Cilt Bakımında Tartışmalı Konu: Sabah Cildimizi Temizlemeli miyiz?

Son zamanlarda sıklıkla karşımıza çıkan soru; sabah uyandığımızda temizleme jeli kullanarak cildimizi temizlemeli miyiz? Yoksa bu rutin cildimizi mi yıpratıyor? Peki ya aşırı yıkamanın cildi soyarak tahrişe, hassasiyete ve hatta akneye yol açabileceği yönündeki uyarılara ne demeli? Sabahları yüz yıkama rutininin gerekliliği hakkında Dermatolog Orit Markowitz ve Noelani Gonzalez’in açıklamalarını sizin için derledik!

Sabah cildimizi temizlemeli miyiz?

Estetisyen @nicolecarolineskin TikTok’ta, “Eğer sivilce probleminiz yoksa, lütfen sabahları cildinizi yıkamayın.” diyerek bir video paylaştı ve bu açıklama hızla büyüyecek bir gündemin başlangıcı oldu. Ardından yüklediği diğer bir videoda ise önceki viral videosunun yol açtığı tartışmaya yanıt vererek “Çok fazla temizlemenin cildinizi doğal bariyerinden uzaklaştırdığını, asit dengesini ve doğal mikrobiyomunu bozduğunu” söyledi.

Dr. Markowitz, çoğu insanın yüzünü günde sadece bir kez temizleme jeli ile yıkaması gerektiğini söylüyor. “Eğer yüzünüzü gece yıkarsanız, sabahları yüzünüzü tekrar yıkamanıza gerek kalmaz,” diye açıklıyor. “Yüzünüzü yıkadıktan sonra hemen yatağa giderseniz, yıkanması gereken hiçbir şeyle temas etmezsiniz.” Bununla birlikte, insanların gece yarısı terleyebileceğini söylüyor, bu yüzden sabah yüzümüzü suyla durulamanızı öneriyor.

Dr. Markowitz yıkamanın gerekli olmadığını söyleyip bunun yerine durulama önerirken, Dr. Gonzales ise farklı bir görüşe sahip: “Bakteriler gece boyunca cildimizde birikebilir ve ayrıca sabah cilt bakım rutininiz için cildinizi temizleyerek hazırlamanız gerekir. Bir gece önce kullandığınız krem ve serumları çıkarmaktan bahsetmiyorum bile.” Akşamları yüzünüze ağır, tıkayıcı gece kremleri ve yağları uyguladığınızda, sadece suyla durulmak bu ürünleri tamamen temizlemeyebilir. Dolayısıyla, bir önceki akşamdan kalan cilt bakım katmanlarını yıkamak, sabah kullanacağız ürünlerin cilde ulaşmasını sağlayarak daha da etkili olmasına yardımcı olabilir.

Bununla birlikte, çıkarmanız gereken inatçı bir SPF veya makyaj olmadığı için önce misel su veya yağ temizleyici ile çift temizlik yapmanız gerekmez. Sadece temizleyicinizi uygulayarak, normal sabah rutininizin geri kalanını takip edebilirsiniz. Cildinizin kurumaya başladığını fark ederseniz, nemlendirici jel veya krem temizleyiciye geçmeyi düşünebilirsiniz.

Cilt temizliği için alternatifler

Dr. Gonzalez’in duruşu Dr. Markowitz’inkinden farklı olsa da, misel su ve temizleme balsamlarının sabahları yıkamak için nazik temizleyici alternatifleri olduğunu belirtmek gerek. Dr. Markowitz su ve geleneksel temizleyiciler arasında uzlaşmacı bir ürün olan misel su tercih etmenin iyi bir fikir olduğunu söylüyor.

Bununla birlikte, rahatlığından ötürü, birçok kişi misel su yerine makyaj mendili tercih ediyor. Dr. Markowitz hiçbir danışanına makyaj temizleme mendili önermediğini açıkça belirtiyor. “Makyaj temizleme mendilleri cilde daha fazla zarar verme eğilimindedir ve özellikle hassas cilde sahip olanlarda cildi kurutabilir veya tahrişe neden olabilir” diyor.

Hangi durumlarda sabah rutinimize cilt temizliğini eklemeliyiz?

Sabahları yüzünüzü yıkamanız gerekip gerekmediği cildin yapısına ve ihtiyaçlarınızın ne olduğuna bağlı. Öyleyse bu etkenlere göz atalım!

Eğer egzersiz yaptıysanız veya terli uyandıysanız

Cilt tipiniz ne olursa olsun, sabah ilk iş olarak egzersiz yapıyorsanız veya terlemiş bir halde uyandıysanız, yüzünüzü yıkamanız gerekir. Ter cildinizdeki kir ve bakterilerle karışarak tıkanmış gözeneklere ve akneye sebep olabilir. Ayrıca bir önceki gece yüzünüzü yıkamış olsanız bile, terlemeniz halinde yastık kılıflarının bakteri barındırma olasılığı vardır.

Yağlı bir cilt yapısına sahipseniz

Sabahları yüzünüzü yıkamak için bir diğer önemli neden de aşırı derecede yağa eğilimli bir cilde sahip olmanızdır. Sebum gece boyunca ciltte birikebileceğinden, sabah uyanınca yapılan cilt temizliği ile üretilen fazla sebumdan kurtulmak mümkün.

Sonuç olarak, bu tartışmalı sorunun tek bir yanıtı yok. Sabahları cildinizi temizleme jeli ile yıkayıp yıkamayacağınızın kararını vermeden önce mutlaka kendi cildinizi gözlemlemeli, ihtiyaçlarınızı belirlemeli ve bu etkenlere göre karar vermelisiniz.

Kaynaklar
cilt bakımı, sabah cilt temizliği, sabah rutini, yüz yıkama