Hayat iniş ve çıkışlarla doludur. Zorlu duygular arasında yol almak insan deneyiminin kaçınılmaz bir parçasıdır. İster stres, ister üzüntü, ister
öfke veya
kaygı olsun, bu duyguları nasıl yöneteceğimizi anlamak genel refahımız için çok önemlidir.
Bu yazıda, zor duygularla etkili bir şekilde başa çıkmanıza ve sağlıklı bir duygusal denge sağlamanıza yardımcı olabilecek 7 değerli ipucunu keşfediyor olacağız.Duygularınızı kabul edin.
Zor duygularla başa çıkmanın ilk adımı onların varlığını kabul etmektir. Daha fazla komplikasyona yol açabileceğinden, bunları bastırmaktan veya görmezden gelmekten kaçının. Bunun yerine, duygularınızı yargılamadan deneyimlemek ve kabul etmek için kendinize izin verin.
Çok çeşitli duyguları hissetmenin normal ve sağlıklı olduğunu, bunların içsel durumumuza dair değerli iç görüler sağladığını unutmayın. Öz şefkat alıştırması yapın.
Duygusal kargaşa zamanlarında kendinize karşı nazik olun. Kendinize, yakın bir arkadaşınıza göstereceğiniz aynı şefkatle yaklaşın.
Öz şefkat, ıstırabınızı tanımayı, herkesin zorluklarla karşılaştığını anlamayı, sıcaklık ve anlayışla karşılık vermeyi içerir. Kişisel gelişim için besleyici bir ortam yaratarak kendinize
hata yapma ve hatalardan öğrenme izni verin.
Güvenilir kişilerden destek isteyin.
Duygularınızı güvendiğiniz biriyle paylaşmak, büyük bir rahatlama sağlayabilir. Dinleyebilecek ve rehberlik sunabilecek yakın bir arkadaşa, aile üyesine veya terapiste ulaşın. Duygularınızı tartışmak yalnızca bakış açısı kazanmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda duygusal doğrulamaya da izin verir. Unutmayın, zor duygularla tek başınıza yüzleşmek zorunda değilsiniz.
Destek aramak bir güç işaretidir.Kişisel bakım faaliyetlerine katılın.
Kişisel bakım faaliyetlerine katılmak, duygusal sağlığınız üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir. Farkındalık pratiği yapmak,
doğada yürüyüş yapmak, hobiler peşinde koşmak veya fiziksel egzersiz yapmak gibi size neşe getiren ve rahatlamanıza yardımcı olan aktiviteler bulun. Kişisel bakıma öncelik vermek, duygularınız için bir çıkış sağlar. Aynı zamanda denge ve iç sakinlik duygusu geliştirir.
Sağlıklı başa çıkma mekanizmalarını kullanın.
Aşırı alkol veya madde kullanımı gibi
sağlıksız başa çıkma mekanizmalarına başvurmak yerine daha sağlıklı alternatifler keşfedin. Günlük tutmak, meditasyon yapmak veya yaratıcı anlarla meşgul olmak gibi gerilimi atmanıza yardımcı olacak faaliyetlerde bulunun.
Sağlıklı başa çıkma mekanizmaları yalnızca geçici bir kaçış sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kişisel gelişimi ve dayanıklılığı da destekler.Duygu düzenleme tekniklerini uygulayın.
Duygu düzenleme becerilerini geliştirmek, zor duyguları etkili bir şekilde yönetmenizi sağlar.
Derin nefes alma egzersizleri, görselleştirme veya ilerleyici kas gevşemesi gibi teknikler, stresi azaltmanıza ve kontrolü yeniden kazanmanıza yardımcı olabilir. Bu teknikleri düzenli olarak uygulamak, duygusal dayanıklılığınızı artırır ve zorlu durumlarda yolunuzu bulmanız için sizi değerli araçlarla donatır.
Olumlu bir zihniyet geliştirin.
Olumlu bir zihniyet benimsemek, zor duyguları yeniden çerçevelendirmeye ve dayanıklılığı geliştirmeye yardımcı olabilir. Minnettarlığa odaklanın, zorlu durumlarda umut ışığı bulun ve olumlu onaylamalarla meşgul olun. Kendinizi canlandırıcı etkilerle çevreleyin ve kişisel gelişim için fırsatlar arayın. Pozitifliği geliştirmek, duygusal esenliğinizi güçlendirir ve zorluklardan geri dönmenize yardımcı olur.
Zor duygularla başa çıkmak, sabır ve öz şefkat gerektiren ve sürekli devam eden bir yolculuktur. Duygularınızı kabul ederek, destek arayarak, öz bakım uygulayarak ve sağlıklı başa çıkma stratejileri benimseyerek, zorlu duyguları aşabilir ve bu durumdan daha güçlü çıkarak hayatınızda daha sağlıklı bir duygusal denge geliştirebilirsiniz.
Unutmayın, duygularınızı yönetme ve tatmin edici bir yaşam sürme yeteneğine sahipsiniz.Uzman Psikolog İrem Melis Tetik1994 yılında İzmir’de dünyaya geldi. Lise sıralarından beri Psikolog olmak isteyen İrem Melis Tetik, Yeditepe Üniversitesi %100 İngilizce Psikoloji Bölümünü bitirdi. Ardından mesleğine katkı sağlayacak eğitimler almaya, okumaya, gezerken öğrenmeye ve araştırmaya devam etti. Pandemi süreciyle birlikte yolculuğuna kattığı yoga ve meditasyon hayatında eşsiz deneyimler ve fırsatlar oluşturmuştur. Bununla beraber çocuk yogası ve hamile yogası eğitmenliği ile ruh ve beden bütünlüğü üzerine yoğunlaşmıştır. Özel sektörde sayılı deneyim edindikten sonra, Nişantaşı Üniversitesi Tezli Psikoloji bölümüne başladı ve şu an tez sürecinde olup, meslek çantasına attığı terapi ekolleri ile yola devam etmektedir. Bilişsel Davranışçı Terapi başta olmak üzere Mindfulness Temelli Terapi ve Deneyimsel Oyun Terapisi yaklaşımlarını benimsemektedir.