Bu hafta sonu fazladan zamanınız var mı? Eğer cevabınız evet ise ev bitkilerinize biraz sevgi göstermek için bu çok uygun bir zaman demektir! Bitkiler ilkbahar ve yaz mevsimlerinde daha fazla büyümeye meyilli oldukları için, sezon değişimlerinde ihtiyaçlarına kulak vermek önemlidir (daha fazla gölge sağlamak ya da daha büyük bir saksıya taşımak gibi). Öyleyse gelin bitkileriniz için bu 7 adımlı bakım rutinini hep birlikte uygulayalım!
1. Toprağı havalandırın.
Hiç etrafınızda bir çift yemek çubuğu var mı? Onları bitkinizin toprağını havalandırmak için kullanabilirsiniz. Zamanla toprak iyice sıkışır ve suyu içine yeterince iyi çekmez. Bunun için yemek çubuklarınızı alın, toprağın birkaç santim dibine batırın ve iyice çevirin. Bunu sadece iki üç kez yapmanız bitkinizin taze hava alması için yeterli olacaktır.
İlgini çekebilir: Feng Shui’ye Göre Evdeki Bitkileri Nasıl Konumlandırmalısın?
2. Yaprakları temizleyin ve nemlendirin.
Tıpkı evinizdeki herhangi bir yüzeyde olduğu gibi, bitkileriniz de toz toplayabilir. Onları nemli bir kağıt bez veya mikrofiber bir bezle nazikçe silin. İyice temizlediğinde, artık yapraklarınıza güzel bir nem verebilirsiniz. Potos, devetabanı, aşk merdiveni gibi birçok bitki, arada bir yapraklarının ıslanmasından hoşlanır.
3. Neem yağı kullanın.
Hiç bitkilerinizin etrafında bitkiniz için zararlı olan böceklerle karşılaştınız mı? Eğer öyleyse doğal bir böcek ilacı olan neem yağını mutlaka kullanmalısınız. Böcek olmasa bile yaza girerken bitkilerinize koruma sağlamak için biraz kullanmaktan zarar gelmez.
4. Gerekli olduğu takdirde saksıyı değiştirin.
Bitkiniz saksınız için biraz fazla mı kalabalık gözüküyor? Ya da belki toprağınız çok katılaştı? O halde saksı değiştirmenin vakti gelmiş olabilir. Saksıyı büyütmeseniz bile, sadece köklerini eski toprağından çıkarıp aynı saksıya taze toprakla tekrar ekmeniz bitkiniz için harikalar yaratabilir.
İlgini çekebilir: Bakımı Kolay Dekoratif 7 Harika Ev Bitkisi
5. Gübre kullanın.
Bitkilerinizin canlanmasını desteklemek için gübreden daha iyi ne olabilir ki? Bitkileriniz buna bayılacaktır. Nasıl bir gübre seçmeniz gerektiği konusunda bir kısıtlama yok (halihazırda sahip olduğunuz doğal gübreler de dahil.) Mesela muz kabuğunu suda en az bir saat bekletip besin yönünden zengin bir gübre elde edebilirsiniz ve bunu bitkilerinizi sularken kullanabilirsiniz.
6. Yerlerini değiştirmeyi göz önünde bulundurun.
Bitkinizin bireysel ihtiyacına bağlı olarak onları farklı bir noktaya yerleştirebilirsiniz. Birkaç hafta içerisinde maruz kalabilecekleri aşırı güneş ışığından dolayı bazı bitkiler daha fazla gölgeye ihtiyaç duyabilir. Bunun yanı sıra, eğer bitkinizin bir tarafa doğru eğildiğini fark ediyorsanız onu döndürmelisiniz. Muhtemelen güneşin geldiği tarafa doğru eğiliyordur, bu yüzden de bu durum dengelenmeli ve dönem dönem bitki döndürülmelidir.
İlgini çekebilir: Doğanın İyileştirici Gücünden Faydalanmak İçin: Bitkilerle Nasıl İletişim Kurulur?
7. Son olarak da tabii ki onları düzenli sulayın.
Bunu listenin dışında bırakamazdık… Eğer bitkiniz suya ihtiyaç duyuyorsa sakın sulamayı ihmal etmeyin. Toprağa dokunduğunuzda tamamen kuru olduğunu hissediyorsanız onu sulamanın vakti gelmiştir. Tabii sularken de dikkatli olmanız gerekir, fazla sulamak az sulamak kadar zararlı olabilir.
Bitkilerinizi sulamak için en uygun zaman ise sabahtır. Özellikle de dışarısı çok sıcak olduğunda bitkiniz, fazla sıcak vurmadan ve su buharlaşmadan önce suyu çeker.
Yardımcı Kaynak: This 7-Step Care Routine Is Like A Spa Day For Your Houseplants, mindbodygreen.com