İlişkilerde görülmeyen şey değiştirilemez. Birçok çift, ilişkilerinde yaşanan problemleri halının altına süpürerek halletmeye çalışır. Bu büyük bir hata. Problemi görmezden gelme veya ihmal etme ilişkide bir strateji haline geldiğinde, sorunlara kapılarını açmış bir ilişki elde edersiniz. Kırılganlık anlarında hele ki şiddetli bir kavgadan sonra halının altına süpürülenlerin gün yüzüne çıkması sadece an meselesidir.
İlişkide yaşanılan kopuşlar, çaresizlik ve tehlike duygularını uyandırır. Tehlike hissi ortaya çıktığında, savunma konusunda kendimizi güvende hissedemeyeceğimiz için partnerimiz ile kurduğumuz bağ ve iletişim zarar görür.
Çiftler arasında meydana gelen problemler sonrasında affediciliği, yeniden güvenmeyi destekleyen ve besleyen bir sürece girmeye ihtiyaç duyarlar. Çünkü ilişkilerdeki problemler affetme sürecine girmeden iyileşemez. Arada kırgınlıklar, dargınlıklar olsa bile, eğer ilişkiyi yeniden yapılandırma sürecine girmek istiyorsak bu konuda istekli bir yaklaşım sergilemeliyiz.
O halde bütün bunları göz önünde bulundurup bu zorlu süreci nasıl yönetebileceğiniz konusunda bazı ipuçlarını konuşalım.
1. Kendinize ve partnerinize karşı söylediğiniz “asla” sözlerini geri alın.
Genellikle yaşadığımız zor zamanlardan sonra bazen kendimize bazen de partnerimize “Sana bir daha asla güvenmeyeceğim.” ya da “Bir daha asla seninle korkularımı/ihtiyaçlarımı/ kaygılarımı paylaşmayacağım.” gibi keskin cümleler kurarken bulabiliriz. Bu tarz keskin ve kırıcı cümleler ilişkinize kalıcı zararlar verebilir.
2. Kendi duygularınızın sorumluluğunu alıp duygu ve pişmanlıklarınızı dile getirin.
Partnerin bir empati durumuna girmesi ve karşı tarafa sebep olduğu acıyı elinden geldiğince hissetmeye çalışması önemlidir. “Seni gerçekten hayal kırıklığına uğrattım.”, “Bunun seni ne kadar incittiğini görebiliyorum.” gibi. Gerçek bir özür, ortadaki durumu geride bırakacak bir eylem değildir; yeniden bağlanmak için bir davettir.
3. Acılarınızı, kırılganlıklarınızı açık ve net bir şekilde ifade edin.
Mesela “Sen X’i yaptığında, ben Y’yi hissettim ve bu şekilde kendimi güvende hissetmiyorum.” diyerek, bu basit taslağı kendinize uyarlayıp ihtiyacınız olduğunda kullanabilirsiniz.
4. Tarafsız ve objektif kalın.
Duygularınıza ve deneyimlerinize objektif bir şekilde odaklanarak utancı, suçlamayı ve eleştiriyi ortadan kaldırın. Durumu tarafsız bir şekilde ele alın.
5. Eğer partnerinizi inciten taraf sizseniz bu adımları izleyebilirsiniz.
Nefes alın, vücudunuzun desteğini hissedin, ayak tabanlarınızın yer ile olan temasını ve yarattığı duyumları fark edin. En önemlisi kendinizi eşinizin acısına açmanın, onun bakış açısını kabul ettiğiniz anlamına gelmediğini; onun bakış açısına değer verdiğiniz, ona saygı duyduğunuz anlamına geldiğini unutmayın.
6. Onarım için ilişkinize yatırım yapın.
İlişkinizin nasıl bir yere geleceği sizin ve partnerinizin elinde. Bunun için partnerinizle iş birliği yaparak ilişkinizi nasıl dönüştürebileceğiniz konusunda bireysel ve ekip olarak yatırımlar yapın.