Z Kuşağının Yeni İstifa Yöntemi: Quiet Quitting

Pandemi ve sonrasında çalışma sisteminin köklü bir değişim yaşaması sonucu, iş yeri iklimindeki değişim yeni bir konseptle tanıştı. Türkçesi, sessiz bırakma olan ‘Quiet Quitting’.

İsmindeki ‘bırakma’ kelimesinden farklı olarak işi bırakmak değil de işten zihnen kopma anlamına gelen bir deyim. Yalnızca işinizin gerektirdiğini yapmak ve daha fazlasını yapmamak gibi… Şöyle ki işe gitmeye devam ediyorsunuz ancak iş gereksinimlerinizin sınırları içinde kalıyorsunuz. Bu nedenle, ek görevlere yardımcı olmak istemiyorsunuz veya mesai saatleri dışında e-postaları kontrol etmiyorsunuz.

İlgini çekebilir: Başarılı İnsanların İş Günlerinin Son 15 Dakikasında Yaptığı 4 Şey

Quiet Quitting, koşuşturma kültürünün tam tersi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Evden çalışmanın normalleşmesiyle birlikte, çeşitli araştırmalar çalışanların iş-yaşam dengesini nasıl koruyamadıklarını gözler önüne sermiştir. unwomen.org tarafından hazırlanan bir raporda, çalışma hayatında yükün daha çok kadınlarda olduğu ortaya çıkarılmıştır. 

Özellikle Z Kuşağı, fazladan çalışma saatleri nedeniyle, çalışmalarının görünmemesi ve tazminat haklarının sekteye uğramasından şikayetçi. Tükenmişlikten bağımsız olarak, iş – yaşam dengesine odaklanıyorlar. Bu durum, işin ücretine göre hareket etme odağında toplanıyor.

Quiet Quitting iyi mi yoksa kötü mü?

Quit quitting sadece bir iş – yaşam dengesi sorunsalı mı yoksa daha derin bir kavram mı; bunu incelemek ve sorgulamak gerekir. Dünyanın mevcut durumuna bakıldığında, Z kuşağının sessiz grevi olarak da tanımlanan bu kavramın iş yaşamı ve dünyanın geleceği için tehlikeli olma olasılığı oldukça yüksek. Bunun nedeni artan işsizliğe bir çağrı olabilir.

İyi olma hali gittikçe önem kazanmakla birlikte gerçek sorunun kaynağına inmek oldukça önemli. Tükenmişliği ya da sessiz grevi çağıran nedenlerin ne olduğunun belirlenmesi gerekir. Gerçekten sorun işin kendisi ile mi ilgili yoksa pandemiden veya ekonomiden kaynaklı nedenlerin öfkesini işimizden mi çıkarıyoruz? Bu başkaldırı aslında şirkete, patrona veya yöneticiye değil de dünyaya bir başkaldırı olabilir mi?

Hayat pahalılığını ve işsizliğin son dönemde dünya üzerinde artış göstermesini göz önüne aldığımızda çalışmanın daha da önem kazandığı aşikar.

İş yaşamı ile özel yaşamın ayrılması noktasında son yıllarda bir motivasyon yorgunluğu yaşanmasına hak vermekle birlikte bu durumun işi etkilemesinin etik olmadığını söylemek yanlış olmaz. İşinin gerektirdiği görevleri eksik veya yanlış yapmak hem şirket çıkarlarını hem de ekip arkadaşlarını zor durumda bırakabilir. Bununla birlikte, sessiz kalmanın devam etmesi beraberinde başka sorunlara da yol açabilir.
Öte yandan işverenler, pozitif, çalışkan ve üretken çalışanları tercih ettikleri için çalışanın sessiz kalma eylemi devamında sessizce çıkarılmayı gündeme getirecektir.

Çalışanın geri çekilmek istemesinin birçok farklı nedeni olabilir. Kişi gerçek anlamda mutsuz olabilir ya da yeni ve dengeli bir iş-yaşam dengesini arzulayabilir. Burada önemli olan duygunun şiddetidir ve hissedilen duyguya bağlı olarak belirtiler daha belirgin olabilir.

Quiet Quitting belirtileri nelerdir?

  • Toplantılara katılmamak
  • İşyerine, toplantılara ya da etkinliklere geç gelmek, erken ayrılmak
  • İlgi kaybı
  • Verimlilikte azalma
  • Ekip çalışmalarına katkının azalması

Quiet Quitting için çözüm ne olabilir?

• İşinizde sizi zorlayan konuları tespit etmekle başlayabilirsiniz.
• Motivasyon düşüklüğü veya tükenmişliği başlatan nedir? Bunun üzerine çalışın.
• Quiet Quitting’den önce sorununuzu nasıl/ne şekilde çözebilirsiniz?

Sorunu netleştirdikten sonra, yapılabilecekler üzerinde düşündünüz ve tek çarenizin Quiet Quitting olduğuna karar verdiniz. Eyleme geçmeden önce kendinize zaman verin. İzne çıkın. Ortamdan uzaklaşmak size kendinizi iyi hissettirecek ve alternatif çözümler bulmanıza yardımcı olacaktır.
Yine bir çözüm bulamadıysanız ve kendinizi aynı sorunları düşünürken yakaladıysanız sessiz bırakma yerine, işi bırakmayı da düşünebilirsiniz.

İlgini çekebilir: İşyerindeki Zorbaları Nasıl Tanırız? Mobbing ile Nasıl Başa Çıkarız?

İşi nasıl bırakmalısınız?

Verimli bir iş bırakma süreci yaşamak istiyorsanız:

  • Verdiğiniz karardan emin olun.
  • İş bıraktıktan sonraki aşamanın ne olacağına dair detaylı plan yapın.
  • Verdiğiniz kararı paylaşma noktasında, ilk olarak kimin bu kararı bilmesi gerektiğine karar verin.
  • İstifa kararı sonrası hukuki süreçleri bilin.
  • İş devrinizi sağlıklı yapın.
  • Yeni hayatınıza “merhaba” deyin.

İlgini çekebilir: Profesyonel Bir Şekilde Nasıl İstifa Edilir?

Kaynakça

Kaynaklar
Quiet Quitting, Sessiz Bırakma, Z Kuşağı