Polikistik Over Sendromu (PCOS) ve Psikolojik Sağlık

Polikistik Over Sendromunun (PCOS) tedavisinde psikologların da önemli bir rolü olduğunu söylesem, neler söylemek ya da sormak isterdiniz? Sizce Polikistik Over Sendromu psikolojik sağlığı nasıl etkiliyor? Gelin bu ilişkiye biraz daha yakından bakalım.

PCOS nedir?

Polikistik Over Sendromu, yumurtalıklarda küçük ve çok sayıda kistin oluşumundan kaynaklı, regl olan bireylerde sık görülen endokrin hastalıktır. Belirtileri arasında;

  • Adet düzensizliği
  • Sivilcelenme
  • Vücut tüylerinde artış
  • Kilo artışı
  • Saç dökülmesi
  • İnfertilite (kısırlık) yer almaktadır.

PCOS birçok fizyolojik ve psikolojik rahatsızlık için de risk faktörüdür!

Araştırmalara göre PCOS olan bireyler uzun vadede diyabet, yüksek tansiyon, rahim kanseri ve koroner arter hastalığı geliştirme açısından ortalamadan daha fazla risk altındadır. PCOS’lu bireylerin genel popülasyona kıyasla anksiyete bozuklukları veya depresyon geliştirme riski daha fazladır.

Ayrıca PCOS’un doğası da kişilerin psikolojik sağlık durumunu olumsuz etkileyebilir.  PCOS’a obezite, saç dökülmesi, adet düzensizliği ve kısırlık gibi bir dizi semptomun eşlik ettiğini söylemiştik. Dolayısıyla bu belirtiler PCOS ile mücadele eden bireylerin beden algısını, benlik saygısını ve psikolojik iyi oluş halini olumsuz yönde etkileyebilir. Bu bağlamda polikistik over sendromunun hormonel, cerrahi ya da medikal tedavilerinin yanı sıra kişilere ihtiyaç duydukları ölçüde psikolojik desteğin sağlanması da önemlidir. 

Başka bir bakış açısından düşünecek olursak eğer PCOS kronik bir hastalıktır. Dolayısıyla kronik bir hastalık ile mücadele etmek depresyon için bir risk faktörüdür. Sadece depresyon değil birçok psikolojik sorun için de kronik bir hastalıkla mücadele ediyor olmak risk faktörü olabilir. Bu sebeple de PCOS ile mücadele ederken psikolojik sağlığı da elden bırakmamak elzemdir.

PCOS ile mücadele ederken psikolojik sağlığımızı korumak için neler yapabiliriz?

Polikistik over sendromu ile mücadele ederken zihin ve beden sağlığını bir arada iyileştirmek bireyler için faydalı bir yol olabilir. Dolayısıyla PCOS ile mücadele eden bireylerin yeme düzenlerine, uyku düzenlerine dikkat etmesi ve stres ile mücadele edebilmeyi öğrenmesi tedavilerini olumlu yönde etkileyebilir.

Uyku düzeninize dikkat edin.

Uykusuzluğun, bireylerin stres seviyelerini artırdığı ve psikolojik sağlıklarını olumsuz etkilediğini biliyoruz. Bu sebeple birçok hastalıkla mücadele eden kişilere tavsiye edildiği gibi PCOS ile mücadele eden kişilere de kaliteli bir uyku düzeni oluşturması tavsiye edilmektedir.

Egzersizi hayatınızın bir parçası haline getirin.

Egzersiz yapmak kişilerin psikolojik sağlıklarına olumlu yönde katkıda bulunur. Düzenli olarak yürüyüş, yoga ya da spor yapmanın kişilerin beyin kimyasallarında önemli ölçüde olumlu değişikliklere yol açtığı dolayısıyla da strese karşı ya da psikolojik rahatsızlıklara karşı koruyucu bir faktör olduğu iddia edilmektedir.

Yeme düzeninizi PCOS’a uygun hale getirin.

Sağlıklı beslenmenin fiziksel sağlığın yanında psikolojik sağlığı da önemli ölçüde etkilediği yadsınamaz. Bunun yanında PCOS’un diyabet için bir risk faktörü olabileceğinden de bahsetmiştik. Dolayısıyla PCOS ile mücadele ediyorsanız bir beslenme uzmanından destek almayı düşünebilirsiniz. 

Meditasyon ya da gevşeme egzersizleri ile stresi kontrol altına almayı deneyin.

Meditasyon ve gevşeme egzersizleri yapmak stresi kontrol altına alabilmek ve kaygı seviyesini azaltabilmenin iyi bir yoldur. Kaygı ve stres etrafınızı sarıp işleri zorlaştırdığında kendinize biraz zaman ayırıp gevşeme egzersizlerinin yardımıyla rahatlamayı deneyebilirsiniz.

İhtiyaç duyuyorsanız bir ruh sağlığı uzmanı (Psikiyatr/Psikolog) ile görüşün.

Hepimiz hayatımızın bir ya da birkaç döneminde zor olaylarla, zor duygularla ya da olumsuz deneyimlerle burun buruna gelebiliyoruz. İşler istediğimiz gibi gitmediğinde, olumsuz duygular ve düşünceler bizi rahat bırakmadığında ya da bizi anlayan, koşulsuz dinleyen ve yardım edecek birine ihtiyaç duyduğumuzda profesyonel bir destek elimizden tutabilir.

Kaynaklar
PCOS, polikistikoversendromu, psikolog, Psikoloji, stres