Yoga Pratiğini Farkındalığı Artırmak için Nasıl Kullanabiliriz?

Anda kalmak ve farkındalığı artırmak özellikle de son yıllarda çokça duyduğumuz kavramlar. Peki bu anda kalmak tam olarak nedir? Nasıl anda kalırız? Bu soruların cevapları madde madde neredeyse bütün kişisel gelişim sayfaları tarafından ele alınıyor. Yoğun emek isteyen bir süreç olan farkındalık yolculuğunda belki de en etkili, en önemli unsur olarak yoga ve meditasyon veriliyor. Peki, yoga pratiği esnasında her zaman anda kalabiliyor muyuz? Bu soruyu kendimize sormak ve bunun farkına varmak, bu süreçte yol katetmek adına oldukça önemli. Gelin, bunun üzerine biraz düşünelim.

Yoga pratiğinde farkındalık neden önemli?

Yoga pratiği esnasında duyularımız nereye odaklanıyor, düşüncelerimiz nerede yoğunlaşıyor? Vücudumuzdaki değişimlere mi, üst kattan gelen seslere mi? Kendimizi duruşun hissine mi bırakıyoruz yoksa mükemmel olması için uğraşıyor ve farkındalığımızı yitiriyor muyuz?

Evet, bir duruşu mükemmel yapmaya çalışırsak farkındalığımızı yitirir ve pratikten yeterince verim alamayabiliriz. Çünkü bir noktaya odaklandığımızda, vücudumuzun diğer noktalarını görmezden gelebiliyoruz. Bu durum hem dengemizi kaybetmemize hem de görmezden gelinen kasların, pratik sonrasında ağrımasına sebep olabiliyor. Halbuki oynattığımız her bir kasın, aldığımız her bir nefesin vücudumuzda tepeden tırnağa ne yankılar uyandırdığını gözlemlememiz, farkına varmamız gerekir. Bu yüzden sizlerle bu farkındalığa erişmenize yardımcı olacak birkaç tavsiyeyi paylaşmak istiyoruz

İyi Oluş Günlüğü

Yoga pratiğini farkındalık egzersizine nasıl dönüştürebiliriz?

Hislerinize odaklanın.

Yogada bir duruşu bir üst noktaya taşımadan evvel, bulunduğunuz noktadaki hislerinize odaklanın. Herkesin çıkabileceği nokta farklıdır. Bir üst noktaya çıkabilmek adına bazı kaslarınızda huzursuzluk duyacaksanız o noktadan verim alamayacaksınız demektir. Tepeden tırnağa tüm kaslarınıza bakın ve kendi son noktanızı bulun. Unutmayın, yoga sabır ve çaba gerektiren bir yolculuktur. Herkesin yolu da farklıdır. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. 

Yogayı yalnızca bedensel bir pratik olarak görmeyin.

Yoga, aynı zamanda zihinsel ve ruhsaldır bir pratiktir. Yogaya yaklaşımınızın da farkına varmanız gerekir. Salt bedensel bir pratik olarak baktığınız takdirde, farkındalık yakalamak ve verim sağlamak kolay olmayacaktır. Yaptığınız her duruşun, oynattığınız her kasın hem vücudunuzda hem zihninizde hem de ruhunuzda yarattığı yansımaları gözlemlemeniz gerekir. Bu sayede zihininizi günlük hayatın kargaşasından da kurtarabilir, pratikte daha rahat kalabilirsiniz. 

Pratik esnasında nefesinizi gözlemlemeye önem verin.

Nefes. Bizi olduğumuz ana bağlayan, hem geçmişten hem gelecekten ayıran en önemli unsur. Kendinizi kaybolmuş hissettiğinizde ve odaklanmakta zorlandığınızda, ilk önce nefesinize odaklanın. Nefesinizin kontrolü sizin elinizde. Aldığınız her nefesin sizde uyandırdıklarını gözlemlemek de öyle. Nefesinize odaklanarak bulunduğunuz ana da odaklanır, anda kalırsınız. 

Her şeyi hızlıca yapmaya alıştığımız, kahvaltı yaparken akşam yemeğini düşündüğümüz, arkadaşlarımızla sohbet ederken ertesi gün gireceğimiz iş toplantısı için endişelendiğimiz, hem geçmişten şikayet ettiğimiz hem de gelecekten korktuğumuz bu çağda, biraz durup bulunduğumuz ana bakmak, odaklanmak, farkına varmak kendimize yapacağımız en büyük iyiliklerden biridir. Yalnızca bir defa yaşadığımız bu hayatın bir yarış olmadığını da ara ara kendimize hatırlatır ve her anına değer verirsek, kendimizin de ne kadar değerli olduğunu anlayabiliriz.

Kaynaklar
anda kalmak, farkındalığı artırmak, farkındalık sanatı, yoga, yoga ile anda kalmak, yoga pratiği