Tüm gün boyunca “sağlıklı” beslendiniz, planladığınız besinleri tükettiniz. Ancak akşam eve geldiniz ve yemekten sonra atıştırmak istediniz veya öğleden sonra canınız tatlı bir şeyler çekti. Yeme tutumunuz sonucunda gün içinde veya gün sonunda şeker yeme isteğiniz olabilir. Gelin birlikte, şeker yeme isteğinin muhtemel sebeplerine ve onunla nasıl baş edeceğimize göz atalım.
1. Yeterli Miktarda Karbonhidrat Tüketmemek
Karbonhidratlar, vücudun ve beynin ana enerji yakıtıdır. Karbonhidrat tükettiğimizde vücudumuzda şekere yani glikoza parçalanır. Bu parçalanma ise kan şekeri dengesi ve enerji seviyeleri için vücutta öncü olarak rol oynamaktadır. Yeterli miktarda karbonhidrat alınmadığında, kan şekeri dengeleri bozulur. Vücut ise bu dengeyi eski haline getirmek için şeker, tatlı veya atıştırmalık isteyebilir.
2. Düzensiz Yemek
Örneğin, bedeniniz düzenli olarak kahvaltı öğününü atlamayı öğrenmiş olabilir. O saatlerde metabolizma, bu açlığa alışık olduğu için bir şey tüketme ihtiyacı azalmış olabilir. Fakat sonrasında gün içerisinde gereğinden fazla aç hissediyorsanız şeker yeme isteği sebeplerinden biri bu olabilir.
3. Kısıtlayıcı Diyet Uygulamak
Eğer kısıtlayıcı bir diyet uyguluyorsanız (1200-1500 kalori arası veya herhangi bir besin grubunu çıkararak beslenmek) gün içerisinde gerekli mikro ve makro besin ögelerini ve enerjiyi alamayan bedenin tek bir yanıtı olabilir, “Beni besle!”. Bundan dolayı gün içerisinde gereğinden az enerji tüketmek gün sonunda fazla yemeye ve bununla beraber psikolojik olarak yeme tutumu davranışının değişmesine sebebiyet verir.
4. Şekeri Tamamen Kesmek
Şeker dediğimizde aklımıza sadece beyaz şeker, tatlılar veya meyve gelmemelidir. Yediğimiz her karbonhidrat çeşidi bizler için şeker olarak adlandırılır.
Özellikle bir besin grubunu kısıtlamak; yeme davranışında bozulma, bir yiyecekten korkma, suçlu hissetme gibi yan etkileri ortaya çıkabilir. Tüm bunların yanı sıra izin verilmeyen yiyecekleri çok fazla düşünüp sonrasında gereğinden fazla tüketme ile sonuçlanabilir.
Neler Yapılabilir?
- Yeme tutumu davranışı gözden geçirilmelidir.
- Bireyin kendi enerji ihtiyacı doğrultusunda bir beslenme planı hazırlanmalıdır.
- İyi/kötü besin etiketleri ortadan kaldırılmalıdır.
- Kısıtlayıcı diyetlerden uzak durulmalıdır.
- Vücudunuzu dinleyin hangi besine ihtiyacı olduğunu duyun.
Eğer bu maddeleri tek başınıza yapamayacağınızı düşünüyorsanız bir uzmandan destek almanız faydalı olacaktır.