Haziran Ayının Ruhuna Uygun 5 Kitap Önerisi

Haziran ayı, doğanın canlandığı, güneşin parladığı ve yeni başlangıçların müjdelenmeye başladığı bir dönemdir. Bu ay, yazın enerjisini ve tazeliğini hissetmek için mükemmel bir fırsat sunuyor. İster plajda güneşlenirken, ister bir kafede serin bir içecek eşliğinde okuma keyfi yaparken, ruhunuzu besleyecek kitaplar arıyorsanız, doğru yerdesiniz. Bu yazıda, Haziran ayının ruhuna uygun, ilham verici ve keyifli beş kitap önerisiyle karşınıza çıkıyoruz. Haziran’ı daha anlamlı kılmak için bu kitaplarla yeni bir okuma deneyimine adım atın!

Bin Muhteşem Güneş – Khaled Hosseini

Haziran ayının getireceği sıcak ve güneşli günlerin ilk önerisi “Bin Muhteşem Güneş” olacak. Bin Muhteşem Güneş, ilk romanı Uçurtma Avcısı’yla tüm dünyada inanılmaz bir başarı yakalayan Khaled Hosseini’nin ikinci romanı.

Uçurtma Avcısı’nın ününün arkasına saklanan ve onun ışığıyla parlayan bir eser değil Bin Muhteşem Güneş. Kendi ışığıyla parlıyor, her sayfasında sarıyor sarmalıyor, elinizden bıraktırmıyor kendini. Sıradan bir Afgan hayatının hikâyesi gibi başlayan roman hiç beklenmedik anlarda hiç beklenmedik çıkışlar ile okuyucuyu bağlıyor kendine. Bir coğrafyanın tüm kaybedenlerini, kadınları, çocukları, gençleri her duygunun içinde yaşatıyor yazar. İki kadının hayatını ve dostluklarını umut, kargaşa, kaos, heyecan ve daha pek çok duyguyla besliyor.

Olmadı Taşraya Kaçarız – Mehmet Serkan Genç

Karantina günleri kimde kırsala kaçma isteği uyandırmadı ki? Mehmet Serkan Genç, “Olmadı Taşraya Kaçarız” adlı eserini bu istekte olanlara yazmış gibi. Yazar, kitaba ismini veren uzun hikâyesinde şehir ve  varoluş ikilemlerinde dolaşan sanatçı bir arkadaş grubunun hikâyesini anlatıyor. Modern toplumun içinde adeta savaşarak var olmaya çalışan bireylerin her bunalımında kendilerine yönelttikleri düşünceleri masaya yatırıyor. Kitap, farklı birkaç hikâyeden oluşuyor ancak kitaba adını veren Olmadı Taşraya Kaçarız, bugünlere pek uygun.

Gündüz Vassaf – İstanbul’da Kedi

Geçen ayın okuma önerilerinde Gündüz Vassaf’ın Boğaziçi’nde Balık’ını okuyup beğenenler buraya! “İstanbul’da Kedi” yine bir Gündüz Vassaf eseri. Kediler hakkında bir roman okumak isteyenler için bir roman, şiir okumak isteyenler için bir şiir… Şiir tadında bir anlatım…

Kedilerin tarih boyunca yaşantıları ele alınırken dünyaya kedi gözüyle bakılıyor, insanın kedi ile olan bağı irdeleniyor. Kitaptaki ince mizah kendine hayran bıraktırıyor. Kedilerin baktığı yerden dünyaya bakmak, yanında harikulade kedi çizimlerini görmek isteyenler ee bir de varsa imkanınız bir kediyi severken ellerine alsın bu kitabı.

Gelirken Ekmek Al – Şermin Yaşar

Hayatın içinde olmayı özleyenlere hayatın her penceresinden samimi ve bir o kadar da sıcak hikâyeler sunacak Şermin Yaşar “Gelirken Ekmek Al” adlı eseri ile. Her hikâyede kendinizden, özlemlerinizden bir şeyler bulacak ve daha da heyecanla çevireceksiniz sayfaları. Kaybetmeyi, sevginin kıymetini bilmeyi, üzülmeyi, sevinmeyi… Kalbinizden geçmiş her duyguyu yeniden tadacaksınız. Üstelik sıcacık bir anlatım ile…

Hayatın En Yakın Benzeri – James Wood

Bizde roman ve hikâye okuma kültürü niçin diğer edebiyat türlerine sirayet etmemiş diyenler için geliyor bu ayın son önerisi de. Edebiyatın diğer türleri de okumaya değerdir üstelik bazıları tam da tanıtıldığı gibi bir “edebiyat güzellemesi” dir.

James Wood adlı yazarımızın Hayatın En Yakın Benzeri” adlı eseri anı ile eleştirinin sınırlarını bulanıklaştırıp iki türü ustaca buluşturan bir deneme. Üstelik denemelerde bahsi geçen bazı eserler sizin için yeni bir okuma listesi olabilir. 🙂 Bir taşla iki kuş vuracağınız, günlük okumalardan sıyrılıp notlar alıp düşünerek okuma yapacağınız, okurken başka pencerelerdeki görüntüleri de keşfetmenizi sağlayacak bu eser düşünerek yeni pek çok yeni şeyin farkına varabileceğinizi gösterecek size.

Kaynaklar
kitap önerileri