Depresyon sürekli bir üzüntü ve çöküş halidir. Kişi sosyal yaşantısını devam ettirmekte ve hatta temel ihtiyaçlarını bile gidermekte güçlük çekebilir. Kendini kötü hisseden insanları, bu insanlar özellikle de en sevdiklerimizdense, hemen bu ruh halinden kurtarmak isteriz. Ne var ki aslında iyi şeyler söylediğinizi zannederken onları bu dipsiz kuyuya daha fazla itiyor olabilirsiniz. Nasıl davranmalıyım, ona ne iyi gelir gibi ikilemler yaşıyorsanız, gelin onlara kötü hissettirmeden nasıl yanlarında olduğumuzu belli edebileceğimizi konuşalım.
Başkalarının acılarıyla kıyaslamayın.
Böyle durumlarda yapılacak en büyük hatalardan biri karşı tarafın acısını azımsamaktır. “İnsanlar evlatlarını kaybediyor.” veya “20 senelik evliliklerini bitiren insanlar var sen buna mı alışamayacaksın?” gibi ifadeleri karşınızdaki insana söyleyerek daha kötü şeylerin de atlatılabildiğini göstermek istiyor olabilirsiniz fakat depresyonda olan biri zaten olayları bu şekilde göremediği için buhrandadır. Bu cümleleri söylemek yerine, “Şu an hissettiklerini anlıyorum, geçici bir süreç olduğunu hatırlatmak istiyorum sadece.” veya “Geçmeyecekmiş gibi gelse de günün birinde geçecek ve ben bu süreçte senin yanındayım.” gibi cümleler kurmak karşı tarafı anladığınızı hissettirir ve yalnız olmadığını anlar.
Sürekli nasıl olduğunu sormayın.
Ona değer verdiğiniz için onu sürekli merak etmeniz gayet normal. Fakat sürekli nasıl olduğunu sormanız üzerinde iyi olma baskısı hissettirebilir. Nasıl olduğunu yoklamak yerine gündelik hayattan konular açarak sohbet başlatmanız daha sağlıklı olacaktır. Gün içinde onu düşündüğünüzü belirten kısa ve öz bir mesaj atmanız da desteğinizi hissetmesine yardımcı olacaktır.
Kötü hissettiği için suçlamayın.
Depresyondaki bir kişinin en çok duyduğu şeylerden biri de “Abartmıyor musun?” sorusudur. “Hala mı kötü hissediyorsun?” “Bunda bu kadar kötü hissedilecek ne var?” gibi sorular sormak karşı tarafa suçlu hissettirir. Üzerinde iyi olmak zorundaymış gibi bir baskı hisseder. Unutmayın zaten sizin baktığınız pencereden bakabilse depresyonda olmazdı. Bu cümleleri kurmak yerine, bunun bir süreç olduğunu, geçici olduğunu ve yanında olduğunuzu hissettirin.
Herhangi bir konuda ısrar etmeyin.
Ona iyi geleceğini düşündüğünüz için bir aktivite planlıyor olabilirsiniz. Fakat sizin iyi gelir diye düşünüp ısrar etmeniz karşı tarafın bunu baskı olarak algılamasına neden olabilir. Baskı hissetmesi de sizden uzaklaşmasına neden olabilir. Bu yüzden onun sevdiği, ona iyi gelecek şeyleri teklif ettikten sonra ısrar etmek yerine karar vermesi için zaman verin.
Bir uzmandan destek almasını teklif edin.
Bazı süreçlerin üstesinden tek başımıza gelmekte zorlanırız. Nasıl ki hastalandığınızda ilaçlara başvuruyorsanız psikolojik olarak bir sıkıntı yaşadığınızda da bir uzmandan destek almak hem süreci hızlandıracaktır hem de süreci daha sağlıklı atlatarak olası bir kalıcı hasar riskini azaltacaktır. Depresyonda olan bir kişi temel ihtiyaçlarını bile karşılamakta güçlük çekeceği için destek almayı reddedebilir. Bu durumda çok da ısrarcı olmadan yardım almanın iyi geleceğini anlatmalısınız.