Gestasyonel Diyabet Nedir? Risk Faktörlerini Önlemek İçin Ne Yapılabilir?

Gestasyonel diyabet, hamilelik sırasında ortaya çıkabilecek bir diyabet türüdür. Gebe kadınların yüzde 3-8’inde görülebilen gestasyonel diyabet, hamilelikte en sık karşılaşılan endokrinolojik hastalıktır. Bunu önlemek her zaman mümkün değildir, ancak hamile kadın bu riski azaltmak için adımlar atabilir. Bu yazımızda gestasyonel diyabetin risk faktörleri, etkilerini ve gestasyonel diyabetin önlenmesine dair ipuçlarına değindik.

Gestasyonel diyabet hem kadını hem de fetüsü olumsuz etkileyebilir. Olası etkiler şunları içerir:

  • Gebenin kan basıncında artış
  • Gebede yüksek preeklemsi riski
  • Kişide gebelik dönemi sonrası tip 2 diyabet geliştirme riskinin artması
  • Bebeğin yüksek doğum ağırlığına sahip olması
  • Erken doğum
  • Doğumda düşük kan şekeri seviyesine sahip bebek

Gestasyonel Diyabeti Önlemek İçin İpuçları

Sağlıklı bir kiloda hamile kalınması: Gebe kalmak isteyen bir kadın, hamile kalmadan önce sağlıklı bir kiloya ulaşmasına ve bu kiloyu korumasına yardımcı olabilecek yaşam tarzı seçimleri yapmalıdır. Bir 2018 akademik çalışmasınında, gestasyonel diyabetle ilgili 10 yıllık verilere bakıldı ve aşırı kilolu olmanın önemli bir risk faktörü olduğu sonucuna varıldı. Yüksek BKI’ye sahip olmanın kadının gestasyonel diyabet geliştirme olasılığını artırdığı doğrulandı. Bununla birlikte, araştırmacılar ayrıca diyet değişiklikleri yapmanın riski azalttığını da kaydetti.

İlgini çekebilir: Daha Az İşlenmiş Gıda Tüketmenin 10 Yolu

Egzersiz yapmak: Egzersiz, sağlıklı kiloyu korumanın hayati bir parçasıdır. Hem hamilelik öncesi hem de hamilelik sırasında egzersiz, gestasyonel diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir. Egzersiz, vücudun; pankreasın ürettiği kan şekeri seviyelerinin düzenlenmesine yardımcı olan insüline karşı daha duyarlı hale gelmesine yardımcı olur.

Hamilelikte iyi beslenmek: Hamilelik sırasında, sabah bulantıları, aşermeler ve yemek isteksizlikleri, besleyici bir diyet yemeyi zorlaştırabilir. Bununla birlikte, iyi beslenme, gestasyonel diyabetin önlenmesine yardımcı olabilir ve kadının her üç aylık dönemde yalnızca sağlıklı miktarda kilo almasını sağlayabilir. Tam tahıllar,kompleks karbonhidratlar ve sebze tüketmek, gestasyonel diyabet riskini azaltmaya yardımcı olabilir. İşlenmiş gıda, gazlı içecekler ve ekstra ilaveli şekerlerden kaçınılabilir. Bir diyetisyenle birlikte bu konuda çalışmak fayda sağlayabilir.

İlgini çekebilir: Emzirme Döneminde Uygulayabileceğiniz Beslenme İpuçları

Rutin jinekolojik muayenelere düzenli katılmak: Doktor, gestasyonel diyabetin bazı erken belirtilerini tanıyabilir ve bunu önlemeye yardımcı olacak yollar önerebilir. Gebeliğin 24-28 haftaları arasında, gebe gestasyonel diyabet taramasından geçecektir. Sonuçlar gestasyonel diyabet için pozitif çıkarsa, doktor komplikasyonlarınn nasıl önleneceği hakkında konuşacaktır.

Risk Faktörleri

  • Fazla Kilolu Olmak
  • Önceki Bir Hamilelikte Gestasyonel Diyabet Geçirmiş Olmak
  • Aile Geçmişinde Tip-2 Diyabet Olması
  • Prediyabet veya insülin direncine sahip olmak
  • Gebeliğin ilk 18-24. haftalarında fazla kilo almak
  • Önceki doğumunda 4 kilonun üzerinde bebek doğurmak
  • Gebelik öncesi bozulmuş glukoz toleransı veya polikistik over sendromu olmak
  • İdrarda glukoz saptananması
  • Çoğul gebelik yaşamak

Ne zaman doktora görünmeli?

Hamilelik sırasında düzenli olarak planlanmış bir randevuda gestasyonel diyabeti tartışmak genellikle mümkündür. Bununla birlikte, semptomlarda veya diğer komplikasyonlarda değişiklik yaşayan herkes, mümkün olan en kısa sürede bir doktor veya bir sağlık uzmanıyla görüşmelidir. Doktor, bireye semptomlarını sorabilir ve daha fazla testin gerekli olup olmadığını belirleyebilir.

Yardımcı Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com

Kaynaklar
diyabet, gebelik, gestasyonel, gestasyonel diyabet