Diyette İyileşme Krizi: Die-Off Sendromu

Hayatınızı değiştirmeye karar verdiğiniz günlerde artık daha iyi besleniyor, spor yapıyor ve uyku düzenine daha çok dikkat ediyorsunuzdur. Fakat bir anda kaşınma, ağızda yaralar, mide bulantıları ve baş dönmeleri başlamıştır. Hamburger, pizza, cips vb. abur cuburları yerken hiç böyle olmuyordu değil mi? “Kendimi iyi hissetmem gerekirken neden bu semptomları yaşıyorum?” şeklinde düşünmeniz çok normal. Belki de iyileşme krizi olarak da adlandırılan Die-Off sendromu yaşıyorsunuz. Die-Off sendromunu sizin için inceledik!

Die-Off Sendromu nedir?

Die-off sendromu, bağırsak floramızdaki bazı maya ve bakterilerin ölürken salgıladıkları toksinlere ve proteinlere karşı vücudumuzun verdiği inflamatuar bir reaksiyondur. Bu durum, genellikle antimikrobiyal tedavilere başlanıldığında veya sağlıklı beslenmeye geçişte görülür.

Neden iyileşme krizi yaşarız?

Sağlıklı beslenmeye karar verdikten sonra başlaması mümkün olan kaşıntı, halsizlik, ağızda yaralar ve baş ağrısı gibi göstergeler sizi huzursuz etmeye başlayabilir. Peki neden sağlığımıza zararlı olabilecek pizza, çikolata, cips gibi abur cuburları tüketirken böyle problemlerle karşılaşmıyoruz da sağlıklı beslenmeye başlayınca vücudumuz bu tür uyarılar veriyor?

Bağırsaklarımızda yaşayan bakteri ve mantarlar şekerle gelişirler. Karmaşık metabolik yollarla bu mikroorganizmalar daha çok karbonhidrat ve şeker tüketme arzusu beslerler. Sağlıklı beslenme düzeninde karbonhidrat ve şekeri kesince ya da azaltınca bu mikroorganizmaları aç bırakarak Herxheimer reaksiyonu oluştururuz.

İyi bir beslenmeyle düzenlenen bağırsak florası sonucu zararlı mantar ve bakteriler ölür. Ölen bu mikroorganizmalar endotoksin dediğimiz toksik madde sallarlar. Kan dolaşımına geçen endotoksin seline karşı immün sistem devreye girer ve vücutta baş ağrısı, ateş, hipotansiyon ya da gribal semptomlar gibi bir çeşit geçici uyarılara sebep olur. Bu tarz semptomlar, aslında detoks/arınma ya da diyet tedavinizin işe yaradığının bir göstergesi olabilir.

İyileşme krizi ne zaman son bulur? Bu süreçte ne yapmalıyız?

Bol su, terleme ve mutlaka probiyotik-prebiyotikler ile desteklenen diyet planınızı sürdürerek semptomlardan kurtulabilirsiniz. Ayrıca zerdeçal, zencefil ve omega-3 yağ asitleri gibi anti-inflamatuar besinler, iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir. Total süreçte bağırsak floramızda yaşayan binlerce mikroorganizmadan kalan iyi bakteriler ile kabızlık, ishal ya da candida gibi sorunlarınız ortadan kalkacak ya da hafifleyecektir.

14 gün gibi bir süre içerisinde hala devam eden şikayetleriniz varsa mutlaka doktorunuza görünüz. Bu 14 günlük süre araştırmalarla desteklenen bir çalışmada yer almasına rağmen, siz yine de bir uzmanla görüşüp süreci beraber yürütebilirsiniz.

Kaynaklar

https://doi.org/10.1159/000335827

candida, detoks, die-off sendromu, diyet, diyetisyen, iyileşme krizi, onlinediyet