Hayatımız, özellikle son yıllarımızı düşündüğümüzde yükselen bir stresi de içinde barındırmakta. Bizler, özellikle 1970-1980 yılları arasında doğmuş bireyler olarak; ekonomik kriz, darbe girişimi, pandemi gibi, bir neslin belki yalnızca birini gördüğü olayların hepsini yaşadık. Dünyanın bu hızlı değişimi göz önüne alındığında, ülkelerin birbirleri ile savaşları –ki bu savaşlar artık topla tüfekle olmadığından belki daha riskli, daha tehlikeli ve daha can yakıcı- ve buna bağlı olarak yaşadığımız ümitsizlik, strese girmemiz için yeter de artar bile. Sadece bu nedenler dahi bir terapiste ihtiyaç duyabileceğimiz anlamına geliyor. Bunun yanında çevresel etkenleri ve bireysel anlamda yaşadıklarımızı düşündüğümüzde; sadece dengemizi korumak için dahi düzenli bir terapi almamız gerekiyor. Ancak yine de spesifik olarak “Ne zaman terapiye gitmeliyim?” sorusuna bir yanıt arıyorsanız, profesyonel destek alma zamanının geldiğini nasıl anlarız, birlikte inceleyelim.
Ruh sağlığımızı yönetmenin gerekliliği
Hayatımızdaki tüm streslerden kurtulamayız elbette; hatta stres bir noktaya kadar faydalıdır. Fakat yukarıda saydığımız nedenler, hayattan keyif almamıza da engel olmaktadır. Sevgisizlik, düşmanlık, gelecek endişesi, belirsizlik, yokluk, yoksulluk gibi nedenler gerçekten dengemizi korumamızı zorlaştırmaktadır. Bu uyaranların sonucunda bünyemizdeki stresin varlığı bizi sürekli bir sinir halinde olmaya ve çok çabuk sinirlenmeye veya verimsiz ve telaşlı olmaya, her şeyi kontrol altında tutmaya çalışmak gibi çeşitli sorunlara yol açabilmektedir.
Hayatın tüm zorluklarıyla birlikte, sırtımızda yumurta küfesi ile dolaşmak, uzun sorumluluk listemizi dengede tutmamızı zorlaştırıyor. Stresli olmamız ve tüm duygularımızı yönetmekte ve işlemekte zorluk çekiyor olmamız, sorunlarla etkili bir şekilde başa çıkmamızı engellemektedir. Bu noktada da kendimizle daha sağlıklı bir ilişkide bulunmak ve yaşamın bizim için daha anlamlı hale gelmesini sağlamak, eski denge seviyemize ulaşmak için mevcut durumumuzu iyi analiz ederek destek alma kararını verebilmeliyiz
Ne zaman terapiye gitmeliyim: Profesyonel desteğe ihtiyacımız olduğunu anlarız?
Bir terapist, sağlıklı stres yönetimi becerileri edinmemize yardımcı olarak hayatımızdaki bazı stresli yönleri ortadan kaldırabilmemiz noktasında bize destek olabilir ve yönlendirebilir. Bazen sadece bizim başımıza geldiğini düşündüğümüz olaylar aslında çevremizdeki bir çok kişinin da başına gelen durumlardır. Bizimle birlikte bir çok insanın aynı endişe ve kaygıları yaşadığını bilmek bir noktaya kadar insanı rahatlatabiliyor.
Psikolojik destek almak için katı sebeplere ihtiyacımız olmasa da, aşağıdaki maddeler bir uzmandan destek alma zamanımızın geldiğinin işaretleridir.
- Duygularımızı düzenlemede zorluk çekiyorsak: Kaygı ve öfke duygularını yönetmek her zaman kolay değildir. Bazı duygularımızı kontrol edebilsek dahi, kendimizi sürekli kontrol altında tutmaya çalışmak oldukça yorucudur. Terapist duygularımızın bize iyi hizmet etmesini sağlamak için bir plan geliştirmemize yardımcı olabilir.
- Sağlıksız başa çıkma becerileri ile uğraşıyorsak: Nedir bu sağlıksız başa çıkma becerileri? Aşırı ve sağlıksız yemek, rahatlamak için alkol almak, uzun süreler televizyon izlemek, bilgisayar oyunları oynamak, telefon ve sosyal medya ile ilgilenmek, kendimizi uyuşturmak, düşüncelerden uzaklaşmak için başvurduğumuz sağlıksız yöntemlerdir. Terapist, rahatsız edici duyguların yoğunluğunu azaltan sağlıklı başa çıkma becerileri edinmemize yardımcı olurken, aynı zamanda göz ardı ettiğimiz sorunlarımızla yüzleşmemize de destek olabilir.
- Hedeflerimize ulaşmak için mücadele ediyorsak: Belirlediğimiz hedef ne olursa olsun, hedeflerimize ulaşmak ile bizim aramızda bizi engelleyebilecek birçok şey vardır ve yolumuzdaki engelleri aşmak için mücadele etme aşamasında da yine bir terapist yardımcı olabilir.
- İlişkilerimizi geliştirmek istiyorsak: Bağlanma sorunları, ısrarcı olma, güven problemi, yüzleşme korkusu, kontrolcü olma gibi ilişki sorunları da bizi bir terapiste yönlendirmelidir. Terapist, ilişkilerimizi etkileyen sorunları keşfetmemize, daha sağlıklı bağlantılar kurabilmemize ve kurduğumuz sağlıklı ilişkiyi sürdürmemiz için ihtiyaç duyduğumuz beceriler konusunda bize destek olabilir. Sağlıklı sınırlar oluşturmayı öğrenme, ilişkilerimizi sabote etme nedenlerimizi keşfetmeye kadar birçok konuda bizi bilinçlendirir.
- Öz farkındalığımızı arttırmak istiyorsak: Terapist desteği ile eylemlerimizin nedenlerini keşfetmemiz, hayatımızdaki ilişki ve düşünce kalıplarımızın farkına varmamız, bizi hayatın gerisinde tuttuğuna inandığımız yanlış inanç kalıplarımızı da keşfedebiliriz. Rahatsız edici iletişim kalıplarımız veya iletişim eksikliğimizden kaynaklı kendini yanlış ifade etme, yanlış anlaşılma gibi engellerde terapist, objektif bakış açısıyla ve doğru yöntemlerle kendimizde tekrar ettiğimizin kalıpları değiştirmemize yardımcı olmakla birlikte; bize hizmet etmeyen kalıplardan kurtulmamız ve yeni olumlu inanç kalıpları edinmemiz konusunda yardımcı olabilir ve buna uygun araçlar sağlayabilir.