Hepimizin hevesle planlayıp heyecanlanarak başladığı şeyler olmuştur. Pazartesi diyetleri, spor salonu üyelikleri, okunması gereken kitaplar, yapılması gereken projeler… Önceki gün büyük bir hevesle hazırladığınız planı ertesi gün uygulamaya geçirdiğinizde ise dünkü hevesinizden eser kalmadığını fark edersiniz genellikle. Sanki dün bu planı hazırlayan siz değil de bir başkasıydı. Peki ne oldu da dünkü hevesinizin yerinde yeller esiyor? Gelin hep birlikte bunun nedenini ve bu durumu nasıl çözebileceğimizi konuşalım.
İlgini çekebilir: WOOP Tekniğiyle Hedef Belirleme ve Hedefe Ulaşma
Bir işe başlayacağımızda planını yaparken başkalarıyla paylaşmak hepimizi mutlu eder. Onlara yapacağımız işleri sayarken bile büyük bir heyecan hissederiz. Peki size sorunun kaynağı başkalarıyla paylaşırken hissettiğiniz o heyecan desem şaşırır mıydınız? Nasıl olur da bu heyecan sizi daha da heveslendireceğine geriye atar? Cevabı aslında çok basit. Yapacağınız işleri başkalarıyla paylaştığınızda hissettiğiniz hazzı beynimiz, o işi gerçekleştirdiğinizde hissedeceğiniz hazla eş değer tutar. Bu yüzden de siz başkalarıyla paylaşırken beyniniz o hazzı çoktan tattığı için gerçekleştirmeye gerek duymaz ve amacınıza ulaştığınızı varsayar. Çevremdekilerle paylaşamayacaksam nasıl motive olacağım dediğinizi duyar gibiyiz. Hem heyecanınızı koruyacağınız hem de hevesinizin kaçmayacağı yolları sizin için derledik desek heyecanlanır mıydınız? Bu yolculukta hedeflerinize daha emin adımlarla ilerlemek için gerekli ipuçlarını sizler için üç adımda derledik.
1. Hayal defteri edinin.
İçine gerçekleştirmek istediğiniz hayallerinizi ve planlarınızı yazdığınız bir defter düşünün. Hem heyecanlarınızı paylaşacağınız bir yoldaş hem de ileride neleri başardığınızı takip edebilmeniz için güzel bir yol olmaz mıydı? Böylece hem hayalleriniz uçup gitmez hem de gerçekleştirdikçe kendinize olan güveniniz gelirdi. Unutmayın söz uçar yazı kalır. Planlarınızı not ettikçe de beyninizin istediği o hazzı yolun başındayken boşa harcamak yerine amacınızı gerçekleştirdikten sonra hissedebilirsiniz. Gerçekleştirdiğiniz hayallerin notlarına yıllar sonra dönüp bakmanın verdiği hissi tadınca iyi ki diyeceksiniz.
İlgini çekebilir: Hayallerine Kavuşmana Engel Olan 5 İnanç Kalıbı
2. Ulaşılabilir hedefler koyun.
Birçok insan bir şeyler yapmaya heves edince uçuk hedefler koymaya meyillidir. O an hissettiğimiz his ve istekle dünyaları fethedecekmişiz gibi gelir. Ayda 10 kilo vermek, haftada 4 kitap bitirmek gibi hedefler koyarız o anki hevesle gerçekleştireceğimizi düşünerek. Ama her zaman o isteğimizin olmayacağını başından kabullenelim. Ulaşılabilir hedefler koyalım ki başardıkça yeni hedeflere daha büyük hevesle yürüyelim. Unutmayın en uzun yolculuklar küçük bir adımla başlar. Ne kadar ilerlediğinizden çok istikrarlı ilerlemeniz uzun vadede daha kazançlı olacaktır. Büyük hedefler koyup hüsranla yine başaramadım hissini artık hayatımızdan çıkartmanın zamanı geldi de geçiyor bile.
İlgini çekebilir: Yeni Yıl Hedeflerimize Nasıl Ulaşırız? Neden Ulaşamıyoruz?
3. Hazır hissettiğinizde ertelemek yerine o an başlayın.
Bir şeyi yapmaya karar verip pazartesiyi bekleyenlerdenseniz bu maddeyi dikkatle okumanızı tavsiye ederim. Eğer bir plan yaptığınızda o an başlamak yerine ertelerseniz muhtemelen pazartesiden sonra da ertelemeye devam edeceksiniz. Çünkü hem hevesiniz kaçmış olacak hem de ertelemeyi alışkanlık haline getireceksiniz. Genellikle en doğru zaman hazır hissettiğiniz zamandır.
Basit ama etkili olan bu üç maddeyi hayatınıza alınca istediğiniz şeyleri yaparken daha istikrarlı olduğunuzu fark edeceksiniz. Büyük adımlar atmaya çalışıp düşmek yerine bebek adımlarıyla başlayıp kendinizden emin bir şekilde istediğiniz her yolda yürüyebilirsiniz. Unutmayın önemli olan sabır ve istikrar. Gerisinin çorap söküğü gibi ilerlediğini fark edeceksiniz.