çalışır. Çalışır da, her ne hikmetse lideri (patronu, müdürü…) bir türlü o çabayı görmez. Nedense o şahin yönetici gözleri, vaktini “bak ne kadar çalışıyorum”u göstererek geçirenlere daha çok takılır. Bizimkisi görülmedikçe, takdir edilmedikçe suratı asılmaya, motivasyonu düşmeye başlar. Gittikçe daha az gönüllü olur elini taşın altına koyarken. Performansı düşer, isteksizleşir, yürüyüşü bile değişir. Yöneticinin şahin gözleri, görmediği elemanın motivasyonsuzluğuna takılır ve eksi puanlar hanesi dolmaya başlar. Bu sonsuz bir zincir gibi birbirini takip eder…
İlgini çekebilir: İş Hayatında Duyulan Tatminsizliğin 6 Sebebi
Peki ne yapmalı? Kendini düzene bırakıp yavaş yavaş motivasyon ateşinin sönmesini mi beklemeli? Yoksa emeğinin peşine düşüp yöneticileri uyandırmanın bir yolunu mu bulmalı?
Cevabı Harward Business Review’dan alalım mı? Yöneticinin seni fark etmesi için neler yapabileceğini duymaya hazırsan başlıyoruz!
İş yerinde 7 adımda fark edilir ol!
1. Kendini geliştirmek için ne kadar çaba harcadığını göstermekten korkma.
Ne kadar ciddi olduğunu göstermenin en güzel yolu, mesai saatleri dışında kendini geliştirmek için çalışmaktır. Çünkü şirket için çalışanının (kendisini geliştirmek için) ekstra zaman harcıyor olması çok değerlidir. Online kurslara katılabilirsin, uzmanlık kazanmak istediğin konularla ilgili okumalar yapabilirsin. Örneğin dijital pazarlama konusunda daha iyi olmak istiyorsun. Yöneticine hangi kitapların okunması gerektiğini sorabilirsin. Bir başka yöntem ise daha fazla sorumluluk istemektir:
“Ahmet Bey, kendimi geliştirebilmek ve konfor alanımdan çıkabilmek için daha fazla sorumluluk almak istiyorum. Sizin için de uygunsa şu şu projede görev alabilir miyim?”
2. Kişisel başarıdan önce ekibin başarısına odaklan!
İçindeki tutku, çalışma hırsı, sana kendi başarına odaklanman gerektiğini söylüyor olabilir. Oysa başkalarını desteklerken daha görünür olabilirsin. Başarıya giden yolda takım çalışması büyük fırsatlar barındırır. Takımın başarısını düşünen, çalışma arkadaşlarını destekleyen ve onları motive eden birinin görülmemesi neredeyse imkansızdır.
İlgini çekebilir: Kariyer Yolu Nedir? Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?
3. İşine hakim ol, tüm detayları bil.
İçten dışa tüm metrikleri bilmelisin. Birisi seninle tartışmak istediğinde, karşısında güçlü ve donanımlı durabilmelisin. Unutma, en güzel ikna etme yöntemi konu hakkında karşındakinden daha bilgili olmaktır. Toplantılarda, sunumlarda (tüm gözler senin üzerindeyken) katkılarının ne kadar kıymetli olduğunu insanlara anlatabilirsin. Bunu yapabilmenin en güzel yolu, işine tüm detaylarıyla hakim olmaktır.
4. Verdiğin sözleri tut, yapacağım dediğin her şeyi yap.
Sürekli planları esneten ve yeterince özenmeden çalışan kişiler, makinenin en güçsüz dişlileridir. Bir söz verdiysen elinden gelenin en iyisini yap. Bu seni çok güvenilir ve özverili bir çalışan olarak konumlandıracaktır.
5. Stratejik düşünmek için kendini eğit.
Gün içinde yapman gerekenleri mutlaka önceliklendir. Çok çalışmaya değil, stratejik çalışmaya odaklan. Eğer bunu başarabilirsen küçük adımlarla ciddi sonuçlar yakalayabilirsin. Önemli kararlar alırken büyük resmi hatırla, farklı yönleriyle konuyu incelemeye çalış.
Stratejik düşünme becerilerini vücudumuzdaki kaslara benzetebiliriz. Eğer stratejik düşünmeyi alışkanlık haline getirmek istiyorsan pratik yapmalısın. Ne kadar pratik yaparsan o kadar hızlı gelişirsin.
İlgini çekebilir: İş Hayatında Mutlu İnsanların 7 Alışkanlığı
6. İletişim becerilerini geliştir.
Odadaki en zeki insan sen olmak zorunda değilsin. Fakat insanlarla iletişim kurarken başarılı ve atik olursan gidişatı kontrol altına alabilirsin. Sunum yaparken, grup halinde çalışırken veya kritik bir tartışma esnasında nasıl iletişim kuracağını bilmek; çok önemlidir.
Her kişi, her durum bir başka beceri gerektirebilir. Örneğin Ahmet Bey’in karşısında net ve analitik olmak işleri kolaylaştırırken; Ayşe Hanım’la çalışmak sabır gerektirebilir. Uyum sağlamak, en azından nasıl uyum sağlayacağını bilmek seni çok rahatlatacaktır.
7. Sesini yükselt!
Becerilerini ve donanımını göstermek için fırsat kolluyor musun? Sesini yükseltmekten, sorular sormaktan, hatta ısrar etmekten korkma. Kendini gösterebileceğini düşündüğün bir pozisyon varsa mutlaka şansını dene. Denemekle kalma, şansını zorla.
Ne yazık ki fark edilmenin kestirme yolu yok. Eğer bu yedi adıma odaklanır, kararlılık ve sabırla çalışırsan başarıyı yakalayabilirsin. Yolun açık olsun!
Yardımcı Kaynak:Harvard Business Review, How to Get Noticed by Your Boss’ Boss, Melissa Raffoni