Psikoterapi Hakkında Bilinen 6 Yanlış

siyah beyaz uzanan kadın

Psikoterapi hakkında dolanan bir sürü bilgi var ve bugünlerde hangisinin doğru hangisinin yanlış olduğunu anlamak zor olabiliyor. Bazı yanlış inançlar ise, insanları psikoterapiye başlamaktan geri tutabiliyor.

Psikoterapi nedir?

Psikoterapi, kişilerin duygusal, ruhsal ve davranışsal problemlerinin çözümüne ve psikolojik dayanıklılığın geliştirilmesine yönelik yapılan bir çalışmadır. Özellikle de kişilerin kendilerini daha iyi tanımaları adına önemli bir süreçtir. Kişiler bu sayede problemleri görmeyi ve daha sağlıklı bir şekilde ele alıp çözüm üretmeyi, hayatlarının kontrolünü ele almayı ve karşılaşılan zorluklar ile sağlıklı bir şekilde mücadele edebilmeyi öğrenirler.

İyi Oluş Günlüğü

Psikoterapi Hakkında Bilinen Yanlışlar

Yanlış: Terapiye sadece hastalar gider.

“Terapiye deliler, hastalar gider.” düşüncesi eskisi kadar olmasa da maalesef toplumda hala yaygın bir düşüncedir. Terapi hakkındaki en yanlış düşüncelerden biridir. Terapiye gitmek için teşhisi konmuş bir rahatsızlığa sahip olmak gerekmez. Başa çıkılamayan her bir durum, boşanma süreçleri, çift ve aile yardımı, motivasyon eksikliği, dikkat dağınıklığı, yaşanan içsel çatışmalar, nedeni anlaşılamayan huzursuzluklar ve daha nicesi için terapiye gidilebilir. Terapiye gitmek için herhangi bir koşul yoktur.

Yanlış: Terapiye gitmek zayıflıktır.

Yine toplumda oldukça yaygın bir düşüncedir. Terapiye gitmek zayıflık değildir. Zaman zaman hepimiz zor zamanlar geçiririz ve bazen bu zamanlarla nasıl baş edebileceğimizi bilemeyebiliriz. Kişiler kendilerini güçlü ve zayıf olarak etiketlemeye alışmış oldukları için terapi almanın güçsüzlük olduğunu düşünürler. Fakat terapi almak kişinin kendine değer verdiği ve yardımı kabul ettiği anlamına gelir.Yanlış:

Yanlış: İlaç her zaman terapiden daha etkilidir.

İlaç her tedavi için geçerli değildir. Bu kişiden kişiye değişmektedir. İnsanlar ilaç almanın daha kısa ve hızlı bir çözüm olduğuna inansalar da bu doğru bir çözüm yolu değildir. İlaç ve terapi birbirini tamamlayan tedavi yöntemleridir. İki yolun da kendisine göre avantajları vardır. İlaç kullanımı ve ihtiyacı kişiden kişiye değişmektedir ve ezbere alınmamalıdır. Unutulmamalıdır ki psikoterapi daha uzun vadeli etkileri olan bir tedavi yöntemidir. Psikoterapi tedavi sürecinde ilk seçenektir.

Yanlış: Terapi kısa sürede tüm problemlerimi çözmelidir.

Terapi, kişilerin daha mutlu ve huzurlu bir hayat yaşamaları adına birçok şey sunsa da hızlı bir çözüm değildir. Kişinin ihtiyacına göre terapi türü ve uzunluğu değişmektedir. Terapinin asıl amacı güçlüklerle yüzleşme becerilerini arttırmak ve kendimizi daha iyi tanımakken bunun 2-3 seansta olmasını maalesef ki bekleyemeyiz. Terapi bir süreçtir.

Yanlış: Terapistim sorunlarıma çözüm üretmeli ve bana akıl vermelidir.

Terapide, terapistin çözüm üretmesi yaygın bir beklentidir. Genellikle kişiler, kendileri çözümünü bulamadığı bir konuda terapistinin çözüm bulmasını beklerler fakat bu gerçekçi bir beklenti değildir. Bu beklentileri karşılanmadığı için çoğu zaman kişiler terapiyi işe yaramaz bir şey olarak da görmeye eğilimlidirler. Terapi, kendinize dair farkındalıklar ve içgörü kazanmanıza yardımcı olur. Kişi, burada kendi kendinin terapisti olmayı öğrenir. Terapistin asıl hedefi, kişiye karşılaştığı problemleri çözebilmesi adına kişisel becerileri kazandırabilmektir.

Yanlış: Terapistime her şeyi anlatamam çünkü beni yargılar.

Terapiye başlarken çoğu kişinin aklındaki en büyük soru işaretlerinden biri de budur. Terapistiniz sizi hiçbir zaman yargılamaz. Terapistiniz bir hakem veya yargıç değildir. Terapistiniz sizi dinlemek, anlamak ve yol göstermek için sizinle birliktedir. Sizi her zaman onaylamayabilirler fakat bu sizi yargılayacakları anlamına gelmez. Terapide önemli olan onaylanıp onaylanmamak değildir, anlaşılmaktır.

Kaynaklar
farkındalık, psikolog, Psikoloji, psikolojik sağlık, psikoterapi, terapi