Mevsim Geçişlerinde Bağışıklığınızı Güçlendirin

Sonbahar-kış mevsimlerinde hava değişiklikleri nedeniyle bedenimize daha çok özen göstermemiz gerekmektedir. Buradaki önceliğimiz hastalıklara karşı vücudumuzu koruyan immün sistemimizi, yani bağışıklık sistemimizi güçlendirmek olmalıdır. Peki sizce bağışıklık destekleyici besinler nelerdir? Mevsim geçişlerinde soframızda antioksidan içeriği yüksek, antibiyotik, antiviral gibi özellikler içeren, probiyotik ve prebiyotik besinler olmalıdır. Bağışıklığınızı güçlendirmeye katkıda bulunacak ipuçlarını sizin için derledik!

C vitamini içeren besinler tüketin.

Öğünlerinizde portakal, mandalina, kuşburnu, yeşil biber, maydonoz gibi besinler bulundurun. Örneğin salatalarınıza biber, maydonoz ekleyebilir ya da öğlen öğününüzü bir portakal suyu ile taçlandırabilirsiniz. Yapılan bir çalışmaya göre, düzenli C vitamini tüketen bireylerin soğuk algınlığını daha kısa sürede atlattığı gözlenmiştir.(1)

D vitamini içeren besinler tüketin.

D vitamini, hepimizin bildiği gibi, kemik rahatsızlıkları başta olmak üzere aslında kanser, diyabet, kalp ve mide-bağırsak hastalıkları üzerinde de etkilidir. Bu kadar değerli olan D vitamini hakkında her yıl birçok makale yayınlamaktadır.

Asıl konumuza gelecek olursak, eğer sizde de enerji düşüklüğü, isteksizlik, halsizlik ve yorgun hissetme gibi durumlar gözleniyorsa bu durum, D vitamini seviyelerinizin düşük olmasından kaynaklanıyor olabilir. Çünkü mevsimsel geçişle beraber güneşlenme süremizin düşmesi D vitamini eksikliğindeki en büyük etkendir.

Yapılan çalışmalar(2), D vitamini seviyelerini takviye ya da gün içinde aldığımız besinlerle optimize etmenin hastalıklara karşı etkili olabileceği vurgulamaktadır. Bu nedenle  yeterli D vitamini ile bağışıklığımızı desteklemeniz bu konuda oldukça önemlidir.

Probiyotik ve prebiyotik besinlere yer açın.

Fermente besinler sayesinde bağırsak floramızı iyi bakteriler ile zengileştirebiliriz. Özellikle içeriğinde probiyotik olan yoğurt ve kefir en başarılı örneklerdendir. Bunun yanı sıra, immün sistemimizi ve iyi huylu bakteriyel floramızı prebiyotik özellikteki muz, fasulye, mercimek, ceviz, badem, kereviz gibi besinlerle de destekleyebiliriz.

Bağırsak sağlığınız bağışıklık sisteminizle doğrudan bağlantılıdır. Bu nedenle fermente besinler, prebiyotik besinler ve probiyotik takviyeler sizi hastalıklara karşı koruyacaktır.

Yemeklerinizi sarımsak ve soğanla çeşitlendirin.

Doğal birer antibiyotik olan soğan ve sarımsak bağışıklığınız için kurtarıcı olabilir. Bu besinler sülfür içeren allicin sayesinde bedeninizi desteklemektedir. Fonksiyonel bir besin olan sarımsak, 2020’de yapılan bir çalışmaya göre profilaktik özelliği, yani hastalık önleyici etkisiyle, viral enfeksiyonlara karşı immün sistemin tepkisini arttırarak etkili olduğu ve antiviral özellikte olduğu gözlenmiştir.(3) O halde yemeklere bir diş sarımsak eklemeye başlıyoruz.

Bol miktarda su tüketin.

Tüm bunlara ek olarak, havaların soğumasıyla beraber susuzluk hissi de azalmaktadır. Susadığımızı hissetmediğimiz için kış aylarında su tüketiminde önemli ölçüde düşüş yaşanmaktadır. Bedeninizi susuz bırakmanız, yani dehidrate kalmanız, hastalıklara yakalanma yatkınlığınızı arttıracaktır. Bu yüzden su tüketiminize bu dönemde de sıcak mevsimlerde olduğu kadar dikkat etmeniz gerekmektedir.

Egzersiz yapın.

Düzenli ve orta düzeyde yapılan egzersizler, immün sisteminizdeki hücreleri yenilemektedir. Bu da daha güçlü, dirençli bir metabolizma anlamına gelmektedir. Sağlığınız için tempolu yürüyüş, bisiklet ve koşu gibi egzersizler ile kendinize zaman ayırın. Hem ruhunuzu hem bedeninizi yenileyin.

Besinler ilacınız olsun… Sağlıklı günler dilerim!

Kaynaklar
  • doi: 10.1002/14651858.CD000980.pub4.Vitamin C for preventing and treating the common cold
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov
  • Beata M. Gruber-Bzura Trends Food Sci Tecnol. 2020 Oct;104:219-234. doi: 10.1016/j.tifs.2020.08.006. Epub 2020 Aug 19 Antiviral potential of garlic (Allium sativum) and its organosulfur compounds: A systematic update of pre-clinical and clinical data
bağışıklık güçlendirme, mevsim geçişleri, Sağlık