Birçok kişi vücut ağırlığını azaltmak veya korumak için çeşitli diyetler yapar. Bununla birlikte daha hızlı zayıflamanın yolları ile de yakından ilgilenmektedir. Günümüzde televizyon, magazin, internet gibi araçlarla belirli dönemlerde moda haline getirilen; düşük enerjili, kısa vadede hızlı kilo kaybı hedeflenen moda diyetlere ilgi artmaktadır. Kişiler bu diyetlere umut, çaresizlik ve bilgisizlik gibi nedenler ile ilgi gösterir. Ancak bunların çoğu kullanımı uygun olmayan, sağlık için risk oluşturan diyetlerdir.
Sağlığı bozacak ölçüde vücutta aşırı yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite, önemli bir halk sağlığı sorunudur ve dünyada sıklığı giderek artan bir sorun olmaya devam etmektedir. Kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, yüksek kolesterol, solunum rahatsızlıkları, eklem hastalıkları, regl düzensizlikleri, safra kesesi hastalıkları, taş oluşumu, bazı kanser türleri, obezite ile doğrudan ilişkili hastalıklar arasındadır. Bu ilişkiler göz önünde bulundurulduğunda obezite, yaşamı tehdit eden ve yaşam kalitesini olumsuz anlamda etkileyen önemli bir hastalıktır.
Günümüzde obezite ile mücadele eden, defalarca diyet uygulamalarında bulunmuş pek çok kişi vardır. Kimileri internet üzerinden edindikleri hazır diyetler ile kimileri ise yakın çevresinin uyguladığı diyetler ile derdine çare aramaktadır. Bu konuda zaman zaman internet veya televizyon kanalları, kişilerin estetik kaygılarını kullanarak minimum çaba ile kısa vadede sonuç alabilecekleri, bilimsel dayanağı olmayan diyetleri önermektedir.
Moda diyetler sağlığımızı nasıl etkiliyor?
Ticari amaçla piyasaya sürülmüş sözde mucize besinler kişileri duygusal ve fiziksel açıdan olumsuz anlamda etkiler. Uzun yıllar boyunca bilinçsizce uygulanan diyetler vücut metabolizmasını olumsuz anlamda etkileyerek vücudun normal ritmini bozar ve yeme bozukluğuna zemin hazırlar. Kısa vadede sonuç alınması beklenen diyetler bırakıldığı zaman hızlı ve olumsuz kilo artışları meydana gelir. Bu durum kişilerin hem psikolojik hem de fiziksel sağlığını tehdit eder.
Su diyeti, lahana diyeti gibi tek tip besin alımının olduğu, dönem dönem popülerleşen, zayıflattığına inanılan limonlu su, yeşil kahve çekirdeği, goji berry gibi besinlerle kilo kaybı olmadığı gibi kalıcı ve sağlıklı sonuçlar da elde edilemez. Bu tür diyetler başta hipoglisemi olmak üzere pek çok rahatsızlığa davetiye çıkarır. Baş ağrısı, mide bulantısı, bilişsel işlevde bozukluklar gibi kısa süre içerisinde görülebilecek yan etkilere neden olur. Bu diyetlerin çoğu düşük kalori içerdiklerinden dolayı uygulandığında kişileri zayıflatabilir ancak bu diyetlerle genellikle devamlılık sağlanamaz ve diyetin bırakılma durumunda kilo alımı görülür.
Moda diyetler neden sağlıklı sonuçlar vermiyor?
Topluma kazandırılması gereken en temel bilinç; her bireyin birbirinden farklı olduğu gibi enerji alımlarının da değişken olduğu gerçeğidir. Beslenme kişiye özel olmakla birlikte kişinin; yaş, boy, cinsiyet, kan bulguları, sosyoekonomik durumu, besin geçmişi, kronik rahatsızlığı göz önünde bulundurularak hazırlanmalı ve kişiler bireysel olarak takip edilmelidir. Bu diyetler kısa vadede tartıda eksilmeye neden olsa da bu eksilmenin temeli kas ve su kaybına dayanır.
Dolayısıyla sağıklı kilo verimi ve sağlıklı beslenme konusunda mutlaka bir diyetisyen desteği alınmalı, uygulanan programlar kişinin hayatına adapte edilmelidir. En kalıcı ve en sağıklı sonuç bu şekilde elde edilir.