Tiktok’un Uykuda Güzelleşme Akımı: Morning Shed İşe Yarıyor mu?

Tiktok'ta popüler olan Morning Shed akımını uygulayan kadın

Şimdilerde Tiktok’taki güzellik influencer’larının gece boyunca uygulamış olduğu bakım ürünlerini, maskeleri, bantları, sabahları yüzlerinden tek tek çıkardığı videolarıyla karşılaşıyoruz. Her geçen gün yeni bir akım yaratan Tiktok platformunun yeni akımıyla böylelikle tanışmış oluyoruz: Morning Shed! Bu trend yatmadan önce kağıt maskeler, çene bantları, ağız bantları, dudak ve göz maskeleri gibi ürünleri uygulamaya teşvik ediyor. Böylelikle sabah daha taze ve ışıltılı bir şekilde uyanabileceğimizi iddia ediyor. Peki, Morning Shed bu kadar efora değiyor mu? Gerçekten işe yarıyor mu, yoksa faydadan çok zarara mı sebep oluyor? Tüm bu soruların yanıtlarını sizin için araştırdık!

Morning Shed nedir?

Kısaca açıklayacak olursak, bu trend “yatağa ne kadar çirkin girerseniz, o kadar güzel uyanırsınız” fikrinden yola çıkıyor. Sıklıkla kullanılan ürünler arasında ağız bandı, kırışıklık karşıtı bantlar, boyun bölgesini toparlamak için kullanılan kemerler, göz maskeleri, bigudiler veya şekillendirici aksesuarlar yer alıyor. Bunca efordan sonra haliyle akıllara tek bir soru geliyor; tüm bu ürünler gerçekten gerekli mi, yoksa güzellik endüstrisinin başrolü oynadığı bir çılgınlığa mı şahit oluyoruz?

Morning Shed gerçekten işe yarıyor mu?

TikTok’ta milyonlarca kez tıklanıp izlenenen, bir trend haline gelen bu akım gerçekten işe yarıyor olabilir mi? Bunu anlamak için önce uzmanların görüşlerinden faydalanmak gerekir.

Kağıt maskeler

Dermatolog Sophie Momen, bu trendi aşırı ve zaman alıcı olarak tanımlıyor: “Tüm bu adımlarla uykuya hazırlanmak çok zaman alıcı ve büyük ölçüde gereksiz. Cildi ağır serumlara ve ürünlere boğmak gözenekleri tıkayabilir, çatlaklara yol açabilir, hassas göz çevresinde ise milia oluşumuna neden olabilir”. Momen ayrıca, cilt üzerinde sadece kısa bir süre için tasarlanmış aktif bileşenlerle uyumanın ciltte renk değişikliğine, tahrişe ve cilt kuruluğuna yol açabileceğini belirtiyor. Buna ek olarak, çoğu serum ve kremin belirli bir süre sonra emileceğini ve amaçlanan kullanım süresi 10 dakika ise, bu süreden sonra herhangi bir ek fayda veya emilim olmasının pek olası olmadığını söylüyor.

Bununla birlikte Momen, tekniklerden bir ya da ikisinin bir miktar fayda sağlayabileceğine inanmakta: “Bir dudak maskesi ile gece boyunca yoğun bir nemlendirmeden faydalanılabilir. İpek bonelerle uyumak ise sürtünmeyi, elektriklenmeyi ve saç kırılmasını azaltmak için faydalı olabilir” diye açıklıyor.

Ağız bandı

Özellikle ağız bandı, daha keskin bir çene hattı kazandıracağı ve horlamaya son vereceği iddialarıyla TikTok’u kasıp kavuruyor. Ancak birçok doktor ağız bantlamasına karşı uyarıda bulunmakta; özellikle uyku apnesi olan ve uyurken nefes almakta zorlanan bireyler için ağız bantlamanın tehlikeli olabileceğine işaret ediyorlar. Buna ek olarak, uyurken ağız bantlamak gibi rahatsızlık verici bir hissin, uyku aşamalarının doğal ilerleyişine müdahale edebileceğini ve vücudun stres tepkisini tetikleyerek uyarılmayı artırabileceğini, dolayısıyla daha sık uyanmalara yol açabileceğini belirtiyorlar.

Dr. Greenfield “Vücudumuz uyku sırasında doğal akışında düzenlenir ve bu sürecin kesintiye uğramadan gerçekleşmesine izin vermek önemlidir.” derken; Rise Science’ın CEO’su ve Kurucu Ortağı Jeff Kahn ise eğer amaç güzellikse, yeterli seviyede dinlendirici bir uyku çekmenin en güvenilir tekniklerden biri olduğunu söylüyor. Dolayısıyla, kullandığımız herhangi bir ürün veya aksesuar uyku sağlığını etkiliyorsa, götürüsünün getirisinden fazla olacağını anlıyoruz.

Çene bandı

Çalışmalar çene bandının uyku bozukluğu için etkili bir tedavi olmadığını ve cildi kalıcı olarak sıkılaştırdığına dair herhangi bir kanıt olmadığını göstermektedir. Yani uyandığınızda belki bir beş dakika kadar çene hattınızın belirginleştiğini hissedebilirsiniz; ancak ne yazık ki bu görünüm kalıcı olmayacak.

Göz bandı

Rise Science’ın CEO’su ve Kurucu Ortağı Jeff Kahn, uyku sırasında vücudun doğal onarıcı süreçlerini destekleyecek belirli aktiviteleri gerçekleştirmenin veya belirli rutinleri takip etmenin sağlık üzerinde olumlu etkileri olabileceğini söylüyor: “Araştırmalar, uyku sırasında ışığa maruz kalmanın uyku kalitesini ve genel sağlığı bozabileceğini gösteriyor. Bu nedenle göz bandı takmak, ortam ışığını engelleyebilir ve melatonin üretimini destekleyerek bu etkileri azaltmaya yardımcı olabilir”.

Bu akım psikolojik olarak bizi nasıl etkileyebilir?

Tüm bu uzman görüşlerinden yola çıkarak anlıyoruz ki; dudak maskeleri, ısısız saç şekillendiricileri veya ışığı kesecek bir göz bandıyla uyumanın sakıncası yok. Ancak, zararlı ya da en azından verimsiz olabilecek trendlere zaman, bütçe ve enerji harcama konusunda tekrar tekrar düşünmek gerek.

Her şeyden öte, işlevsel olup olmaması bir yana, insanları en özel, huzurlu, bilinçsiz hallerinde bile fiziksel mükemmelliğin peşinden koşmaya teşvik eden bir trendin duygusal sonuçlarını görmezden gelmek zor. İyi görünmek istemek ve bunun için çabalamak elbette doğaldır, ancak mükemmel görünmek, günümüzde ne yazık ki başlı başına bir yaşam amacı haline geldi. Bu da güzelleşme saplantısına, aşırı ürün tüketimine, güvenli veya etkili olmayan prosedürlere ve ulaşılamaz bir estetik idealin neden olduğu özgüvensizliğe yol açmakta.

Kaynaklar
ağız bandı, çene bandı, güzellik trendi, morning shed, tiktok akımı, tiktok'ta trend