Sağlıklı Bir İş Yaşam Dengesi Oluşturmak için 10 İpucu

Yaşam dengesi; kişisel, profesyonel ve sosyal yaşamlarımız arasında sağlıklı bir denge kurmaktır. Ultra modern yaşamımızda, birden fazla rol ve sorumluluk arasında gidip geliyoruz. Fakat, sürekli bir iç çatışma içinde yaşamamak için hayatımızın tüm yönlerinin dengede olması önemlidir. Siz de iş-yaşam dengesi korumakta zorluk çekiyorsanız, yolunuza devam etmenize ve yeniden hayatın tadını çıkarmanıza yardımcı olacak birkaç ipucundan bahsedelim!

İş yaşam dengesi neden önemlidir?

Eğer yaşamınızda bir dengeye sahip olursanız daha tatmin edici bir hayat yaşarsınız. Ailenize, sevdiklerinize bol bol zaman ayırabildiğiniz, zamanında çalışabildiğiniz, güneşin ve temiz havanın tadını çıkarabildiğiniz; bir zaman ve bir alan yakaladığınızda o mükemmel dengeye de kavuşursunuz. Peki, neden iş-yaşam dengesine sahip olmak için uğraşmalıyız?

Bedeninize, zihninize ve ruhunuza saygı duyarsanız bu üçünün uyumlu olmasını isteyeceksiniz yani dengede bir yaşam. İyi bir yaşam dengesine sahip olduğunuzda zihinsel ve fiziksel durumunuz çok daha iyi olacaktır. Yeterince uyuyacak, arkadaşlarınıza, sevgilinize, eşinize, ailenize yeterince zaman ayıracak, daha üretken olacak ve en önemlisi içsel olarak daha mutlu ve doyuma ulaşmış olacaksınız.

Kendinizi, sınırları zorladığınızda ve her zaman başkalarını memnun etmeye çalıştığınızda, kendiniz için işler kötüye gitmeye başlar. Bu noktada sınırlarınızı kabul edin ve dengeli bir yaşama doğru ilk adımı atın. Öncelikle yapılması gereken, hayatınızın dengede olmadığının farkına varmak olacaktır.

İş ve yaşamınız arasında denge kuramadığınızı nasıl anlarsınız? 

  • Sağlığınızın sinyal veriyorsa: Fiziksel ve zihinsel kapasitenizin ötesine geçmeye çalışıp kendinizi zorladığınızda, bir de bakarsınız ki mide rahatsızlığı, kaygı, endişe ve depresyon gibi sağlık sorunları ile uğraşıyorsunuz.
  • Yaşamın tek bir alanı ile ilgileniyorsanız: İşinize daha fazla zaman ayırıyorsanız, aileniz veya çocuklarınız için zamanınız kalmıyorsa, evde dahi iş maillerinize cevap vermeye çalışıyorsanız… Bunlar, yaşam dengenizin bozuk olduğunu göstermektedir. 
  • Gün içinde sağlıklı beslenmiyorsanız: Acele bir şekilde sadece yemek yemek için bir şeyler atıştırıyorsanız, ayakta ya da mail okurken yiyip içiyorsanız, bir rutininiz yok ise ve öğünlerde sağlıklı yemekler yemiyorsanız… Yaşam dengesinizin bozulduğunun bir işareti olarak görebilirsiniz.
  • Mutsuzsanız: Her şey yolunda olmasına rağmen kendinizi mutsuz hissediyorsanız denge sağlama vakti gelmiş demektir.

Dengede kalmak demek, her şeyin pozitif olması demek değildir. Pozitif ve negatif değerlerin yaşam boyunca eşit olması demektir. İşinizde bir olumsuzluk var ise, yaşamın diğer alanındaki olumluları arttırmaya çalışmak doğru bir yaklaşım değildir. Aksine, iş dışındaki alanlarda kendinizi mutlu ve iyi olma halinde gördüğünüzde, bu durum işinizdeki performansınızı ve verimliliğinizi olumsuz etkileyecektir. Dolayısıyla gerek iş gerekse iş dışındaki alanlarda, pozitif ve negatif durumları fark edip dengelemek için harekete geçmek gerekir. Bunun için neler yapılması gerektiğine dair planlamalar yapmak, mevcut durum için atılacak en iyi adımdır.

Tatmin edici ve uyumlu bir iş-yaşam dengesi, pozitif enerji akışınızı korumanıza yardımcı olacak ve size mutluluk verecektir.

Sağlıklı bir iş yaşam dengesi kurmak için ne yapmalı?

  • Güne erken başlayın. Erken kalkmak günü planlamanızda oldukça faydalıdır.
  • Sağlığınıza önem verin. Sağlıklı beslenmek, vücudunuza iyi bakmak dengede olmanız için gereklidir.
  • Önceliklerinizi net olarak belirleyin. Önceliklerinizi belirlemek verimli çalışmanızı etkilemekle birlikte belirli aralıklarla önceliklerinizi değerlendirmek eski önceliklerinizi de gözden geçirmenize yardımcı olacaktır.
  • Zamanınızı ve enerjinizi doğru kullanın. Yapabileceğiniz kadar iş alıp işinizin önemli noktalarını belirleyerek daha kısa sürede işinizi bitirdiğinizde kendinize zaman kazandırmış olursunuz. Ayrıca yaptığınız işte maksimum etki yarattığınızda başarı, güven ve motivasyon duygunuz da büyüyecektir.
  • Endişelerinizin üzerine gidin. Gerçekten endişelenmenize gerek var mı yoksa endişelendiğiniz şeyler sizin kuruntunuz mu?
  • Her zaman “Hayır.” demeyin. Ne zaman “hayır” demeniz gerektiğini bilin.
  • Zaman zaman denge halinden çıktığınızda endişelenmeyin. Denge her zaman aynı rutinde olmayacaktır. Yaptığınız işin gerekliliği olarak belli dönemler yoğun olabilirsiniz. Bu durumda strese girmeyin.
  • Enerjinizi ölçün. Gün içindeki enerji seviyenizi 1’den 10’a kadar derecelendirin. Bunu yaptığınızda enerjinizi proaktif olarak yönetebilirsiniz.
  • Mümkünse iş-yaşam dengesine önem veren bir şirkette çalışın. Yeni bir iş arayışı içindeyseniz, görüşmeye gittiğinizde şirket kültürünü anlamaya çalışın. Hatta görüşme yaptığınız kişiye iş-yaşam dengesi ile ilgili düşüncelerini sorabilirsiniz. Günümüzde daha fazla şirket iş-yaşam dengesinin önemini kabul etmektedir.
  • Haftada en az 3 gün egzersiz yapın. Etkili bir egzersiz rutininizin olması enerji seviyenizin dengede olmasında oldukça önemlidir.

Eğer iyi bir iş-yaşam dengeniz varsa bu sizin için mükemmel bir durum! Fakat dengede olmadığınızı farkettiyseniz ve dengede olma arayışı içindeyseniz, bu listedeki ipuçlarını uygulamanın, sağlıklı bir yaşam tarzı oluşturmanızda size yardımcı olacağını umuyorum.

Dengede ve iyi olma yolunda güzel başlangıçlara….

Kaynaklar
iş hayatı, İş Yaşam Dengesi, üretkenlik