İşe Alım Uzmanına Sorduk: CV Hazırlarken Nelere Dikkat Etmeli?

Cv’niz, yani özgeçmişiniz, işe alım dünyasında kimliğinizden farksızdır. Böyle bir durumda özgeçmişinizi gösterişten uzak, yalın ve gerçek bilgiler doğrultusunda hazırlamanızda her zaman fayda var. İşe Alım Uzmanı Ecehan Yücel’e CV hazırlarken nelere dikkat etmeliyiz, hangi hatalardan kaçınmalıyız sorduk!

Başlık siz olmalısınız.

Özgeçmişinizde adınız soyadınız eksiksiz, doğru biçimde yazılmalı. Birçok kişi için bu yönlendirme kulağa gereksiz gelse de işe alım departmanında geçirdiğim süreç boyunca CV’lerinde hayali isim, hatta mahlas kullanan birçok adayla karşılaştım.

Eğer iki isminiz varsa kısaltma kullanmadan tamamını yazmanız gerekmektedir. Örneğin: “P. Selin Işık” İsminizi bu şekilde kısaltmalarla kullanmamaya özen gösterin.

Bilgilerinizi eksiksiz ve doğru girdiğinizden emin olun.

Önce beklentilerinize ve kariyer hedeflerinize dair sizi tanımaya yardımcı olacak ufak bir paragraf ekleyebilirsiniz. Kişisel bilgileriniz yalan beyan içermeden yazılmalı. Zira mülakat sırasında verdiğiniz yanlış bir bilgi kolayca anlaşılabilir. Bu da  mülakatı yapan kişide sizin için hoş bir intiba bırakmaz.

Hala çoğu CV’de telefon numarasını veya e-mail adresini yazmayanlar var. Size ulaşacağımız bir irtibat numarası veya e-mail adresi bırakırsanız hiç fena olmaz. E-mail adresi demişken, profesyonel görünmek için olabildiğince sade e-mail adresleri seçmelisiniz. Duygusal isyanlarınızı içermeyen, hatta mümkünse yalnızca ad soyaddan oluşan sade e-mail adresleriniz olursa tadından yenmez.

İş tecrübelerinizi doğru bir şekilde yazın.

Burada yapmanız gereken, son iş tecrübenizden başlayarak deneyimlerinizi dürüstçe sıralamanız. Eğer henüz bir iş deneyiminiz yoksa stajlarınızı yazmaya unutmayın. Firma isimleri, bulunduğunuz departman, pozisyon seviyeniz, çalıştığınız tarih aralıkları hatta kısa bir iş tanımınız ya da görev ve sorumluluklarınız eklenebilir. Oldukça kısa tutulması gerektiğinin altını tekrar çizmek isterim.

Eğitim bilgileri nasıl yazılmalı?

İlkokul döneminize inmeden, son mezun olduğunuz okuldan başlayarak okul isimleri, bölümleri, okuduğunuz dönem aralığı, tarihleriyle birlikte yazılmalı. Fazla detaya gerek yok. Öğrenim döneminiz boyunca -eğer varsa- aldığınız bursları eklemeyi unutmayın.

Yetkinlikleriniz ve referanslarınız önemlidir.

Bildiğiniz yabancı diller, kullandığınız bilgisayar programları gibi yetkinliklerinizi ve bu yetkinliklerde hangi seviyelerde olduğunuzu yazabilirsiniz. Kurumlardan aldığınız sertifikalar da (katılım sertifikaları hariç) yine spesifik pozisyon alımlarında size katkı sağlayacaktır.

Eğer mutlaka referans yazacaksanız, yazdığınız kişinin mutlaka sizden haberi olmalı. Nitekim birbirlerinden haberi olmayan referanslar işveren için kötü bir algı oluşturabiliyor. İşveren gerek duyduğu takdirde iş arayan tarafından referans isteyerek gerekli kontrolleri sağlayabiliyor.

Hobilerinizi girerken dikkatli olun.

Bana kalırsa profesyonel uğraşlarınız, kulüp üyelikleriniz olmadığı sürece hobilerinize girmeye çok gerek yok. Zira birçok İnsan Kaynakları Uzmanı için kitap okumak, seyahat etmek vb. hobiler CV’yi dolu gösterme çabasından başka bir algı yaratmıyor.

Eğer yaratıcılığınızı ön plana çıkarmanız gereken bir pozisyona başvurmuyorsanız (reklam sektörü vb.) yazı karakterini ve renkleri çok uçuk tercih etmemekte fayda var. Sade ve okunaklı bir yazı fontu kullanmanız, başlıkları öne çıkarmanız, renk skalasına girmeden olayı sonlandırmanız bana göre oldukça net ve sade bir bitiş sağlar.

Mümkünse özgeçmişiniz iki sayfayı aşmasın.

İnanınki mülakatlarda zaten özgeçmişinizin üzerinden geçiliyor. Eğer eklemek istedikleriniz var ise ayrıca belirtebilirsiniz. Dolayısıyla CV hazırlarken iki sayfayı aşmamasına dikkat edin.

Şimdi geriye kalan düzgün bir vesikalık fotoğraf ile özgeçmişinizi çoğaltarak eğitiminiz, deneyimleriniz ile doğru orantıda iş başvurularında bulunmak. Hayallerinizi gerçekleştireceğiniz güzel işlerde yer almanız dileğiyle!

Kaynaklar
cv hazırlanırken dikkat edilmesi gerkenler, cv nasıl hazırlanır, cv örnekleri, özgeçmiş nasıl hazırlanır, özgeçmiş örnekleri