Kariyer Planlaması Nasıl Yapılır? Nelere Dikkat Edilmelidir?

kariyer planlaması yapan güçlü kadın

Dorothy, onu eve sağ salim geri gönderebileceğine inandığı Oz Büyücüsünü bulmak için yaldızlı yolu kullanarak Emerald City’e gitti. Kariyer yolları genellikle Doroty’ninki kadar açık ve yaldızlı değildir. Yolumuzu seçerken en iyi desteği nasıl bulabileceğimizi her zaman bilemeyiz. Mevcut yöneticiniz veya şirketiniz profesyonel gelişimi desteklemiyorsa, yeni mezunsanız ve ne yapacağınızı bilemiyorsanız endişelenmeyin! Kendi kariyer yolunuzu oluşturmak ve kariyer gelişiminize başlamak için izleyeceğiniz yollar var. Kariyer planlaması nedir, nasıl yapılır merceğimiz altına alıyoruz!

Kariyer yolu nedir?

Kariyer yolu, bireyin kişisel amaçlarına ulaşmak için geçtiği yollardır. Aynı zamanda, çalışanların ve işletmenin amacına ulaşması için birbirleri ile ilişkili olan spesifik işlerin birbirini izlemesi sürecidir. Bireyler, ilgili kariyer kümelerini belirlemek için kariyer planları oluşturarak kişisel kariyer yollarını belirleyebilirler. Kariyer planları bireyin ideal kariyerini ulaşmasını sağlamak için yapılan kısa ve uzun vadeli hedefleri içermektedir. Kariyer kümeleri, ortak özellikleri paylaşan meslek gruplarını ve sektörlerini içermektedir. Bireyin seçtiği kariyerde başarılı olmak için geliştirmesi gereken bilgi ve becerilerini anlamalarına yardımcı olmak için kullanılmaktadır.

Yapılan bir araştırmaya göre; 1978 – 2008 yılları arasında ve 18-44 yaş arası Amerikalılar, kariyer hayatları boyunca ortalama 12 kez iş değiştirmişlerdir. Bir kariyer yolu, bireylerin bir kariyer kümesinde bir konumdan diğerine nasıl geçeceklerini belirlemelerine yardımcı olabilmektedir. Kariyer planlamasına ihtiyaç duyanlar 3 ana kategoride toplanabilir.

  • Kariyerine yeni başlayanlar: Kariyer ve meslek edindirme okullarından mezun olanların yanı sıra lisans ve yüksek Lisans derecelerine sahip olanlar…
  • Belirli bir alanda çalışan fakat değişiklik yapmayı, yeni bir yol oluşturmayı isteyen çalışanlar: Ek olarak, bu grupta yer alanlara ek koçluk ve eğitim gerekir.
  • Mevcut kariyer yoluna devam etmek isteyenler: Duraksamadan uzak durmak için kariyer yönetimi desteğine ihtiyaç duyan bireyler…

Kariyer planlaması yaparken hangi unsurlar göz önünde bulundurulmalı?

Kariyerinizi değiştirmeyi veya kariyer yolunuzu yeniden tasarlamayı düşünüyorsanız ve nereden başlayacağınızı bilemiyorsanız, şunları göz önünde bulundurmalısınız:

Coşku

Öncelikle tutku ile bağlandığınız şeyin ne olduğunu düşünün? Neye tutku duyuyorsunuz? Şu anki mesleğinizde ya da hayalinizde, zamanınızı neyi düşünerek geçiriyorsunuz? Gökyüzündeki o ışıltılı plazma küresine ateş edebilseydiniz, neyi hedef alırdınız?

Uzmanlık

Yetenekleriniz üzerine düşünmeye ne dersiniz? Güzelliği görebilen biri misiniz? Belki karmaşık problemleri aydınlatmaktan hoşlanıyorsunuz veya metaforik mürekkebi kağıda dökmeyi seviyorsunuz… Tüm kariyerler, hem sezgisel hem de teknik beceriler gerektirir ve hangi becerileri geliştirmeniz gerektiğini belirlemenize yardımcı olur.

Kişilik yapısı

Kendinizi nasıl tanımlarsınız? Kişilik tipiniz nedir? Azimli bir lider misiniz? Yaratıcı, özgür bir ruh mu, yoksa stratejik bir düşünür mü? Kişilik testleri, daha fazla bilgi sağlamak için veya bildiklerinizi onaylamak için iyi bir yoldur.

Maddi beklenti

Kariyer planlaması yaparken elbette göz önünde bulundurmanız gereken en önemli unsurlardan biri maddi beklentilerdir. Maaş beklentiniz nedir? Sizi tatmin edecek olan rakamı ortalama olarak belirleyin.

Kariyer planlaması sürecinde kuvvetli yardımcılar

Dönemsel projeler ve stajlar

Bu tür projeler ve stajlar, ısınma turunda size çok faydalı olacaktır. Hem tecrübe edinecek, hem de işin mutfağını görme imkanına sahip olacaksınız. Eğer yeni mezunsanız ve işverene gösterebileceğiniz herhangi bir deneyiminiz yoksa, şirketlerin açtığı “new graduate” (yeni mezun) programlarını araştırabilirsiniz.

Network (Ağ)

Tanıdığınız insanlarla başlayarak ağınızı genişletin. Organizasyonlardaki meslektaşlarınızla iletişim kurun. Linkedin’deki, ilgi alanınıza giren düşünce liderleri takip edin. Kariyer yolcuğunda network, altın değerindedir!

Eğitim

Neyi sevdiğinizi ve neyde iyi olduğunuzu tanımladıktan sonra becerilerinizi daha da geliştirmek veya yeni bir şeyler öğrenmek için alabileceğiniz çok sayıda ders var. Kendinizi geliştirebileceğiniz konuları araştırın ve ilgili konuda eğitim almakta tereddüt etmeyin. Kariyer yarışında bilgi, güçtür.

Mentörlük ve koçluk desteği

Mentörler ve koçlar, kariyer arayıcılarına iş aramalarında rehberlik etmektedirler. Aynı zamanda; özgeçmiş hazırlama konusunda yardım edebilir, mülakat aşamasında destek olabilirler. Kariyerinin başındaysanız, üniversitelerdeki danışmanlardan ücretsiz yardım alabilirsiniz. Aranızın iyi olduğu bir-iki öğretim görevlisinin kapısını tıklatmakta da hiçbir sakınca yok.

Kariyer yolu örnekleri

Aşağıda belirtilen kariyer yolu örnekleri, çeşitli alanlarda bir kariyerin nasıl görünebileceği hakkında genel bir fikir vermeyi amaçlamaktadır.

  • Yönetim: İdari Asistan → Yönetici Asistanı → Ofis Müdürü
  • Başyazı: Editör Yardımcısı → Yardımcı Editör → Yardımcı Editör → Editör → Kıdemli Editör → Editör Direktörü
  • Mühendislik: Uzman Mühendis → Genç Mühendis → Kıdemli Mühendis → Proje Mühendisi → Mühendislik Danışmanı
  • İnsan Kaynakları: İK Kaynakları Sorumlusu → İK Yardımcısı → İşveren → Eğitim ve Geliştirme Koordinatörü → Bordro veya Yardım Uzmanı → İK Genel Müdürü → İK Müdürü → İK Müdür Yardımcısı → İK Müdürü → İnsan Kaynakları Başkan Yardımcısı
  • Perakende: Perakende Satış Memuru → Müdür Yardımcısı → Bölüm Müdürü → Mağaza Müdürü → Bölge Müdürü
  • Satış: Müşteri Temsilcisi → İç Satış Temsilcisi → Dış Satış Temsilcisi → Büyük Satış Temsilcisi → Bölge Satış Müdürü
Kaynaklar
iş hayatında başarı, kariyer hedefi, kariyer hedefi nasıl belirlenir, kariyer planlaması, kariyer planlaması nasıl yapılır