Çin Tuzu Olarak Bilinen Monosodyum Glutamat (MSG) Nedir? Zararları Nelerdir?

Çin tuzu olarak duymuş olabileceğiniz Monosodyum glutamat (MSG), yaygın olarak Çin yemeğiyle ilişkilendirilebilir. Ancak bu kokusuz, kristal katkı maddesi restoran sektöründe yoğun olarak kullanılır ve hatta yediğiniz birçok paketlenmiş yemeğe eklenir. Ancak, son yıllarda bu bileşiğin sağlık üzerindeki etkileri konusunda çeşitli tartışmalar ortaya çıkmıştır. Peki Monosodyum Glutamat, yani MSG nedir? Sağlığımız için zararları var mı? Neden MSG içeren yiyeceklerden kaçınmayı düşünebilirsiniz? Tüm bu soruları sizin için yanıtladık!

Monosodyum Glutamat (MSG) nedir?

MSG, konserve sebzelere, çorbalara, şarküteri etlerine ve restoran yemeklerine lezzetli ve zengin bir tat katmak için sıklıkla eklenen bir lezzet arttırıcıdır. Sodyum ve domates, hamsi, mantar ve parmesan peyniri gibi umami açısından zengin yiyeceklerde doğal olarak bulunan, temel olmayan bir amino asit olan L-glutamik asitten (proteinleri oluşturan 20 aminoasitten biri) yapılır.

Kikunae Ikeda adlı bir Japon kimyager, 1908’de ilk insan yapımı MSG’yi üretmek için umami açısından zengin bir deniz yosunu suyundan glutamat çıkardı. Günümüzde MSG, nişasta, şeker pancarı, şeker kamışı veya pekmezin, sofra tuzu gibi yemeğinize serpilebilen, kokusuz, beyaz bir toz halinde fermente edilmesiyle yapılır. MSG sıklıkla Güneydoğu Asya mutfağıyla ilişkilendirilse de, dünya çapında çeşitli yemek pişirme türlerinde kullanılan bir bileşendir.

Neden yiyeceklere MSG ekleniyor?

MSG, çorbalarda, soslarda, et sularında ve diğer yiyeceklerde umami lezzetlerini yoğunlaştırır ve geliştirir. MSG tek başına hiçbir şeye benzemez, ancak eklendiği yiyeceklere lezzetli, etli bir tat verir ve bu da onu hem restoran hem de ev şefleri için popüler bir katkı maddesi haline getirir.

FDA, yiyeceklere MSG eklenmesinin “genel anlamda güvenli olarak kabul edildiğini” düşünse de, yine de gıda üreticilerinin içerik panelinde MSG’yi listelemesini gerektirir. Bunu, monosodyum glutamat olarak listelenmiş olarak göreceksiniz. Bir gıda, doğal olarak oluşan MSG içeren herhangi bir içerik içeriyorsa (maya özütü, hidrolize maya veya protein izolatı gibi) ambalajında ​​”MSG yok” veya “eklenmiş MSG yok” iddiasında bulunamaz.

Hangi yiyecekler Monosodyum Glutamat (MSG) içerir?

Monosodyum glutamat (MSG), özellikle işlenmiş gıdalarda yaygın olarak bulunan bir lezzet artırıcıdır. Çorbalar, salata sosu, mayonez, ketçap, barbekü sosu gibi soslar, paketlenmiş baharat karışımları, dondurulmuş pizzalar, cipsler, donmuş gıdalar, hazır noodlelar ve çeşitli atıştırmalıklar gibi birçok paketli üründe MSG’ye rastlanabilir.

MSG zararlı mı?

1990’larda FDA, Amerikan Deneysel Biyoloji Dernekleri Federasyonu’ndan (FASEB) MSG’nin güvenliğini araştırmasını istedi. FASEB, MSG’nin güvenli olduğu sonucuna vardı. Herhangi bir kötü etkinin hafif ve kısa süreli olduğunu ve genellikle yiyecek olmadan tüketilen büyük dozlarda (3 gramdan fazla) MSG ile ilişkili olduğunu belirttiler.

Çoğu insan MSG’yi tek başına tüketmez ve çoğu tarifte yetersiz miktarda (bir pound et başına 1/4 ila 1/2 çay kaşığı (dört ila altı kişiyi doyurmaya yetecek kadar) istendiğinden, etkilenmeniz için yeterince yüksek miktarlarda tüketmeniz olası değildir. Bu durum göz önüne alındığında, zararlı etkilerle direkt olarak karşılaşma olasılığı düşüktür.

O halde neden MSG’yi kısıtlandırmalıyız?

MSG’nin kendisi muhtemelen toksik bir bileşen olarak ününü hak etmese bile, yine de MSG içeren yiyecekleri tüketmekten kaçınmak için nedenler mevcut. Bazı kişilerde MSG’ye karşı hassasiyet olabileceği ve bu durumun baş ağrısı, bulantı, ya da göğüs ağrısı gibi geçici yan etkilere yol açabileceği bilinmektedir. Bu nedenle, MSG’nin güvenli kabul edilmesine rağmen, özellikle hassasiyeti olan bireyler ve sağlıklı bir beslenme planı uygulayanlar için MSG tüketimini sınırlamak doğru olacaktır.

Genel çerçevede değerlendirdiğimizde ise MSG içeren yiyecekler, genellikle yüksek miktarda sodyum, yağ ve sağlığımız için iyi olmayan diğer rafine edilmiş bileşenler içeren, son derece işlenmiş, hazır yiyeceklerdir. Katkı maddelerinin sürekli ve uzun süreli tüketimi, sağlık üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bazı katkı maddeleri, sindirim sorunları, hormonal dengesizlikler veya bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkiler oluşturabilir. Sağlıklı bir beslenme planı izlemek isteyenler için işlenmiş gıdalardan ve katkı maddelerinden uzak durmak, faydalı olacaktır. Bu yüzden, MSG tüketimini tamamen ortadan kaldırmasanız bile, tüketimini sınırlamak sağlıklı beslenmenin bir parçası olarak değerlendirilebilir.

Kaynaklar
Çin Tuzu, Monosodyum Glutamat, MSG