Evdeki Gıda Atığını 6 Adımda Nasıl Azaltabiliriz?

Yanlış planlama, fazla alışveriş, bozulma gibi sebeplerlen dolayı çöpe her gün dünya çapında tonlarca gıda atılıyor. Bu yazımızda evdeki gıda atığını azaltmak için önereceğimiz çözümler hem tasarruf yapmanıza hem de gezegenimiz için çevreci bir tutum benimsemenize yardımcı olacak! Öyleyse gelin başlayalım.

1. Alışverişe çıkmadan önce buzdolabını kontrol edin.

Alışverişe sık sık evdeki stoğunuzu veya bozdolabınızı kontrol etmeden çıktığınız oluyor mu? Gereksiz alışveriş yapmamak için çıkmadan önce mutlaka hızlı bir keşif yapın. Belki dondurucunuza yapacağınız kısa bir keşif sizi markete gitmekten bile kurtarabilir. Hem yiyeceklerinizi dondurucuda saklamak güvenli ve uzun vadeli bir çözüm olacaktır.

2. Bir liste hazırlayın.

Öğünlerinizi haftalık belirlemek, o hafta sadece ihtiyacınız olan malzemeleri alışveriş listenize eklemek için güzel bir yoldur. Marketteyken seçenekler tarafından cezbedilmemeye ve en önemlisi de açken markete gitmemeye özen gösterin! Aksi takdirde istediğinizden veya ihtiyacınız olandan daha fazla ürün ile kendinizi evde bulabilirsiniz.

3. Büyük boy almayın.

İş alışverişe gelince indirim fırsatlarından yararlanmayı hepimizi seviyoruz, ama sepetinizi  ihtiyacınız olmayan rastgele ürünlerle doldurmayın. Unutmayın, o on beş liralık bir paket avokado eğer hepsinizi bozulmadan yerseniz bir kazançtır. Eğer büyük boy alıyorsanız o ürünü 100% tüketeceğinizden veya uzun süre dayanabilecek bir şey olduğundan emin olun.

4. Gıdaları düzgünce muhafaza edin.

Çürümüş veya bozulmuş gıda en kötüsüdür. Gıda atığını önlemenin en kolay yolu ürünlerinizi tazeliğini koruyacak şekilde muhafaza etmektir. Eğer fazladan meyve veya sebzeniz varsa onları dondurabilirsiniz. Böylece haftalar, hatta aylar boyu lezzetini koruyabilirsiniz. Diyelim ki yalnız yaşıyorsunuz ve az ekmek tüketiyorsunuz, eve gelince ekmeğin bir kısmını dondurabilir ve yiyeceğinizden birkaç saat önce ihtiyacınız kadarını kesip çözülmeye bırakabilirsiniz. Eğer bayatladıysa da atmak yerine onları ufalayarak yemeklerinizde kullanabilirsiniz!

Bunun yanı sıra muz, elma ve domatesleri her zaman tek başlarına depolayın. Bu meyveler etraflarındaki gıdaların bozulmasına sebebiyet verecek gazlar yayar. Brokoli, karnabahar, kereviz gibi taze gıdalar önce tüketilmelidir. Bir sürü dut mu aldınız? Küflenmemesi için yemeden hemen öncesinde yıkayın. Buna ek olarak, neredeyse her meyve ve sebze dondurulabilir ve smoothielere eklenebilir.

5. Dolaplarınızdaki ürünlerin yerini değiştirin.

Marketten yeni gıda aldığınızda, buzdolabınızdaki daha eski ürünleri öne doğru kaydırın. Eskileri görüş alanınızda tuttuğunuzda dolabın arkasında küflenmiş bir gıda bulma olasılığınız da düşecektir.

6. Akıllıca yemek pişirin.

Elinizdeki yemek tarifinizde yarım soğan mı diyor? Diğer yarısını çorba, yahni vb. şeyler için saklayın. Peki ya o organik marketten aldığınız tazecik havuçlar? Yeşil kısımlarını saklayabilir ve onlardan bir pesto sos yapabilirsiniz. Gıda atığı olarak değerlendirdiğiniz birçok şeyi yeni bir şeye dönüştürmek için aslında her zaman harika yollar vardır. 

7. Organik gübre yapın. 

Gübre, en basit şekliyle, toprağa eklenebilir organik malzemelerden oluşturulur ve bitkilerin daha sağlıklı büyümesini sağlar. Organik malzemeler derken neden bahsediyoruz peki? Meyve-sebze kabuğu, yumurta kabuğu, poşet çay ve benzerleri. Kısaca çöpe savurduğumuz çoğu şey. Bunları balkonunuzda veya varsa bahçenizde biriktirebilir ve gübreye dönüştürebilirsiniz. 

Kaynaklar
gıda atığı, gübre, sürdürülebilir yaşam