Yeni yıla girerken yeni hedefler belirliyor, birtakım hayaller kuruyoruz. Vizyon panosu yapıp olmasını istediğimiz şeylerin resmini asıyor veya yazıyoruz. Hayalini kurduğumuz şeylere kavuşmak için her gün yaptığımız basit şeylerin önemi çok büyük. Çoğu zaman farkında olmayarak tekrarlayan davranışlarımızı alışkanlığa dönüştürüyor ve tamamiyle hayatımızı yaratan rutinimizi oluşturuyoruz. Konu alışkanlıklarımızsa elbette söz, Pulitzer ödüllü yazar Charles Duhigg kaleminden Alışkanlıkların Gücü kitabına geliyor.
Kitap İçeriği: Alışkanlıkların Gücü
2012 yılında yayınlanan bu etkileyici kitap, yeni ve faydalı alışkanlıklar kazanmak isteyenler için biçilmiş kaftan. Üstelik okuması da gayet keyifli keza çok uzun süre New York Times en çok satanlar listelerinde kalması da bunu kanıtlar nitelikte.
Charles Duhigg’e göre bir alışkanlığınızın var olduğunu bildiğiniz an, onu değiştirmekten sorumlu olursunuz. Çoğu insanın hayatında var olan paternlerin hemen hepsi (nasıl beslendiğimiz, nasıl uyuduğumuz, çocuklarımızla nasıl konuştuğumuz, zamanımızı, dikkatimizi ve paramızı düşünmeden nasıl harcadığımız) varlığından haberdar olduğumuz alışkanlıklardır ve alışkanlıkların değişebileceğini anladığınız an, onları değiştirme özgürlüğüne ve sorumluluğuna sahipsiniz demektir.
Kitap, öncelikle alışkanlıkların neden var olduğunu ve nasıl değiştirilebileceğinden bahsediyor. Her alışkanlıkta olan 3 temel bileşeni şöyle aktarıyor:
- İşaret: Belirli bir yer, belirli bir saat, bir duygusal durum, korku veya endişe gibi, belirli bir kişi veya yaşanan başka bir olay, bu işaretler bizde bir döngü oluşturuyor. Bazı şeyler rutin haline geliyor. Mesela, bir dahaki tatlı krizine girip çikolatanıza koştuğunuzda kendinizi dikkatle inceleyin. Nerede, neden veya nasıl hissettiğinizde onu yeme dürtüsü sizi ele geçiriyor?
- Rutin: Sonuçta ödülü değiştirmek sizin elinizde. Çikolata yeme hissi geldiğinde kendinizi şaşırtın, başka bir şey deneyin. Yani bir alışkanlığınızı değiştirmek istiyorsanız alternatif bir rutin bulmak zorundasınız.
- Ödül: Mutluluk hissi. Örneğin her gün çikolata yemek rutiniz haline gelip sizi o anlık iyi hissettirse de, sonuçta uzun vadede kilo almanıza neden olabilir. Eğer o dürtünün altında yatan temel nedeni keşfedip yararlı başka bir şeyle değiştirebilirseniz alışkanlıklarınızı da yönetebilirsiniz.
“Bütün hayatımız, bir yığın alışkanlıktan başka bir şey değil.” diyerek William James konuyu çok güzel özetlemiş. Sonuçta her gün yaptığımız iyi veya kötü şeyler, günün sonunda nasıl biri olduğumuzu belirliyor.
Neden okumalı?
Kitap, bireylerin yaşamlarını nasıl dönüştürebilecekleri konusunda derinlemesine bir anlayış sunarken, alışkanlıkların gücünü anlamamıza rehberlik ediyor. Yazar, hem bireysel hem de kurumsal düzeyde değişimi nasıl tetikleyebileceğimizi anlamamıza yardımcı olurken, kişisel gelişim ve başarı konularında bizlere ışık tutuyor.
Duhigg’in akıcı üslubu ve güçlü örnekleri, okuyucuyu kitaba bağlamakla kalmayıp aynı zamanda alışkanlıkların bilinçli bir şekilde yönetilmesinin ne kadar önemli olduğunu da vurguluyor. “Alışkanlıkların Gücü”, okuyuculara sadece kendi hayatlarını değil, aynı zamanda çevrelerini ve toplumlarını nasıl şekillendirebilecekleri konusunda ilham verici bir perspektif sunuyor.
“Her biri farklı bir işaret tarafından tetiklenir ve sonunda eşsiz bir ödül sunar. Bazı alışkanlıklar basit, bazıları karmaşıktır. Duygusal tetikleyiciler kullanır, çekici nörokimyasal ödüller sunar. Ama her alışkanlık, karmaşıklık derecesi ne olursa olsun kolaylıkla işlenebilir. En bağımlı alkolikler içkiyi bırakabilir. En işlevsiz şirketler kendilerini dönüştürebilir. Ne var ki, bir alışkanlığı düzeltmek için onu değiştirmeye karar vermelisiniz. Alışkanlıkların rutinlerini doğuran işaret ve ödülleri tespit edip alternatifler bulmak için çok çaba harcayacağınızı bilinçli olarak kabul etmelisiniz.”
Bu kitap, alışkanlıkların gerçekten değişim ve başarı üzerinde ne kadar etkili olduğunu anlamak isteyen herkes için vazgeçilmez bir kaynaktır. Unutulmamalıdır ki, bilinçli alışkanlıklar edinmek, yaşamımızı daha anlamlı ve başarılı kılmak için attığımız güçlü bir adımdır. Kendinize bir şans verip bu kitabı okuyun. Yeni yılda, yeni alışkanlıklarınızla yepyeni bir siz yaratın!