Meditasyonun 7 Çeşidi: Senin İçin En İdeal Olanı Bul

Meditasyon, duyularımızın sık sık donuklaştığı stresli dünyada rahatlamak ve farkındalığımızı artırmak için bize alan sağlar. Kişiye zihinsel sağlığını iyileştirme şansı sunar. Alanınca uzman kişiler, bugüne kadar çeşitli meditasyon formları geliştirdiler. Bu çeşitlilik de bize kişiliğe veya yaşam tarzına bakılmaksızın, her insana uygun bir meditasyon şekli olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte, şunu bilmekte fayda vardır ki meditasyon yapmanın “doğru yolu” yoktur, yani kişiler kendileri için uygun olanı bulana kadar farklı türleri deneyebilirler.

Hadi o zaman, birlikte bazı meditasyon çeşitlerine göz atalım!

Metta meditasyonu

Amacı, her şeye karşı sevgi ve şefkat tutumunu geliştirmektir. (Düşmanlarına ve stres kaynaklarına bile…) Uygulayıcılar derin nefes alırken, sevgi ve şefkat almak için de zihinlerini açarlar. Daha sonra dünyaya, belirli insanlara veya sevdiklerine sevgi dolu mesajları gönderirler. Bu meditasyonun çoğu formunda kilit, uygulayıcı sevgi dolu bir şefkat hissi duyana kadar mesajı birçok kez tekrarlamaktır.

Metta meditasyonu aşağıdaki etmenlere yardımcı olabilir:

  • Öfke
  • Hüsran
  • Kin
  • Kişiler arası çatışma
  • Depresyon
  • Travma sonrası stres
  • Anksiyete

İlgini çekebilir: Meditasyon ile Kalp Gözü Nasıl Açılır?

Progresif gevşeme meditasyonu

Vücut tarama meditasyonu olarak adlandırılan progresif gevşeme, insanları vücutlarını gerginlik alanlarını taramaya teşvik eden meditasyondur. Amaç, gerginliği fark etmek ve gerginliğin serbest bırakılmasını sağlamaktır. Aşamalı bir gevşeme sırasında uygulayıcılar vücutlarının bir ucundan başlayarak (genellikle ayaklardan başlar) tüm vücut boyunca çalışırlar.

Bu meditasyon, genel sakinlik ve rahatlama halini harekete geçirdiği gibi kronik bir ağrı için de yardımcı olabilir. Vücudu yavaş ve istikrarlı bir şekilde rahatlattığı için, bazı insanlar bu meditasyon formunu uyumaya yardımcı olması için kullanırlar.

Beden Farkındalığı: Bedeninizin Dilinden Anlıyor musunuz?

Farkındalık meditasyonu

Farkındalık meditasyonu, kişiyi mevcut anın içinde uyanık olmaya teşvik eden bir meditasyon şeklidir. Bu meditasyon kişiyi, geçmişte yaşamak veya gelecek için endişelenmek yerine, çevresinde olan biteni anlamaya teşvik eder. Farkındalık meditasyonu kişinin neredeyse her yerde yapabileceği bir türdür.

Araştırmalar, farkındalık meditasyonunun şunlara katkı sağladığını buldu:

  • Olumsuz duygulardaki fiksasyonu azaltmak
  • Odağı geliştirmek
  • Hafıza geliştirmek
  • Dürtüsel, duygusal tepkileri azaltmak
  • İlişki memnuniyetini artırmak

Bazı araştırmalar ise, farkındalığın sağlığı iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Örneğin, kronik böbrek hastalığı olan erkekler üzerinde yapılan bir araştırma, farkındalık meditasyonunun kan basıncını düşürebileceğini buldu.

Nefes farkındalığı meditasyonu

Nefes farkındalığı, tüm odakla birlikte nefes almayı teşvik eden bir tür meditasyondur. Uygulayıcılar nefeslerini sayarak veya havanın burundan girip çıkışına tümüyle odaklanarak yavaş ve derin nefesler alırlar. Amaç, zihne giren düşünceler yerine yalnızca nefes almaya odaklanmaktır.

Bir farkındalık meditasyonu biçimi olan nefes farkındalığı meditasyonu, farkındalık meditasyonuyla aynı faydaları sunar. Bunlar anksiyete seviyesinin azalması, gelişmiş konsantrasyon ve daha fazla duygusal esneklik gibi faydalardır.

İlgini çekebilir: Yoga Eğitmeninden: 5 Dakikada Stresi Azaltmaya Yardımcı Nefes Egzersizi

Kundalini yoga

Kundalini yoga, hareketleri derin nefes ve mantralarla harmanlayan fiziksel olarak aktif halde olduğunuz bir meditasyon şeklidir. Diğer yoga formlarına benzer şekilde, kundalini yoga da fiziksel gücü artırabilir ve ağrıyı azaltabilir. Ayrıca kaygı ve depresyonu azaltarak zihinsel sağlığı iyileştirebilir. Örneğin, kronik bel ağrısı olan gaziler üzerinde yapılan bir 2008 çalışması, bu kundalini yoga-meditasyonunun ağrıyı azalttığını, enerjiyi artırdığını ve genel zihinsel sağlığı iyileştirdiğini buldu.

İlgini çekebilir: Röportaj: İpek Tiryaki ile Kundalini Yoga Mucizesiyle Tanışın

Zen meditasyonu

Bazen Zazen olarak da adlandırılan Zen meditasyonu, Budist pratiğinin parçası olan bir meditasyon şeklidir. Birçok Zen uygulayıcısı, bir öğretmen eşliğinde çalışmaktadır; çünkü bu meditasyon türü belirli adımlar ve duruşlar içerir. Amaç, rahat bir pozisyon bulmak, nefes almaya odaklanmak ve düşüncelerini yargılamadan dikkatlice gözlemlemektir.

Yine, bu meditasyon biçimi de farkındalık meditasyonuna benzer; ancak daha fazla disiplin ve pratik gerektirir. İnsanlar hem rahatlama hem de yeni bir ruhsal yol arayışındaysa bu meditasyon çeşidini tercih edebilirler.

Transandantal meditasyon

Transandantal meditasyon, uygulayıcıların oturdukları ve mantralar eşliğinde yavaş nefes aldıkları bir meditasyon şeklidir. Amaç, kişinin mevcut varoluş durumunu aşmak veya üstüne çıkmaktır. Bu meditasyon seansı sırasında, uygulayıcılar bir mantraya, tekrarlanan bir veya birden fazla kelimeye odaklanır.

Kişiler bu kelimeleri kendileri seçebilir veya eğitmenleri tarafından da yönlendirilebilirler. Transandantal Meditasyon uygulayan insanların hem manevi deneyimlerinin hem de farkındaklarının arttığı gözlemlenmiştir.

İlgini çekebilir: Mantra Meditasyonu ile Sesin Şifası: Beden, Zihin ve Ruh Bütünlüğünü Dengeleme

Daha iyi bir meditasyon deneyimi için bunları aklınızda tutmanız faydalı olabilir:

  • Meditasyon sonuçlara değil deneyime odaklanan, süreç odaklı bir girişimdir.
  • Anın tadını çıkarmak başarılı meditasyonun anahtarıdır.
  • Birey, meditasyon seansının iyi ya da kötü, doğru ya da yanlış olup olmadığına karar vermemelidir. Bunun yerine, sadece o anda kalmalıdır.
  • Meditasyon, ustalaşması zaman alan bir beceridir. Tıpkı bir vücut kasının zamanla güçlenmesi gibi… Bazı insanlar ilk meditasyon yapmaya çalıştıklarında sinirli ve hatta öfkeli hissedebilirler. Tepkileri ne olursa olsun, kişi uygulamalarına devam etmelidir.
  • Anahtar, yargı olmadan ortaya çıkan duygu ve düşünceleri izlemek, onları kabul etmektir.

Yardımcı Kaynak:  https://www.medicalnewstoday.com/articles/320392.php

Kaynaklar
meditasyon, meditasyon çeşitleri