Metabolizma, vücudun kalorileri yakma ve diğer işlemleri yapma hızıdır. Bazı gıdalar, vücudun metabolizmasını artıran spesifik besin ögelerini içerir. Metabolizma hızımızı artırarak, fazla kilolarımızı verebilir ve obezite ve ilgili diğer sağlık risklerini azaltabiliriz. O halde metabolizma hızını artıran bu 10 besine birlikte göz atalım!
Yumurta
Protein açısından zengin gıdalar metabolizmayı artırmak için en iyi seçeneklerdendir. Çünkü vücut proteini sindirmek için, karbonhidrat ve yağa göre çok daha fazla enerji harcar. Yumurtalar da protein bakımından en zengin gıdalardandır.
Yeşil Çay
Potansiyel sağlık yararlarına ışık tuttuğu için yeşil çay son yıllarda oldukça fazla ilgi gördü. Bazı çalışmalar yeşil çay ekstraktının (GTE) hem dinlenme hem de egzersiz sırasında yağ metabolizmasını artırabileceğini göstermektedir.
Yeşil çayın sağlığa diğer yararları:
- Anti-Enflamatuar Etkiler
- Antioksidan Özellikler
- Antimikrobiyal Etkinlik
- Antikanser Etkileri
- Kalp Ve Ağız Sağlığı İçin Faydalar
Keten Tohumu
Keten tohumu, protein, vitamin ve diğer önemli besinleri içeren tohumlardır. Metabolizmayı arttırmaya yardımcı olur. Bunun nedeni, temel omega-3 yağları, antioksidanları ve diğer temel besin maddeleri ile birlikte iyi miktarda lif ve protein içermeleridir. Keten tohumu içindeki lif, bağırsaktaki bakteri profilini geliştirmek için bağırsakta fermente olur. Bu işlem metabolik sağlığa yardımcı olur.
Araştırmalar, keten tohumunun ayrıca aşağıdaki hastalıklara karşı korumaya yardımcı olabileceğini göstermektedir:
- Artrit
- Otoimmün Hastalıklar
- Kanser
- Kalp-Damar Hastalığı
- Şeker Hastalığı
- Nörolojik Bozukluklar
- Osteoporoz
Zencefil
Yemeklere zencefil eklemek, vücut ısısını ve metabolizma hızını artırırken iştahı kontrol altına alır. Zencefil, yüksek yoğunluklu lipoprotein olan HDL‘yi (halk arasında “iyi kolesterol”) arttırırken vücut ağırlığını ve açlık glikoz seviyelerini azaltmaya yardımcı olur. Zencefil ayrıca anti-enflamatuar özelliklere sahiptir.
Brokoli
Brokoli metabolizma yararına olabilir, çünkü glukoraphanin adlı bir madde içerir. Glucoraphanin metabolizmayı “yeniden düzenlemeye”, kan yağ seviyelerini düşürmeye ve yaşa bağlı birçok hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
Kahve
Kahve, kafein içeriği sayesinde metabolizmayı uyarır. Araştırmalar, kafein alımının enerji harcaması üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olduğunu ve artan metabolizmaya yol açabileceğini bildirmektedir. Ancak, toplam tüketime dikkat etmek önemlidir. Kahvelerimizde ne kadar kafein olduğunu öğrenmek bize çok yardımcı olabilir .Fakat, krema veya şeker eklemek, kafeinin metabolizma üzerindeki yararlı etkilerine karşı çalışabilecek kalori içeriğini de artıracaktır.
Acı biber
Biberlerde, kapsaisin adı verilen bir bileşik, metabolizmanın hızlamasından sorumludur. Bu yüzden taze veya kurutulmuş biber içeren baharatlı yemekler metabolizmayı hızlandırırken dolgunluk hissini de arttırır. Kapsaisin ayrıca ağrı ve iltihabı azaltabilir ve bir antikanser ajanı görevi görebilir.
Koyu yapraklı yeşil sebzeler
Ispanak, lahana ve diğer yeşil yapraklı sebzeler demir içerikleri nedeniyle metabolizmayı arttırır. Demir metabolizma, büyüme ve gelişme için gerekli bir mineraldir. Ayrıca vücutta demirin emilimini arttırmak için yeşil yapraklı sebzeleri, C vitamini kaynağıyla (limon, domates veya kış kabağı vb.) tüketmeyi deneyin. Birçok koyu yapraklı yeşillik, metabolik fonksiyonu destekleyen ve vücuttaki 300’den fazla işlemde rol oynayan başka bir mineral olan magnezyum da sağlar.
Brezilya fındığı
Brezilya fındığı; metabolizma, üreme ve bağışıklık sistemi için gerekli olan en önemli selenyum kaynaklarından biridir. Ayrıca insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayan protein ve sağlıklı yağlar içerir. Selenyum, özellikle metabolik işlevi düzenleyen ve birkaç hayati hormon üreten bir bez olan tiroid bezi için önemlidir. Fakat fazla yemek selenyum toksisitesine neden olabileceğinden çok fazla yemekten kaçınmalıdır.
Mercimek
Mercimek lif, mineraller ve vitaminlerle doludur. Protein ve lif tok tutar, sindirimi hızlandırır ve toksinleri kolondan temizler. Böylece metabolizmanız hızlanır. Ayrıca mercimek şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları ve çeşitli kanserlerden korunmanızı da sağlar.
Yardımcı kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/325237.php
Bunlar da ilgini çekebilir:
- Diyette İpin Ucu Kaçtı mı? Sorun Değil: İpin Ucunu Tutmanın 7 Yolu
- Duygusal Açlık Nedir? Aşırı Yemek Yemenin Nasıl Önüne Geçeriz?
- Yağ Yaktırmak Ondan Sorulur: Fitness Eğitmeni Emir İnalbay’a Sorduk!