Çok fazla dile getirilmese de kronik stres zihin için zorlayıcı olduğu kadar beden için de birçok farklı yönden zorlu olabilir. Stresin fiziksel semptomları, sindirim sistemi problemlerinden saç dökülmesine kadar kendini çok farklı çeşitlerde gösterebilir. Bu yazımızda sizler için stresin fiziksel belirtilerini ele alıyoruz.
1. Mide problemleri
Eudene Harry’e göre, stresin kendisini dışa vurduğu en yaygın yer midedir. Midemiz ile beynimiz arasındaki o şaşırtıcı bağlantı aracılığıyla, midemizdeki mikroplar ruh halimizi etkileyebiliyor. Midemiz; şişkinlik, mide bulantısı veya ishal gibi düzensiz bağırsak hareketleriyle, sıkıntıdan tetiklenen stresin bize sinyalini verir.
İlgini çekebilir: Bütün Hastalıklar Bağırsakta Başlar: Disbiyozis Nedir? Beslenme ve Bağırsak Sağlığı İlişkisi
2. Ağrı ve sancılar
Çene ağrısından baş ağrısına kadar ağrının ve sancının her çeşidi stresten kaynaklanabilir. Stres kaynaklı baş ağrısı ise en fenalarından biridir. Özellikle stresliyken dişlerinizi sıkarak çenenizi kasıyorsanız bu, baş ağrılarınızın şiddetini artırabilir ve çene eklemi rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Vücudumuzda ne zaman gerginlik hissetsek bunu genellikle sırtımızın üst kısmında ve omuzlarımızda da hissederiz; çünkü rahatlayamadığımızda, özellikle o bölgeleri gerginleştirme ve sıkma eğiliminde oluruz.
3. Kaygı alışkanlıkları
Kimisi stresi tam olarak fiziksel semptomlar aracılığıyla hissetme de stres ve kaygılarını bir tür kaygı alışkanlığına yönelttiklerini fark edebilirler. Mesela tırnak yeme, kirpik koparma veya saç yolma gibi alışkanlıklar oldukça yaygındır. Harry, insanların bunları bilinçli olarak yapmadıklarını söyler. Bu kaygı alışkanlıkları, insanların huzursuz hissettiklerinde geliştirdikleri doğal bir reaksiyondur.
4. Uyku problemleri
Stres, uyku düzenini birçok yoldan altüst eder. Stres yaptığımızda zihnimiz sanki dörtnala koşturmaya başlar, vücudumuz gerilir, kan basıncımız yükselir ve biz de sakinleşmeye çalışırken bir o yana bir bu yana döner dururuz. Aynı zamanda kronik stres, kalp atış hızının yükselmesine ve kronik bir adrenalin haline de neden olabilir. Yani uykusuz geceler için harika bir reçetedir. Tabii bu uyku problemi de daha sonra sağlımızın başka alanlarına nüksedebilir.
İlgini çekebilir: Kolayca Uykuya Dalabilmek İçin 7 Önemli İpucu
5. Alevlenme ve diğer durumlar
Son olarak, eğer cilt rahatsızlığı ya da bağışıklık problemi gibi diğer kronik rahatsızlıklarınız varsa stres bu problemleri alevlendirebilir. Kimisinin strese karşı öyle içgüdüsel bir reaksiyonu vardır ki o kişide bir anda kurdeşen veya ciltte kızarıklıklar patlak verebilir. Eğer başka sağlık problemleriniz varsa stres genel olarak her şeyi daha da kötüleştirebilir.
Peki bu semptomların üstesinden nasıl gelinir?
• Stres kendini birçok şekilde dışa vursa da neyseki durumu yönetmek için de yapılabilecek bir sürü şey var. Harry’e göre yapılması gereken ilk önemli şey, stresi deneyimlediğinizde bunu tespit etmeye odaklanmanız. Mesela karın ya da mide ağrısı hissetmeye başladığınızda kendinize şunu sorarak başlamalısınız: “Şu anda bu hissettiğim ağrının kaynağı stres mi?”
• Nedenini saptadığınızda, artık vücudunuzu daha rahatlamış bir hale yöneltmek için derin diyafram nefesinin gücünü kullanabilirsiniz. Harry, günlük hayatımızda çoğunlukla oldukça kısa nefesler aldığımızı, dolayısıyla da vücudumuza kaygılı olduğumuz sinyalini gönderdiğimizi söylüyor. Bu, günde bir saat meditasyon yapmak zorundasınız demek değil, sadece gün boyunca derin nefes almayı pratik etmeye başlayabilirsiniz.
İlgini çekebilir: Kaygılı Ruh Halinizi Yatıştırmanıza Yardımcı Olacak 10 Hobi Önerisi
• Derin nefesin ardından, üzerinizdeki basıncı azaltmanıza yardımcı olacak aktiviteler ve pratikler bulmak geliyor. Bu, yürüyüş yapmak, doğayla iç içe olmak, rahatlatıcı bir çay içmek veya rahatlatıcı aromaterapik yağlar kullanmak kadar basit bir şey olabilir. Harry, Duygusal Özgürlük Tekniği gibi tekniklerin de başarı sağladığını söylüyor.
• Stresli zamanlarda arkanızda bir desteğinizin olması da diğer bir önemli noktadır. Arkadaşlarımız yanımızda olduğunda stresi daha iyi idare ederiz. Sıkıntılarımızı, deneyimlerimizi paylaşabildiğimizde, o şey artık bizim için daha az stresli bir hal alır.
• Eğer ekstra bir yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız ruh halinizi yükseltmenize yardımcı olacak D vitamini gibi takviyelerden de yararlanabilirsiniz. Stresi hafifleterek ve bağışıklık sisteminizi destekleyerek, hem zihinsel hem de bedensel bir rahatlama ve sakinlik sağlayabilir.
İlgini çekebilir: Stresi Azaltıp Rahatlamanıza Yardımcı Olacak 10 Esansiyel Yağ
Stres, öyle ya da böyle maalesef hepimizin bir noktada başa çıkmak için uğraştığı evrensel bir şeydir. Kendini ağrı veya bir kaygı alışkanlığı olarak dışa vurabilir ve bu semptomlarla karşılaştığımızda, onları tespit etmek, derin bir nefes almak ve o anda sakinleşmenizi sağlayacak bir aktiviteye yönelmek bu durumla daha kolay başa çıkmanızı sağlayacaktır.
Eğer bu fiziksel stres semptomları devam etmeye ya da şiddetlenmeye devam ederse başka bir şeyden kaynaklı olup olmadığından şüphelenmekte fayda var. Böyle bir durumda bir doktora görünmek en sağlıklısı olacaktır. Ama öğrendiniz ki semptomlar sadece stres kaynaklı, o halde bir ruh sağlığı danışmanından profesyonel bir yardım alınabilir.
Yardımcı Kaynak: 5 Physical Symptoms Of Chronic Stress & How To Find Fast Relief, mindbodygreen.com