Vajinismus, cinsel birleşmeyi imkansız hale getiren ve kadınlarda yaygın olarak görülen bir ağrı bozukluğudur. Bu durum, kasılmalara neden olur ve vajinaya giriş veya penetrasyonu zorlaştırır veya imkansız hale getirir. Vajinismus yaşayan kadınlar, hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlu bir durumla karşı karşıya kalabilirler. Bu yazıda, vajinismus hakkında temel bilgileri ve bu durumla mücadele eden kadınların sıklıkla karşılaştığı düşünceleri inceleyeceğiz. Vajinismusun tedavisinde kullanılan çeşitli yöntemler hakkında da bilgi vereceğiz.
Vajinismus nedir?
Vajinismus, kadın cinsel organına girişe engel olan zorluklar bütünüdür. Bir nevi cinsel birleşme esnasında kadının zorlanması ve birleşmenin gerçekleşmemesi de diyebiliriz. Yapılan araştırmalar, kadının cinsel birleşmeyi istemesine rağmen birleşme olamamasını vajinanın girişinde bulunan kasların istemsizce kasılması şeklinde açıklar. Kasların kasılması ile birlikte penis vajinaya giriş yapamaz ve böylelikle cinsel birleşme gerçekleşmez.
Elbette cinsel birleşme esnasındaki her zorlanma vajinismusa işaret etmez. Bu gibi sorunlarda teşhis konulabilmesi için öncesinde jinekolojik bir muayene mutlaka yapılmalıdır. Böylelikle eğer kişinin anatomik bir sebepten dolayı zorlandığı görülürse kişiye öncelikli olarak tıbbi tedavi uygulanır.
Vajinismusa neden olan faktörler nedir?
Kişinin birleşmeyi istemesine rağmen kasların istemsizce kasılması kulağa mantıksız gelse de aslında bu durumu açıklayan psikolojik faktörler vardır. Kişinin geçmiş yaşantıları, yetiştirilme tarzı, yetiştiği toplum, travmatik deneyimler, cinsel bilgisizliği, cinsellik hakkında edindiği yanlış bilgiler, cinsellikle ilgili yanlış inanışları, cinsellikle ilgili kaygı ve korkuları kişinin cinsel birleşmeye karşı istemsizce kendini savunmasının altında yatan nedenler olabilir. Kişi bu nedenleri fark etmediği için aslında kendisinin cinsel ilişkiyi istediğini söyler ancak bilinç dışı süreçlerde vaziyet pek de öyle değildir.
Ne kadar sıklıkta ortaya çıkar?
Vajinismus, dünyadaki kadın nüfusunun %13’ünde görülen yaygın bir cinsel problemdir. Ülkemizde ise cinsel problem yaşadığı için terapiye gelen danışanların %48’lik dilimini vajinismus problemi oluşturmaktadır. Bu kadar yaygın olmasına karşılık kişi tarafından bu sorunun fark edilmesi ve tedavi için harekete geçilmesi epey gecikmektedir. Bu durumda kültürel faktörler rol oynuyor gibi görünse de kişinin yaşanan sorunu kabullenmemesi, bunu bir beceriksizlik gibi görmesi ve çözümü için yardım istemeyi utanacak bir şey olarak görmesi de büyük rol oynar.
Vajinismusun tedavisi nasıl olur?
Yaygın inanışın aksine vajinismus bir fiziksel yetersizlik ya da beceriksizlik değil, psikolojik bir problemdir. Ancak kişi bunu fiziksel bir sorun olarak gördüğünden alkol alma, ilaç kullanma, kendini bayıltarak deneme gibi pek çok farklı yöntem dener ancak tüm bu denemeler sonuç vermez. Oysaki günümüzde vajinismus tedavisi kapsamında psikoterapi ile iyileşme görmekteyiz. Psikoterapi seansları ise şu bileşenlerden oluşur: Kişiye cinsellikle ilgili psikoeğitim vermek, vajinismusa yol açan yanlış inanışları ele almak, gevşeme egzersizleri ile rahatlama sağlamak ve ev ödevleri ile kişiyi cinsel birleşmeye hazırlamak.
Son olarak vajinismusun şiddeti her kadında farklı görülmektedir. Bu nedenle tedavi süreci de kişiden kişiye farklılaşır.
Vajinismusta Sık Görülen Düşünceler
“Ben vajinismus olabilir miyim?” diye düşünüyorsanız aşağıdaki düşüncelerin sizde olup olmadığını kontrol etmenizi öneririz.
- İlişkiye girmek vajinamı zedeler.
- Vajinam herhangi bir cismi içine alamayacak kadar dar.
- Cinsel birleşme esnasında çok acıyacağından korkuyorum.
- Cinsel birleşme esnasında kontrolümü kaybetmekten korkuyorum.
- Vajina çok hassas bir organdır. Dış dünyaya karşı korunmalıdır.
- Kızlık zarının zedelenmesi çok acı verecek ve kanayacak.
- Cinsel ilişki benim için kirli bir eylemdir.
Eğer siz de çoğunlukla bu gibi düşüncelere sahipseniz vajinismus olabilirsiniz. Bu durumda emin olmak ve sorunu çözmek için bir psikoterapist ile görüşmenizi şiddetle tavsiye ederiz. Sağlıklı günler!