Selülit, cilt yüzeyinin altındaki yağ hücrelerinin ve bağ dokunun yapısının değişmesiyle meydana gelen, çukurlu-tümsekli portakal kabuğu benzeri bir görünüme neden olan ve genellikle kalça, uyluk ve karın bölgesini etkileyen lokalize bir estetik cilt problemidir. Selülitin gelişiminde ve ilerlemesinde östrojen hormonu etkilidir. Ergenlikten sonra görülmesi ve kadınlarda daha yaygın olması östrojenden kaynaklanabileceğini göstermektedir.
Selülit oluşumunun sebebi nedir?
Tek bir nedene bağlı olmaksızın; hormonlar, cinsiyet, genetik faktörler, hızlı ve ani kilo alımı veya kilo kaybı, sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam tarzı, sigara, alkol, yoğun tuz tüketimi selülit oluşumunu olumsuz anlamda etkileyen nedenler arasındadır.
Her ne kadar selülit tamamen yok olmasa da, etkilenen cildin görünümünü iyileştirmek ve gelişimini engellemek için düşünülen çeşitli yöntemler vardır. Beslenme tedavisi ve düzenli egzersiz bunlardan biridir. Özellikle doymuş yağ alımının kısıtlandığı, tuz tüketiminin sınırlandığı dengeli bir diyetin cilt altı yağ tabakasını azaltmaya destek olacağına, cilt ve bağ dokusunun sağlıklı ve elastik olmasına katkı sağlayacağına inanılmaktadır.
Selülit oluşumunu engellemek için hangi besinlerden uzak durmalıyız?
Tuz
Tuz, vücutta suyun tutulmasına sebep olur. Vücut fazladan tüketilen her 1 gram tuz için 1 bardak suya gereksinim duyar. Sağlıklı bir dolaşım ve vücut su dengesi için tuz tüketiminizi azaltmaya özen gösteriniz.
Alkol
Suyu tutma özelliğinden dolayı alkol tüketimi sonrası vücudun su dengesi bozulur. Bu açığı kapatmak için alkol sonrası bol sıvı alımı oldukça elzemdir. Fazla ve düzenli alkol tüketimi karaciğerdeki yağ miktarını arttırarak yağ depolarını olumsuz anlamda etkiler. Artmış selülit probleminiz var ise alkolden uzak durmanız gerekir.
Rafine şeker
Paketli gıdalar, şeker ve şekerli yiyecekler yağ artışına dolayısıyla kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda basit şeker cilt elastikiyetini ve sıkılığını da bozarak selülit oluşumunu tetikler.
Selülit oluşumunun önüne geçmek için hangi besinler yardımcı olabilir?
B6 vitamini
Dengesiz sodyum-potasyum dengesi sıvı birikimine neden olarak selülit oluşumunu arttırır. B6 vitamini bağ dokusunun yenilenmesine ve güçlenmesine destek olarak sodyum-potasyum dengesini sağlar. Yeterli miktarda B6 vitamini içeren besinleri tüketmeye özen gösteriniz. B6 vitamini içeren bazı besinler aşağıdaki gibidir:
- Kepekli tahıllar
- Sarımsak
- Antep fıstığı
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Patates
- Kırmızı et
C vitamini
Yüksek antioksidan kapasitesi ve kolajen sentezindeki etkinliği ile selülitle savaşta en etkili vitaminlerden biridir. C vitamini içeren bazı besinler aşağıdaki gibidir:
- Turunçgiller
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Kuşburnu
- Maydanoz
- Kivi
- Çilek
- Domates
- Yeşil/kırmızı biber
Yeşil çay
İçeriğindeki kateşin, yağ yakımı hızlandırarak kilo kaybını destekler. Yağ depolarının azalması selülit oluşumunu engelleyecektir. Günlük beslenmenize 2 fincan yeşil çayı ilave etmeniz faydalı olacaktır.
Su
Sağlıklı ve nemli bir cilt için hiç şüphesiz ki en temel ve etkin besin ögesi sudur. Her mevsim yeterli su tüketimi ile selülit görünümünü önleyebilir daha nemli ve sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.