Uzm. Dyt. Oya Neva Demirkol’dan Diyet Hurafeleri: Bölüm 2

Diyet yaparken meyve sınırsız tüketilebilir. YANLIŞ!

Evet, meyveler son derece sağlıklı, gerek vitamin mineral içeriğiyle, gerekse antioksidan kapasitesiyle vücudumuzun ve beslenmemizin vazgeçilmezlerinden. Ancak bu elbette ki onları sınırsız tüketebileceğimiz anlamına gelmiyor. Meyveler tatlı tadını, meyve şekeri olan fruktozdan alırlar. Yani meyveler de farklı bir tür karbonhidrat içerirler. Bu yüzden meyveler kalorisiz değildir ve porsiyon miktarının aşılması özellikle karın bölgesinde aşırı yağlanmaya ve kilo artışına sebep olabilir. 

Ekmek, pilav, makarna gibi bütün karbonhidratları kesmek zayıflamayı kolaylaştırır. YANLIŞ!

Sağlıklı ve dengeli bir diyet programında günlük almanız gereken kalorinin %55-60’ı karbonhidratlardan gelmelidir. Karbonhidratlar vücut için birincil enerji kaynağıdır ve eksikliğinde sinir ve sindirim sistemi hastalıkları görülmesi kaçınılmaz hale gelir. Üstelik belirli bir dönem karbonhidrat kaynakları kesilerek kilo verme sağlansa da kişiler karbonhidrat tüketmeye başladıklarında vücut karbonhidrat kaynaklarını depolama isteğine gidebilir ve çok daha fazla kilo almanıza sebep olabilir.

Hamile kadınlar daha fazla besin tüketmelidir. YANLIŞ!

Özellikle ülkemizde çok yaygın bir inanış olan “Sen hamilesin 2 kişilik yemelisin!” kanısı maalesef doğru olmadığı gibi annenin ve bebeğin de hayatını tehlikeye atabiliyor. Burada önemli olan anne adayının fazla yemesi değil, bebeğin ve kendisinin vitamin, mineral ve kalori ihtiyaçlarını karşılayabilecek kadar sağlıklı besin tüketmesi. Maalesef çevre veya aile baskısı sebebiyle hamileliğinde oldukça kilo alan anneler; hamilelik şekeri gibi hastalıklarla karşılaşabiliyor veya aşırı kilo artışı sebebiyle doğum sırasında zorlanabiliyorlar. Bu yüzden anne adayının hamilelik sırasında sağlıklı ve dengeli beslenmesi hem kendisi hem de bebeği açısından sağlıklı bir hamilelik süreci geçirmesine hem de doğum sonrasında annenin vücudunun kolay toparlanmasına yardımcı olacaktır. 

Kahve selülite sebep olur. YANLIŞ!

Kahve, yüksek antioksidan kapasitesi ve kafein oranıyla yağ yakımına yardımcıdır hatta günümüzde bazı selülit tedavisi yöntemlerinde kafein kullanılmaktadır. Burada önemli olan kahveyi mümkün olduğunca şeker, süt tozu, krema, şurup gibi şeker içeriği ve kalorisi yüksek, zararlı ürünlerle beraber tüketmemektir. Bilinenin aksine selülit problemine zemin hazırlayanlar kahve değil kahve ile beraber tüketilen bu yan ürünlerdir. Kahveyi mümkün olduğunca light süt veya suyla, şekersiz, kremasız ve şurupsuz tüketmeniz selülite sebep olmayacağı gibi yağ yakımını da arttıracaktır. Elbette gün içerisinde çok fazla kahve tüketen biriyseniz, sade tüketseniz bile kan dolaşımını hızlandırmak adına içtiğiniz su miktarına da dikkat etmelisiniz.

Balık ve süt ürünleri beraber tüketilirse zehirlenmeye sebep olur. YANLIŞ!

Balığın içerisinde histamin denilen bir protein mevcuttur. Bu proteinin miktarı bozulmuş veya bayatlamış balıkta artmaktadır. Balığın bu şekilde tüketilmesi ve yüksek histamin miktarı ise alerjik reaksiyonlara ve zehirlenmelere yol açabilmektedir. Aynı şekilde süt ürünlerinde de histamin bulunmaktadır. Bozuk veya bayat balıkla beraber süt ve süt ürünlerinin tüketimi histamin miktarını daha da arttıracağından vücutta alerjik reaksiyonlar görme veya zehirlenme ihtimali artacaktır. Bu yüzden balığın tazeliğine güvenildiği sürece beraberinde süt ve süt ürünlerinin tüketilmesinde herhangi bir sakınca yoktur. 

Bunlar da ilgini çekebilir:

  • Uzm. Dyt. Oya Neva Demirkoldan Diyet Hurafeleri: Bölüm 1
  • Toplanın Kızlar: Ailemizin Diyetisyenine Merak Edilenleri Sorduk!
  • Abur Cubur Yerken Başladın mı Duramıyorsan Gel: Bu Yazı Senin İçin
Kaynaklar
diyet gerçekleri, diyet hakkında doğru bilinen yanlışlar, diyette doğru bilinen yanlışlar, kahve selülite sebep olur mu, sağlıklı beslenme