Uzm. Dyt. Oya Neva Demirkol’dan Diyet Hurafeleri: Bölüm 1

Diyet yaparken gerek medyadan gerek çevreden duyduğumuz kulaktan dolma bilgiler vücudunuza iyilikten çok zarar getirebilir. Özellikle bir de bu bilgileri çoktan alışkanlık haline çevirdiyseniz, sağlığınızı tehdit edebilecek çok yanlış beslenme hataları yapıyor olabilirsiniz.

İşte en çok merak edilen ve kafaları karıştıran diyet hurafeleri!

1. Diyet yaparken yağ tüketilmemelidir. YANLIŞ!

Sağlıklı bir beslenme programında, toplam tüketilmesi gereken kalorinin %25-30’u yağdan gelmelidir. Diyette sağlıklı yağların tüketilmemesi, A, D, E, K gibi yağda eriyen vitaminlerin emilimini engelleyebilir ve bu vitaminlerin eksikliğinde oluşacak hastalıklara zemin hazırlayabilir. Bu noktada önemli olan mümkün olduğunca; zeytinyağı, avokado, fındık, ceviz, badem vb. kuruyemişler gibi yağ yakımına yardımcı yağları uygun porsiyonlarda tüketmektir. Özellikle kuruyemişleri çiğ tüketmeye dikkat! Çünkü bu besinler kavrulduğunda içerisindeki yağ asitlerinin bir kısmı kayboluyor.

2. Aç kalmak kilo verdirir. YANLIŞ!

Aç kalmak iki sebeple kilo verdirmez. Birinci sebep; insan vücudu evrimleşme sürecinde, besin bulamama ihtimaline karşı önlem almaya göre programlanmıştır. Bu demektir ki kendinizi aç bıraktığınızda vücut bir süre daha besin gelmeme ihtimaline karşı metabolizma hızını düşürür ve vücudun uzun süre hayatta kalabilmesi için mümkün olduğunca az kalori harcar. Üstelik bu süre içerisinde sonradan kullanmak üzere yağ depolarından harcamamaya dikkat eder. Bu yüzden aç kaldığınızda; yağ yakımı yavaşlar ve kilo vermeniz çok daha zor bir hale gelir. İkinci sebep ise; uzun süreli açlık sonucunda bir sonraki öğünde daha fazla besin tüketme ihtimaliniz yüksek olacaktır. Her iki sebeple de kendinizi aç bırakmak etkili bir kilo verme yöntemi değildir.

3. Light ürünler kalorisizdir. YANLIŞ!

Light ürünler şeker ve yağ miktarları kısıtlanmış; ancak belirli bir kaloriye sahip ürünlerdir. Bu yüzden light ürünlerin de belirli bir kaloriye sahip olduğu göz önünde bulundurulmalı ve kesinlikle aşırı veya sınırsız tüketiminden kaçınılmalıdır. Bu yüzden alışveriş yaparken etiket okuma alışkanlığı edinmeye gayret edin. Paketli ürünlerin içerisindeki miktarlar hakkında bilgi sahibi olmanız onları bilinçsiz tüketmenizi engelleyecek harika alışkanlıklardan biri.

4. Aç karnına yapılan spor yağ yaktırır. YANLIŞ!

Aç karnına spor yapmak kişilerde, kan şekerinde veya egzersiz performansında düşüşe sebep olabilir. Dahası kan şekeri düşüklüğüne bağlı olarak spor sonrasında tüketeceğiniz öğünde porsiyon miktarını aşmanıza, sindirim sisteminizin zorlanmasına veya günün geri kalanında çok daha halsiz, yorgun, ağırlaşmış hissetmenize sebep olabilir. Bu yüzden spordan önce hem performansı arttırmak hem de yağ yakımını hızlandırmak adına mutlaka düzenli öğün tüketme alışkanlığı edinmelisiniz. Ana öğün tüketmek isteyenlerin spordan 1,5-2 saat önce, ara öğün tüketmek isteyenlerin ise spordan 30-45 dakika önce kaliteli karbonhidrat ve yağsız proteinden zengin bir öğün yapmaları hem spor esnasında performanslarını arttıracak hem de yağ yakımını hızlandıracaktır.

5. Akşam 19.00’dan sonra bir şey tüketilmemelidir. YANLIŞ!

Vücudunuzun gece, uzun saatler boyunca aç kalması, kan şekerinizin düşmesine ve ertesi gün daha fazla besin tüketmesine sebep olabilir. Özellikle gece geç saatlerde yatıyor, çalışma temponuz gece geç saatlere kadar kalmanızı gerektiriyorsa bu kural iş yaşamınızı da kötü yönde etkileyebilir ve performansınızın düşmesine sebep olabilir. Bu yüzden, uzun süreli açlığı engellemek ve her daim dinç hissetmeniz için yatmadan 2 saat önce ara öğününüzü, 4 saat önce ise ara öğününüzü bitirerek beslenmenizi dengeleyebilirsiniz.

Serimizin diğer yazılarına buradan ulaşabilirsiniz:

diyet, diyetisyen, diyette doğru bilinen yanlışlar, sağlıklı beslenme
Kaynaklar