Evliliklerin %30 ila 40’ının boşanmayla sonuçlandığı istatistiğine az çok hepimiz aşinayız. Bu oldukça yüksek bir oran olsa da çoğumuz bunu kabullenmeye meyilliyiz; çünkü biliyoruz ki evlilik yürütmesi zor bir iş. Peki ya sağlıksız arkadaşlık ilişkileri? Sağlıklı arkadaşlıklar bütünsel iyiliğimiz için hayati bir önem taşır: Hastalıklarda daha hızlı toparlanmamıza, kalp krizi riskini azaltmaya, depresyonu hafifletmeye ve hatta daha rahat bir uyku çekmemize bile yardımcı olabilir. Dolayısıyla da sizin için anlam ifade eden, uzun süreli bir arkadaşlık ilişkisi son bulduğunda, bu durum neredeyse boşanma kadar üzücü olabilir.
Bir arkadaşlığı bitirmek oldukça zor ve sancılı hissettirebilir ama eğer o arkadaşlık artık size bir şey katmıyorsa, hatta size zarar veriyorsa bu haklı bir karardır. Peki ama bir arkadaşlığı bitirmemiz gerektiğini nasıl anlarız? İşte ilişkinizin sağlıksız bir arkadaşlık ilişkisine evrildiğini anlamanıza yardımcı olacak işaretler!
Daima ilgi talep ediyorsa
Kadınların erkeklere kıyasla arkadaşlarından daha yüksek beklentileri olduğunu biliyor muydunuz? Arkadaşlıktan yüksek beklentilerin olması bir sorun değilken konuşmak istedikleri her an yaptığınız işi bırakmanızı isteyip size ihtiyacı olduğunu belirtmesi bunu bir sorun haline getirebilir. Eğer bu tür bir arkadaşlık ilişkisi içerisindeyseniz ve arkadaşınız ihtiyacı olduğu her an sizi yanında hazır bulmak istiyorsa bunun sizi nasıl hissettirdiğini anlamaya çalışın. Tahminimiz oldukça kötü hissettirdiği yönünde; çünkü bu tutum, tek taraflı bir ilişkinin önemli bir göstergesidir. Bu durum yaşandığında, arkadaşınız kendi ihtiyaçlarının sizinkinden daha önemli olduğunu varsayarak sizi değersizleştirmiş olur.
Diğer insanların önünde sizinle alay ediyor ve bunun sadece şaka olduğunu savunuyorsa
Daha önce hiç bir arkadaşınızın “şaka niyetli” sizin kendinizi rahatsız hissettiğiniz bir durumunuzu veya ona başkasına söylemeyeceğine güvenerek anlattığınız bir şeyi diğerlerine anlattığı oldu mu? Onlara bundan dolayı bozulduğunuzda ise gülerek size “Fazla alınganlık yapıyorsun” ya da “Sadece şakaydı” gibi bir cevapla karşılık verdi mi? Eğer durum buysa bu, arkadaşınızın sizin duygularınıza saygı göstermediğinin bir göstergesidir.
Ona bir sır olarak anlattığınız şey sadece ikiniz arasında kalmalıdır. Eğer en iyi arkadaşınız bir sırrınızı bile tutamıyorsa veya sadece diğerlerini güldürmek için onu paylaşmaya değer buluyorsa sormamız gereken şey şudur: Sizi gerçekten önemsiyor mu?
Aklını okumanızı beklerler ve başaramadığınızda tepki gösterirler
Bazen arkadaşlarınızı çok iyi tanıdığınız için gerçekten de akıllarından geçenleri okuyabilseniz de, onların ne istediğini, ne düşündüğünü veya nasıl hissettiğini her daim bilmeniz asla bir beklenti olmamalıdır. Romantik ilişkilerde veya evliliklerde olduğu kadar arkadaşlıklarda da iletişim çok önemlidir. İki taraftan da net, dürüst bir iletişim sağlanamadığı takdirde o arkadaşlığın gelişmesi beklenemez. Nasıl hissettiğiniz, hayallerinizin ve arzularınız ne olduğu, hatta bir arkadaşlıktan beklentileriniz neler olduğu hakkında konuşmak, bunların hepsi sağlıklı bir ilişkinin belirtileridir. Bunları paylaşmak iki tarafın da kırılganlığını ifade etmesini sağlayarak birbirlerine güvendiklerini gösterir. Bu da arkadaşlığın büyümesine ve gelişmesine yardımcı olur.
Arkadaşlığınızdaki bütün kararları ona aitse
Hangi filmi seyredeceğinize, dışarı çıktığınızda ne yemek yiyeceğinize veya bir dahaki çıkışınızda nereye gideceğinize birlikte mi karar verirsiniz? Yoksa arkadaşınız bütün kararları sizin yerinize de alır mı? Bunun arkadaşlığınızda bir problem olup olmadığını anlamanın en iyi yolu, önemsediğiniz bir kişinin evliliğinde veya romantik ilişkisinde bunu yaşadığını anlattığında sizin bu konu hakkında nasıl hissedecek olduğunuzu hayal etmektir.
Eğer arkadaşınızın eşi veya partneri onun hiçbir şeye karar vermesine izin vermiyorsa eminim ki onu ilişkisi hakkında uyarırdınız. Aynı şey sizin arkadaşlığınız için de geçerli. Tıpkı romantik ilişkilerde olduğu gibi arkadaşlık da birbiriniz tarafından ciddiye alındığınız ve paylaşımlarınızın değer gördüğü eşit bir ortaklık ister. Aksi, sağlıksız bir arkadaşlık ilişkisinin işareti olabilir.
Yalan söylüyorsa
Elbette bu sağlıksız bir arkadaşlık için oldukça aşikar bir işaret. Ancak yine de dikkat çekmekte fayda var, özellikle de bu sürekli tekrarlayan bir durumsa. Her ne kadar insanların yalan söylediğini kesin olarak anlamak zor olabilse de beden dili bize bazı ipuçları verebilir. Yine de en güvenilir yalan dedektörü her zaman sezgilerinizdir. Sonuçta arkadaşınızı tanırsınız ve bir şeyler kendini yanlış hissettirdiğinde zihin-beden bağlantınıza güvenmek, arkadaşınızın size karşı ne kadar dürüst olduğunu anlamak için mükemmel bir yoldur.
Eğer arkadaşınızın büyük bir yalan söylediğini ya da birçok kez yalan söylediğini yakaladıysanız kendinize arkadaşınızın size neden yalan söylediğini sormalısınız. Gerçekten önemli bir durum söz konusu olduğunda onlara gerçekten dürüst olmaları için güvenebilir misiniz? Ya da daha doğrusu güvenmeli misiniz?
Kontrolcü ve kıskanç bir tutum sergiliyorsa
Daha önce hiç arkadaşınız başarmış olmaktan gurur duyduğunuz bir şeyi onunla paylaştığınızda başarınızı küçümsediği ya da soğuk bir şekilde karşıladığı oldu mu? Ya da diğer insanlarla plan yaptığınızda size bozulup kavga çıkarttığı? Bunlar kontrolcü davranış belirtileridir ve tutarsız, hatta istismarcı bir ilişki içerisinde olduğunuza dair tehlike işareti olabilir.
İdeal arkadaşlık, her iki tarafın da birbiri için en iyisini istediği türden bir ilişkidir. Bu da birbirinizin başarısını ve birbirinizin arkadaşlığı dışında da güzel arkadaşlıklara sahip olduğunuzu takdir etmek anlamına gelir.
Fiziksel, zihinsel veya duygusal olarak sizi suistimal ediyorsa
Suistimal, oldukça açık ve basit bir şekilde, bir kişinin diğeri üzerinde güç ve hakimiyet kurma şeklidir. Tehditler, size yönelen öfke nöbetleri, kendi problemleri için sizi suçlaması, mesajlarınıza kontrol etmesi ya da diğerlerini size karşı kışkırtması, bunların hepsi zihinsel ve duygusal suistimaldır. Eğer bunun bir kurbanıysanız derhal ilişkinizi bitirme seçeneğini göz önünde bulundurmalısınız.
Artık paylaşacak ortak bir şeyiniz kalmadıysa
Her ne kadar bu, sağlıksız bir arkadaşlığın kesin bir işareti olmasa da yine de aranıza biraz mesafe koymanız gerektiğinin bir sinyali olabilir. Onları çok uzun zamandır tanıdığınız için eski arkadaşlarınızla takılmak cazip gelebilir. Bununla birlikte, arkadaşlığınıza çok fazla emek harcadığınız için bu arkadaşlıktan vazgeçmemeniz gerektiğini de düşünebilirsiniz. Ancak insanlar yaş aldıkça ilgi alanları ve öncelikleri de değişebilir, bu da artık arkadaşınızla paylaşacak ortak ilgi alanlarınızın kalmadığı anlamına gelebilir. Bir zamanlar sizin için çok değerli olan arkadaşınızla artık anlamlı bir sohbet sürdürmekte zorlanmaya başlamamış olmanız son derece normal bir durum.
Böyle bir durumda artık eskisi gibi hissetmeseniz bile, hala birbiriniz için en iyisini isteyebilir ve kendinizi o sallantıda olan arkadaşlık haline sokmadan birbirinizin kararlarını destekleyebilir ve saygı duyabilirsiniz. O arkadaşlığa artık sığamamanızda utanıp sıkılacak bir şey yok, sadece her ikiniz de hayatınızın bu aşamasında size uygun farklı yollar buldunuz ve bu yollar artık kesişmiyor. Aynı zamanda en iyi arkadaş statüsünden saygı çerçevesinde uzaklaşmak, ileride tekrar birleşmek anlam ifade ederse, size bir açık kapı da bırakmış olacak.
Umarız ki kimse yakın arkadaşıyla yollarını ayırmak zorunda kalmaz. Ancak olur da bir arkadaşlığın size artık iyi gelmediğini düşünürseniz, bilin ki kendiniz için bir adım geri çekilmek tamamen sağlıklı bir hareket olacaktır.