Bohem (Boho) Stili Dekorasyon: Evinizde Bohem Stili Estirmenin 4 Yolu

Bohem (Boho) stili, rahat, özgür ve kişisel bir dokunuşla evinizde sıcak bir atmosfer yaratmanın harika bir yoludur. Sanat, kültür ve doğanın birleşiminden ilham alan bu stil, ev dekorasyonunda özgünlük ve kişisel ifade arayanlar için ideal bir tercihtir. Bohem dekorasyon tarzının temel özelliklerini ve evinizde bu estetiği nasıl yaratabileceğinizi keşfetmeye hazır mısınız? Renkli tekstiller, vintage mobilyalar ve doğal unsurlarla dolu bir bohem ortam yaratmanın yollarını öğrenerek, evinize hem rahatlık hem de karakter katabilirsiniz!

Bohem (boho) stili dekorasyon nedir?

Dekorasyonda etnik kökeni ve kültürü ön plana çıkartan stile Bohem ya da Boho Tarzı deniliyor. Yaşam biçimi olarak 1950’li yıllarda “hippi dönemi” olarak bilinen yıllarda ortaya çıkan bu tarz; gezgin, özgürlüklerine düşkün ve edebi yanı güçlü kimselerle kendisini gösteriyor. Evlerde ise, Bohem stilinin yeni yeni uygulanmaya başladığını söylemek hata olmaz. Ana teması rengarenk ve birbirinden farklı desenler olan bu tarzın dekorasyondaki mazisi 10 yıldan fazla değil.

Bohem tarzda dekore edilen bir evin odaları arasında benzerlikler olabilir. Temelde ise Bohem stili eklektik bir yapıya sahip. Bohem stili uygulamalarında birden fazla etnik yapıyı ve kültürü bir tema içerisine başarıyla yerleştirebilmek büyük önem taşıyor.

Bohem stili materyaller toplayın.

Bohem stiline hazırlanırken; küçükten büyüğe doğru gidebilirsiniz. Evinizin ruhunu değiştirmeyi; uzun dönemli bir proje olarak görün ve öyküsü olan objeleri şimdiden koleksiyonunuza dahil edin. Bohem stilinde değişik etnik desenleri olan, yıpranmış görüntüye sahip ve saçakları olan kumaşlar çokça kullanılıyor. Dolayısıyla battaniye, minder, halı ve perde gibi eşyaların seçimi son derece önemli.

İpek kumaşlar ve çuval bezleri, dekorasyonunuzun sağlam temellerini oluşturabilir. Maceracı ruha  sahip gezginler ise; mutlaka gittikleri ülke ve şehirlerden oraya ait keyifli parçalar topluyor olmalı. İşte onları her nerede saklıyor ya da sergiliyorsanız ortaya çıkarın, hepsine çok ihtiyacınız olacak!

Renk yelpazenizi geniş tutun.

Önce iyi haber: Bohem tarzı dekorasyonda renk seçimini sığdırmanız gereken hiçbir çerçeve yok! Zor olan ise; zıtlıkların uyumunu yakalamak. Başarılı bir bohem tarzı oluşturduktan ve bir müddet bunun içinde yaşadıktan sonra; bu uyumsuzluğun size nasıl keyif verdiğini yaşayarak göreceksiniz. 

İlk deneme için vintage mat renklerden yardım alabilirsiniz. Sonrasında bu renklerin üzerine egzotik, mistik ve floral renkler eklemekten çekinmeyin.

Aşırı uyumdan kaçının.

Mobilya satın alma aşamasına geldiğinizde; bu tarza özel ürünler sunan mağazalardaki fiyatlar gözünüzü korkutabilir. Oysa ne yapmak istediğinizi biliyorsanız; uyum aramanıza ve her şeyi tek yerden satın almanıza asla gerek yok. Örneğin çok eski bir ahşap radyoyu, vintage köşe sehpanızın üzerine yerleştirebilirsiniz. Belki radyonuzun üzerine bir de Meksika’dan almış olduğunuz egzotik mendili koyarsınız. İşin aslı; bu öyküleri sizden başka birinin tamamlaması pek de mümkün değil.

Ahşaptan yararlanın.

Gelelim aksesuarlara… Aksesuar seçiminde öncelikle vintage görüntüsü olan, yüzyıllar boyunca kullanılmış gibi görünen parçalar işinizi görür. Aksesuarlarınızın ve mobilyalarınızın temeli ahşaba dayanırsa mekanınıza daha sıcak bir hava da verecektir. Mobilya seçiminde rahatlığı ön plana çıkaracak parçalar seçmeniz büyük önem taşıyor. Koltuklarda minderleri kabarık olanları seçip, üzerine etnik desenli yastıklardan bolca ilave edebilirsiniz. Yine etnik desenli saçakları bol koltuk şalları da görüntüyü tamamlayacaktır. Belirtmeden geçmeyelim; yer minderi kullanmak da şahane bir fikir. 

Hem aksesuar hem de mobilya seçimlerinde satın aldığınız objelerin farklı boyut, renk ve desenlerde olmasına dikkat edin. Bu işin sırrı; zıt renk ve desenleri ahenk içinde bir araya getirmek. 

Tadını çıkarın!

Çıkış noktanızı unutmazsanız; başarı kendiliğinden geliyor. Bohem stili dekorasyon ile gezgin ruhunuzu dinlendirmeyi hedeflediniz, öyle değil mi? O halde kendinize bir dinlenme köşesi yapmadan geçmeyin.

Düşünsenize; halısını Hindistan’dan ya da Kapadokya’dan aldığınız size özel bir köşeniz var. Büyüklerinizin sandığından çaldığınız desenli bir masa örtüsü; yer minderinizin yeni kaplamasını oluşturuyor. Aydınlatmanız ise; tarihi çarşıdaki bir antikacıdan. Kırılmış, parçalanmış camların birleştirilmesinden yapılan bu ışık kaynağı; kitabınızın sayfalarını aydınlatıyor.

Ne diyelim, bundan sonra size bir tek kahve hazırlamak kalır herhalde! Şimdiden afiyet olsun.

Kaynaklar
bohem dekorasyon, bohem ev dekorasyonu, bohem stili, boho dekorasyon