Mutluluk hormonu olarak bilinen serotonin, duygu durumumuza etki eden nörotransmitter bir maddedir. Serotonin seviyelerini artırmak için bazı besinleri tüketmek, bu neurotransmitterin üretimini destekleyebilir. Unutulmaması gereken önemli bir nokta, serotonin üretiminde kompleks bir süreç olduğu ve sadece beslenme yoluyla bu seviyelerin doğrudan kontrol edilemeyeceğidir. Ancak, serotonin üretimini destekleyen bazı besinleri dahil etmek sağlıklı bir beslenme planına katkı sağlayabilir. İşte serotonin seviyelerini artırmaya yardımcı olabilecek bazı besinler!
Triptofan nedir?
Serotonin, triptofan denilen insan vücudu tarafından sentezlenemeyen aminoasitten elde edilen bir hormondur. Triptofan diğer birçok aminoasit gibi besinlerden alınır. Aminoasitler vücudumuzda hücre büyümesi ve gelişmesinin yanı sıra ruh halimizi, uyku kalitemizi ve sosyal davranışlarımızı etkileyen serotonin ve melatonin gibi önemli hormonların üretilmesinde de rol oynar.
Triptofan aminoasidini içeren besinlerden tüketmek vücutta serotonin üretimini arttırır ancak sigara, alkol ve -bilinenin aksine- rafine şeker içeriği yüksek besinleri gün içerisinde tükettiğinizde triptofanın serotonine dönüşümü azalır. Ayrıca triptofanın serotonin hormonuna dönüşümü için de B6 vitamini içeriği yüksek besinlerin de gerekli olduğunu bildirmek gerekir. Triptofan aminoasidini içeren gıdalar tüketildiğinde karaciğerde B3 (Niasin) vitaminine dönüştürülür. Bu vitamin ayrıca kolesterolü düşürmekte ve hafızayı güçlendirmekte etkilidir.
Triptofanın faydaları nelerdir?
- Sosyal becerileri geliştirir, yani kaygıyı ve stresi azaltır.
- Uyku kalitesini iyileştirir. Daha doğrusu uykuya dalma süresini kısaltır ve uykuda kalma süresini uzatır. Sabahları daha dinç kalkmamıza yardımcı olur.
- Depresyon ile baş etmeye yardımcı olur. Adı üzerinde mutluluk hormonu olan serotonin hormonunun üretilmesi ile kaygı ve depresyonu azaltır.
- Nöronlar arasında iletimi güçlendirir ve bilişsel becerileri arttırır. Unutkanlık semptomlarını azaltmaya yardımcı olur.
Serotonin seviyesini artıran besinler nelerdir?
Evet, doğru beslenme, serotonin seviyelerini artırabilir ve genel zihinsel sağlığı olumlu yönde etkileyebilir. Ancak, serotonin üretimi karmaşık bir süreçtir ve sadece beslenme ile tamamen kontrol edilemez. Beslenme, serotonin üretimine katkıda bulunan önemli bileşenleri sağlayarak bu süreci destekleyebilir.
O yüzden gelin serotonin üretimine katkıda bulunan önemli besinleri inceleyelim!
Triptofan Aminoasidini İçeren Besinler
Kompleks Karbonhidratlar
Kompleks karbonhidratlar, vücuda enerji sağlamanın yanı sıra serotonin üretimini artırabilir. Kepekli tahıllar, kahverengi pirinç, yulaf ezmesi gibi kompleks karbonhidratları içeren yiyecekler bu kategoride yer alır.
Magnezyum İçeren Yiyecekler
Magnezyum, serotonin seviyelerini artırabilir. Badem, fındık, ıspanak gibi magnezyum açısından zengin besinleri tüketmek bu konuda yardımcı olabilir.
B6 Vitamini İçeren Yiyecekler
B6 vitamini, serotonin üretimine katkıda bulunabilir. Muz, avokado, patates, tavuk ve somon gibi B6 vitamini içeren besinleri tüketmek faydalı olabilir.
Omega-3 Yağ Asitleri
Omega-3 yağ asitleri, beyin sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahip olabilir ve serotonin üretimini destekleyebilir. Somon, sardalya, keten tohumu gibi omega-3 açısından zengin besinleri tüketmek önemlidir.
Serotonini arttıran tek şey besinler değildir. Aynı zamanda yeşil çay, probiyotik içecekler hem bağırsaklarımızdaki yararlı bakteri miktarını arttırarak hem de içlerindeki bileşenler sayesinde serotonin hormonunun üretimine destek olur.
Unutulmamalıdır ki beslenme, genel zihinsel sağlık üzerinde etkili olabilir, ancak depresyon veya ciddi zihinsel sağlık sorunları gibi durumlarda sadece beslenme tek başına yeterli olmayabilir. Bu tür durumlarda, bir sağlık profesyoneli ile görüşmek önemlidir.