Yaşamda tüm insanların ortak amacı iyi hissetmek. Her insanın kendini iyi hissetmek için çabaladığını söyleyebiliriz. Psikoloji bilimi de insanların kendilerini ne zaman, nasıl, ne yaparak iyi hissettiklerini uzun yıllardır araştırıyor. Öyle ki sadece iyi hissetmekle ilgili araştırmaların yapıldığı pozitif psikoloji adında ayrı bir psikoloji alanı bile var. Bu yazımda sizleri pozitif psikoloji araştırmaları sonucu bulunmuş iyi hissettirmeyi artırdığı bilimsel çalışmalarca kanıtlanan 3 farklı uygulamayla tanıştıracağım. Hazırsanız başlayalım!
Pozitif zaman yolculuğu
Hayal kurmanın, gelecek hakkında planlar yapmanın bize iyi geldiği aşikar. Peki ya geçmişteki deneyimler? Onlardan da faydalanmak mümkün mü?
İyi hissetmek; geleceği hayal etmek kadar geçmişi yad etmekte de yatıyor. Geçmişte deneyimlediğimiz olumlu duyguları hatırlamak belki çok büyük bir değişim yaratmıyormuş gibi görünebilir ancak etkisi birikerek katlanır. Aynı zamanda olumlu duygular, olumlu düşünceleri de beraberinde getirecektir. Geçmiş deneyimlerimizi kurcalayıp bizi neyin mutlu ettiğini keşfetmek bugün ne yapmamız gerektiği konusunda da bize ışık tutacaktır.
Uygulama
1. adım: Geçmişte yaşadığınız, sizin için pozitif duygular içeren bir anın fotoğraflarını bulun. Bu an; mezuniyet, doğum günü kutlaması, düğün gibi daha önemli bir gün de olabilir. Arkadaş buluşması, aileyle zaman geçirme, piknik yapmak gibi sıradan sayılabilecek bir gün de olabilir. Olabildiğince çok fotoğraf bulun ve fotoğraflarda yaşadığınız günü detaylarıyla hatırlamaya çalışın. O gün neden mutluydunuz? Hissettiğiniz başka olumlu duygular da var mıydı? Eğer fotoğrafta yer alan kişiler varsa ve iletişim kurulabiliyorsa onlarla da fotoğrafı paylaşın. Whatsapp üzerinden fotoğrafı gönderebilir, üzerine konuşabilirsiniz. Belki bu fotoğraf, epeydir görüşmediğiniz ve özlediğiniz biriyle iletişim kurmanızı sağlar, belli mi olur?
2. adım: Kendinize pozitif zaman yolculuğunuzu hatırlayan, her daim başvurabileceğiniz bir fotoğraf kolajı yapın. Bunu ister çıktı alıp bir deftere fotoğrafları yapıştırarak ister bilgisayarda bir dosya içerisinde fotoğrafları derleyerek yapabilirsiniz. Ya da bir kolaj programı da kullanabilirsiniz. Tercih tamamen size kalmış. İmkanlarınızı gözden geçirin. Hangisi size daha keyif verir ve kalıcı olur? Bunu düşünerek kendinize bir pozitif zaman yolculuğu albümü oluşturun.
İlgini çekebilir: Mutluluk Hormonu Serotoninin Düşük Olmasına Neden Olan 8 Faktör
Minnettarlık egzersizi
Özellikle son yıllarda pek çok yerde minnet/şükran duygusundan ve öneminden bahsediliyor. Eğer kişisel gelişim vb. bir platformu sürekli takip ediyorsanız mutlaka şükretmek ile alakalı bir öneriye denk gelmişsinizdir. Minnet uygulamasının bilimsel açıdan öyle faydaları bulundu ki ben de klişe de olsa minnettarlığa yer vermek istedim.
Peki minnettarlık niye bu kadar etkili? Çünkü şükran duygusu, olumsuz duyguların panzehiridir. Olumsuz bir olaya olumlu noktadan bakabilmek, güzel yanı görebilmek, var oluşuna teşekkür edebilmek, durumdan zevk alabilmek, zorlukla baş edebilmek yani şu anda içinde bulunduğumuz duruma şükredebilmektir.
Uygulama
1. adım:Sakin bir ortam oluşturun. Dilerseniz güzel bir müzik açabilir, mum yakabilir, sıcak bir içecek yapabilirsiniz. Kağıdı defteri hazırlayın.
2. adım: Hayatınızda varlığına şükrettiğiniz üç kişiyi düşünün. Ve varlığınıza şükrettiğiniz kişilerin isimlerini defterinize yazın.
Varlığına şükrettiğim kişiler:
- …
- …
- …
3. adım: Daha sonra bu hafta içinde yaşadığınız olayları düşünün. Bu olaylar esnasında gerçekleştiğine şükrettiğiniz üç şeyi fark edin. Bunlar; sıcak duş almak, annemle telefonda konuşmak, sevgilimle barışmak gibi normal günlük yaşam olayları da olabilir sizin için önemi büyük olan güzel olaylar da… Gerçekleştiğine şükrettiğiniz üç olayı/şeyi not edin.
Bu hafta yaşadığıma şükrettiğim olaylar:
- …
- …
- …
4. adım: Son olarak tüm hayatınızı düşünün. Bugüne kadar size iyilik yapmış, yardımcı olmuş kişileri düşünün. Aralarında minnet duyduğunuz ancak bu minneti dile getiremediğiniz kişiler var mı? Var ise o kişiye neden teşekkür ettiğinizi ve duygularınızı ifade eden bir mektup yazın. Eğer bu kişi hayattaysa ve iletişim kurabiliyorsanız telefonla da teşekkür edebilirsiniz. Eğer iletişim kurmak istemezseniz sadece defterinize de yazabilirsiniz.
İlgini çekebilir: Minnettar Olmanın Bilimsel Olarak Kanıtlanmış 5 Faydası
3. İyilik yapmak
İyilik yapmanın sadece karşı tarafı iyi hissettirmekle ilgili olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Yapılan araştırmalar, iyilik yapmanın, iyiliği yapan kişiye de fayda sağladığını gösteriyor. Bilimsel araştırmalar sonucunda iyilik yapan kişiler sosyal bağlar geliştirmede daha başarılı bulunmuş. Aynı zamanda kendi karamsar düşüncelerinin etkisinden uzaklaşma konusunda iyilik yapmayan kişilere göre daha başarılılar.
Uygulama
1. adım: Bugün, ister tanıdığınız birine ister tanımadığınız bir kişiye iyilik yapın. Hangi iyiliği yapacağını planlayın. Sonrasında bunu uygulayın. İlham için yukarıda çalışmalarda kullanılan iyilik çeşitlerine ya da aşağıda yazan örneklere göz atabilirsiniz. Sizden ricam seçtiğiniz iyilik size doğal gelmeyen, her zaman yapmadığınız bir iyilik olsun.
- Bir derneğe internet şubesi kullanarak bağışta bulunmak
- Derdi olduğunu bildiğiniz bir arkadaşınızı dinlemek
- Beraber yaşadığınız kişinin sevdiği tatlıyı/yemeği yapmak
- Bir çocuğa hediye almak
- Yaşlı bir komşunun market alışverişini onlar için yapmak
- İşe yarar bir bilgiyi başkasıyla paylaşmak
- Kütüphaneye kitap bağışı yapmak
- Kapının önündeki çöpleri toplamak
- İhtiyacı olduğunu düşündüğünüz birinin bir öğünlük yemeğini karşılamak
- Sokak hayvanlarını beslemek
- Bir tamir işine yardımcı olmak
2. adım: Yaptığınız iyiliği ve size nasıl hissettirdiğini not edin.Neden bu iyiliği seçtiğinizi de yazabilirsiniz. Bundan sonraki zamanlarda ne gibi iyilikler yapabilirsiniz? Aklınıza gelen cevapları da ileriki tarihlerde yapmak amacıyla planlayın ve not edin.
İlgini çekebilir: Duygu Bulaşıcılığı: Ya Mutluluğun Bulaşıcı Olduğu İspatlanmışsa?
Umarım bu üç uygulamaya şans verir ve olumlu etkilerini görürsünüz.
Yardımcı Kaynak: 201 Pozitif Psikoloji Uygulaması, Fredrike Bannink.