GAME Modeli: Yeni Yılda Hedeflerimizi Nasıl Belirleriz?

Zaman zaman kendimize hedefler belirleriz. Motive olmak ve istemediğimiz şeyleri geride bırakmak adına sıklıkla yeni bir yıla geçerken belirleriz bu hedefleri. İş, aşk, arkadaşlık ve kişisel gelişim alanlarında belirlediğimiz bu hedeflere ulaşmak aslında kolay ancak bir o kadar da zordur. Kolay olmasının nedeni; eğer bir fikir insanın zihnine girdiyse odaklandığı doğrultuda yapamayacağı şey yoktur. Zor olan kısmı ise; hedeflerin uygulanabilir ve gerçekçi olmasıdır.

Son yıllarda küresel ve ülke olarak yaşadığımız sıkıntılardan bir nebze olsun kurtulabilmek adına gelin, bu yeni yılda kendimize gerçekleştirebileceğimiz hedefler koyalım!

GAME Modeli nedir?

Game Modeli, yani Yüksek Performans Modeli, İngilizce Growth, Achievement, Meaning ve Enjoyment kelimelerinin baş harflerinden meydana gelmektedir.

  • Growth = Gelişim
  • Achievement = Başarı
  • Meaning = Anlam
  • Enjoyment = Keyif

Hedeflerimizi ve hayatımızı bu modelle 4 açıdan ele alıp, 1 ile 10 arasında değerlendirme yapabiliriz. Aşağıdaki 3 soruyu yanıtlayarak durum tespiti yapabiliriz.

  1. Şu an geldiğin noktada olmak için neler yaptın?
  2. Gelişim, Başarı, Anlam ve Keyif kelimelerinin sendeki karşılığı nedir?
  3. Bu kelimelerin sendeki karşılığını tanımlaması için 1 den 10 a kadar her birini numaralandır.

Numaralandırdığın başlıklar için orta ve uzun vadede (6 ay – 1 yıl) hangi noktada olmak istersin?

Yol haritan nedir?

  1. Belirlediğin alanlarda ilerlemenin sendeki karşılığı nedir?
  2. İlerleme için nelere ihtiyacın var?
  3. Atacağın adımlar neler olacak?
  4. Geleceğin noktada kendini nasıl hissedeceksin?

Tüm bu sorulara verdiğiniz yanıtları imgeleyin. Görsel hafıza motivasyon ve harekete geçme noktasında oldukça etkilidir.

Ardından belirlenen hedefe ulaşmak için bir zaman yönetimi yapmak gerekir. Belirlenecek bu zaman dilimleri ve hedefler birbirleri ile tutarlı olmalıdır. Örneğin; “Ben 6 ay içinde anadil seviyesinde İngilizce konuşacağım.” demek oldukça iddialı bir hedeftir. “Sıkı bir çalışma ile belirli bir seviyeye geleceğim.” demek daha akılcı bir hedeftir. Kısacası büyük resmi küçük parçalara böldüğümüzde planlı çalışma daha olasıdır.

İnsanların koydukları hedefleri gerçekleştirmeyi bir süre sonra bırakmalarının nedeni zaman yönetiminin doğru olarak yapılmamasıdır. Her gün 6 saat İngilizce çalışmanın sürdürülebilir olması biraz zordur. Onun yerine günde 2 saat hedefi daha uygulanabilir ve sürdürülebilirdir. Ya da ayda 5 kilo verip 4 ayda 20 kilo vereceğim hedefi de zaman yönetiminin doğru yapılmadığı bir hedeftir. Onun yerine ayda 1 kilo verme hedefi koyarsanız bu sizin motivasyonunuzu düşürmeden ilerlemenizi sağlayacak ve kilo verdiğinizi gördükçe planınıza daha sadık kalmanızı sağlayacaktır.

Hedefleriniz açık ve net, iyi tanımlanmış, ölçülebilir, ulaşılabilir ve tamamlanması için belirlenen bir zamanı içermelidir. Belirlediğiniz hedefler ve uygulama stratejilerini tamamladıktan ve uygulamaya başladıktan sonra da her ay sonu yaptıklarınızı detaylı olarak gözden geçirin.

Eyleminizi tamamladıysanız, yalnızca kontrol edin. Yok eğer tamamlayamadıysanız; bu ay gelişiminize engel olan şeyin ne olduğunu tespit edin. “Önümüzdeki ay bu durumu nasıl aşabilirim? Ne yapmalıyım?”, sorularını sorun kendinize ve notlarınıza yeni bir aksiyon planı ekleyin.

Büyük hayalleriniz olduğunda, harekete geçmeden önce bu hayaller çok uzak görünebilir! Beynimiz, bugün yaptığımız küçük eylemleri 5 yıl sonrası için hayalini kurduğumuz nokta ile ilişkilendirmekte zorlanabilir. Bu nedenle yapacaklarımızı küçük parçalara bölmeliyiz. Çünkü beynimiz inanmakta zorlandığı şeyi gerçekleştirmeyi reddeder. İlerlememizi günden güne, haftadan haftaya veya aydan aya ölçtüğümüzde, sürdürebilme motivasyonumuzu besleyen başarı duygusunu hissetmemizi sağlar.

Kaynaklar
Game Modeli, hedefe ulaşmak, yeni yıl hedefleri