Yılbaşı Günü de Sağlıklı ve İyi Hissetmek İsteyenler İçin Beslenme Önerileri

Yılbaşı, coşkuyla karşılanan bir kutlama günüdür ve birçoğumuz için yeni başlangıçlara adım atmanın heyecanını taşır. Ancak sağlıklı beslenme alışkanlıklarından ödün vermek, bu özel günün tadını çıkarmamıza engel olmamalıdır. Sağlıklı ve enerjik bir başlangıç için, yılbaşı günü beslenme tercihlerinizi bilinçli bir şekilde yönlendirmenin birkaç basit yolu bulunmaktadır. İşte, hem lezzetli hem de sağlıklı bir yılbaşı için beslenme önerileri ve ipuçları.

Güne enerji veren bir başlangıç yapın.

Güne mutlaka kahvaltı ile başlayın. İştah kontrolünü sağlamamız açısından kahvaltının en önemli öğün olduğunu unutmayın. Örneğin; 3 yemek kaşığı probiyotik yoğurt içerisine 3 yemek kaşığı yulaf kepeği ve C vitamini bakımından zengin 1 yemek kaşığı kadar nar ekleyebilirsiniz. Sonrasında ne mi yapalım? Güzel bir yürüyüşe ne dersiniz? Evet hava soğuk ama bu bahane değil sıkı sıkı giyinip tempolu bir şekilde 45 dakika yürüyelim. Belki bu yürüyüş sırasında geçtiğimiz yılı zihninizden film şeridi gibi geçirir, belki önümüzdeki yıl için gerçekten ne istediğinizi zihninizde canlandırırsınız. Vücudumuzu yeni yıla hazırlayalım.

Dengeli bir gün oluşturun.

“Akşam çok yiyeceğim kahvaltıdan başka bir öğün tüketmemeliyim” gibi yanlış fikirlere sakın kapılmayın. Kendinizi aç bıraktığınızda akşam doygunluk hissi sağlamakta ne kadar zorlandığınızı hatırlayın. Öğle yemeğinizde zeytinyağlı veya etsiz bir sebze yemeği ve yanına light yoğurt tüketebilirsiniz. Akşam yemeğinden önce yapacağınız bir ara öğün de akşam yemeğinde tabağınızı oluştururken iştahınız kontrol etmenize yardımcı olacak, unutmayın. Mesela ne mi yapabilirsiniz? Sütlü bir kahve ve badem veya ceviz içi gibi bir ara öğün kulağa hoş geliyor, değil mi?

Anın tadını çıkardığınız bir akşam planlayın.

Hayvansal gıda tüketiyorsanız, akşam menüsünde gelenekselleşmiş bir lezzet olan hindi tüketebilirsiniz. Kırmızı ete göre hem kolesterol oranı düşük hem de sindirimi kolay olay olan bu besin tabağımızın baş tacı olmayı hak ediyor. Yanında gelen pilav, makarna, patates, püre gibi karbonhidrat ağırlıklı yardımcı yemekler yerine (veya hayvansal gıda tüketmiyorsanız) kendiniz için zeytinyağlı sebzelerden oluşan bir tabağı tercih edebilirsiniz. Tabii ki kocaman bir kase salata da mutlaka masanızda yer almalı.

Yemeklerinizi yavaş yavaş, anın, ortamın tadını çıkartarak yemeye özen gösterin. Hızla yediğinizde ve lokmalarınızı iyi çiğnemediğinizde hazımsızlık, kalp sıkışmaları gibi sorunlar yaşayabilir, yeni yılı bir hastanenin acilinde karşılamak zorunda kalabilirsiniz.

Alkolsüz yılbaşı mı olur diyenlere: Daha düşük kalorili alkoller!

Alkol almadan yılbaşını karşılayamam diyenlerdenseniz tatlı menüsüyle vedalaşmayı seçebilirsiniz. İçtiğiniz kadeh miktarı arttıkça belki daha fazla keyif alacaksınız ancak aldığınız fazla kalorilere bir de ertesi gün yaşayacağınız yorgunluk, baş ağrısı, mide ağrıları, bulantı, kusmalar da eklenecek, unutmayın. Rakı, votka, viski gibi kalorili olan içkileri tercih etmek yerine de şarap, şampanya, bira gibi düşük kalorili alkollerden yana tercihinizi kullanabilirsiniz.

Yılbaşı gecesi bol su tüketin. Neden mi?

Yılbaşı sofraları genellikle zengin, lezzetli ve bir hayli çeşitli besinlerle dolup taşar. Ancak bu özel günde, bol su içmek, sağlığımız için önemli bir adımdır. Yemeklerle birlikte alınan tuz, baharat ve diğer özel lezzetlerin yanı sıra, özellikle alkollü içeceklerin tüketimi, vücudumuzun su dengesini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, yılbaşı sofrasında bol su içmek, sindirim sistemimizin düzenlenmesine yardımcı olmanın yanı sıra, vücudumuzun detoksifikasyon süreçlerini destekleyerek enerji seviyelerimizi yükseltebilir.

Aynı zamanda, su içmek, aşırı yemek tüketimini önleyerek kilo kontrolüne de katkı sağlar. Dolayısıyla, yılbaşı şöleninin keyfini çıkarırken bol su içmeyi ihmal etmemek, bedenimizi canlandırarak sağlıklı ve enerjik bir başlangıca zemin hazırlar.

Tebessümle hatırlayacağınız muhteşem bir yıl olsun. Mutlu yıllar!

Kaynaklar