Sonsuz aşka inanır mısınız? Yoksa bu satırları okurken her aşk bir gün biter, gelip geçicidir mi diyorsunuz? Aslına bakarsanız, aşk kavramının tanımı hepimize göre değişir. Bazılarımız aşkı sonsuz sevgi, tutku veya heyecan olarak tanımlar. Bazılarımız aşkı ütopik bir yere konumlandırır. Aşkın tanımı bu kadar öznel olsa da kimyası hepimiz için geçerlidir. Aşk dediğimiz durum, özünde son derece fizyolojiktir. Peki nasıl aşık oluyoruz? Aşkın ömrü var mıdır? Birlikte inceleyelim.
Aşık olunca bedenimizde neler olur?
Aşık olduğumuzda bedenimizde çeşitli değişiklikler meydana gelir.
- Yeme düzenimiz bozulabilir. Örneğin tamamen iştahtan kesilebilir ya da yemeyi artırabiliriz.
- Fazla düşünmeye başlarız. Bu nedenle uykuya dalmakta güçlük yaşarız.
- Sevdiğimiz kişiyi gördüğümüzde nabzımız hızlanır ve nefesimiz kesiliyor gibi hissederiz.
- Partnerimizi görünce ellerimizde terleyebilir.
Bu örnekleri çoğaltabiliriz. Tüm bunlar fiziksel belirtilerdir.
İlgini çekebilir: Aşk Gibi Görünen Bir Tuzak: Love Bombing
Aşık olunca hormonlarımız nasıl çalışır?
Hormonlarımız bedensel belirtilerimizi tetikler. Aşık olduğumuz zaman vücudumuz en çok dopamin ve kortizol hormonu salgılar.
Dopamin hormonu salgılandığında:
- Aşık olduğumuz kişiye çekim duyarız.
- Sürekli partnerimizin yanında olmak isteriz.
- Onu düşünmek bile bizi heyecanlandırır.
- Yanındayken ona temas etmek isteriz.
Çünkü dopamin haz ve keyifle ilgili bir hormondur.
Kortizol hormonu salgılandığında:
- Kendimizi sürekli diken üzerinde hissederiz.
- Stresimiz artar.
- Yoğun kaygı ve duygusal iniş çıkışlar yaşarız.
Çünkü kortizol stres hormonudur.
Peki mutluluk hormonu aşkın neresinde?
Mutluluk hormonu olan serotonin aşık olduğumuzda en düşük seviyedeki hormonumuzdur. Çünkü aşk, sakin ve huzurlu değil, iniş-çıkışlı, belirsiz ve heyecanlı bir dönemdir.
İlgini çekebilir: Mutluluk Hormonu Serotoninin Düşük Olmasına Neden Olan 8 Faktör
Aşkın ömrü var mı?
Bu durum, yani hormonların aynı seviyede seyretmesi, tabii ki sonsuza dek sürmez. İlişkimizin devam etmesi durumunda hormonlarımız ortalama iki sene içinde normal seviyeye döner. Bu sürenin sonunda daha dengeli bir duruma geliriz.
Aşkın ömrünün iki yıl olduğunu duymuşsunuzdur. Aşk diye tanımladığımız durumu hormonal anlamda ele aldığımızda bu önermenin doğru olduğunu söylemek mümkün. Sebebi ise hormonlarımızın seviyelerindeki değişikliklerdir.
Aşk bitince ne olur?
Aşkın bitmesi sevginin bitmesi demek değildir. Aksine aşk bittiğinde gözümüzdeki perde aralanır ve kara bulutlar dağılır. Artık daha mantıklı ve sağlam adımlar atmak için yolumuz açılır.
Aşk biter ama yok olmaz, sadece form değiştirir. Aşk, olgunlaşmış bir versiyonuna evrilir. Bu kısımda da partnerler arasındaki bağ iyice sağlamlaşır ve dengeli bir ilişkiye doğru ilerler. Tıpkı bizim olgunlaşmamız gibi, ilişkimiz de olgunlaşarak sürer.
Şimdi söz sırası sizde: hiç aşık oldunuz mu? Olgunlaşmış aşkı deneyimlediniz mi? Kendinizi yeniden gözlemleyin ve sevgiyle kalın!