İlişki Kaygısı Nedir? Sebepleri, Belirtileri ve Olası Tedavi Yöntemleri

İlişki kaygısı, romantik ya da arkadaşça bir ilişki hakkında yoğun endişe duygusu içerir. Sağlık uzmanları bu tür anksiyetenin farkında olsalar da, Ruhsal Bozuklukların Tanısal ve İstatistiksel El Kitabı ( DSM-5 ) bunu içermemektedir.

İlişki kaygısı, sosyal anksiyete bozukluğunun bazı özelliklerini kapsar ve kişinin reddedilme konusunda ciddi rahatsızlık yaşamasına neden olur. Pek çok insan ilişkiyi kabullenme ve duyguların karşılılıklığı konusunda endişelenebilse de ilişki kaygısına sahip kişilerde, kişi aşırı korku veya endişe yaşadığında anksiyete gelişme eğilimindedir.

Bu yazımızda, ilişki kaygısının belirti ve nedenlerini ayrıca çiftler için bazı tedavi seçeneklerini inceleyeceğiz.

İlişki kaygısı taşıyor musun? İşte belirtileri!

Araştırmacılar, ilişki kaygısının üç yaygın belirtisini tanımlar:

  • Aşırı güvence arayışı
  • Kendini susturma ve karşıdaki kişinin isteklerini ön planda tutma
  • Sürekli partnere uyum sağlama

Aşırı güvence arayışı

Aşırı güvence arayışı, sosyal anksiyete bozukluğu ve depresyonda da yaygındır.

Aşırı güvence arayışı genelde kişilerarası bağımlılıkla ilişkilidir. Bu bağımlılık, kişinin sürekli kendini ve düşüncelerini kabul etmek için başkalarına güvenmesi anlamına gelir.

Kendini susturma

Journal of Experimental and Social Psychology’de yayınlanan bir çalışma, reddedilmeye duyarlı kadınların eşlerini memnun etmek için kendi kendini susturma eğiliminde olabileceklerini gösterdi.

Kişi, kabul edilmesini istedikleri kişilere benzer görünmek için ve reddedilmeyi önlemek amacıyla kendi kendini susturma davranışına girme eğilimindedir. Zevklerini, fikirlerini veya duygularını partnerlerine ifade etmezler. Sürekli karşısındaki insan için fedakarlık yapma eğilimi hissederler.

Sürekli partnere uyum sağlama

Kişi kendi isteklerini göz ardı ederek karşısındaki kişiye uyum sağlamaya çalışır. Bu etki OKB’li kişilerde daha yüksektir.

Tedavi yöntemleri

Uzmanlar, ilişki kaygısını tedavi etmeye ve yönetmeye yardımcı olmak için çift temelli psiko-eğitim seansları gibi çift terapisini önermektedir.

Farklı çift ​​terapisi türleri şunları içerir:

  • Davranışsal çiftler terapisi
  • Bilişsel davranışçı birleşik terapi
  • Bilişsel varoluşsal çiftler terapisi
  • Psikodinamik psikoterapi

İlişki kaygısı diğer anksiyete bozukluklarıyla benzer semptomları paylaştığından, bazı doktorlar yalnızca kaygısı olan partnerle çalışmayı önerebilir. Bilişsel davranışçı terapi (CBT), kabul-bağlılık terapisi ve farkındalık dahil olmak üzere anksiyete bozukluğu için etkili tedaviler önerebilir .

Yardımcı Kaynak: www.medicalnewstoday.com

Kaynaklar
ilişki kaygısı, kaygı