Sindirim sistemi besini vücudun kullanabileceği besin ögelerine ve enerjiye böler. Bazı yiyecek türlerini tüketmek ya da diyette ani değişiklikler yapmak, sindirim sorunlarına yol açabilir.
Bazı insanlarda, sindirim sorunları aşağıdakileri de içeren semptomlara yol açabilir:
- Şişkinlik
- Gaz
- Kabızlık
- İshal
- Mide Bulantısı
- Kusma
- Mide Ekşimesi
Bu yazıda, sindirim sistemi için iyi olan yiyecekleri listelerken hangilerinden de kaçınmamız gerektiğine değineceğiz.
Zencefil içeren besinler
Zencefil şişkinliği ve diğer sindirim sorunlarını azaltabilen bir bitkidir. Çok yönlü olması kullanım da bizlere rahatlık sağlar. Kurutulmuş zencefil tozunu yemeklerin tadını arttırmak için zencefil kökü dilimlerini ise çaylarımızı tatlandırmak için kullanabiliriz.
Doymamış yağlar
Bu tür yağ vücudun vitaminleri emmesine yardımcı olur. Ayrıca bağırsak hareketlerine de teşkil etmesi amaçlı vücutta liflerle birleşir. Zeytinyağı gibi bitkisel yağlar, doymamış yağların iyi bir kaynağıdır.
Ancak tabii ki her zaman her besinde olduğu gibi ölçü çok önemli. IOM değerlerine göre yağ alımı toplam enerji gereksiniminin %20-%35 ‘i arasında olmalıdır.
İlgini çekebilir: Moda Diyetler Neden Sağlıklı Sonuçlar Vermiyor?
Kabuğu Soyulmamış Sebzeler
Sebzeler, sindirim için önemli bir besin maddesi olan lif bakımından zengindir. Fiber, dışkıyı vücuttan çıkarmak için bağırsakları uyarır. Sebzelerin kabukları genellikle lif bakımından zengindir ve kabuklı tüketmek en iyisidir. Kabuktan zengin lifli bazı sebzeler arasında patates, bezelye ve baklagiller bulunur.
Meyve
Birçok meyve de lif bakımından zengindir. Ayrıca, C vitamini ve potasyum gibi sindirim için iyi olan vitamin ve mineralleri de içerirler. Örneğin, elmalar, portakallar ve olgunlaşmış muzlar sindirime yardımcı olabilecek besleyici meyvelerdir.
Tam Tahıllı Gıdalar
Tam tahıllı gıdalar sindirime yardımcı olan yüksek bir lif içeriğine sahiptir. Vücut kepekli tahılları yavaş parçalayarak kan şekeri seviyelerini kontrol etmeye yardımcı olur. Kahverengi pirinç, bulgur, yulaf ve kinoa dahil olmak üzere birçok tam tahıl ürünü mevcuttur.
İlgini çekebilir: Intermittent Fasting (Aralıklı Oruç) Diyeti: Nasıl Yapılır? Faydaları Nelerdir?
Yoğurt – Kefir
Pek çok yoğurt-kefir ürünü, probiyotik içerir. Bunlar sindirim sistemi için yararları olabilecek canlı bakteri ve mayalardır.
Lifli Yeşil Yapraklı Sebzeler
Yeşil yapraklı sebzeler, sindirim için faydalı olan besinlerle doludur. Nature Chemical Biology dergisindeki bir makaleye göre, bu sebzeler ayrıca sülfokinovoz içermektedir. Bu madde, midede sağlıklı bakterileri besleyen ve böylece sindirimi artıran bir şekerdir.
Peki hangi besinleri azaltmalıyız?
- Şeker alkolleri gibi suni tatlandırıcılar
- Gazlı içecekler veya şekerle tatlandırılmış içecekler
- Beyaz ekmek gibi rafine karbonhidratlar
- Alkol
- Beyaz çikolata
- Peynir ve krema gibi yüksek oranda doymuş yağ içeren yiyecekler
- Bazı köri türleri gibi baharatlı yiyecekler
- Pizza gibi rafine ve yağlı yiyecekler
Bunlara ek olarak; çok hızlı yemek yemeyi ve yemekten hemen sonra yatmakta sindirimi zorlaştırır.Ayrıca herkesin sindirim sistemi diğerlerine göre farklılık gösterir. Örneğin, bazı insanlar çeşitli yiyecek tahammülsüzlüğü ve alerjisine sahip olabilir. Kişinin kendini tanıması ve bu tür farklılıklarını öğrenmesi çok önemlidir.
Yardımcı kaynak: https://www.medicalnewstoday.com