Yüzümüzün Davetsiz Misafiri Aknenin Oluşumunu Tetikleyen Gıdalar

Kapımızı çaldığında hiç hoş karşılamadığımız akneler, günümüzün en sık görülen cilt problemleri arasında yer almaktadır. Yapılan çalışmalarda sanayileşmemiş kırsal toplumlarda, Batı diyetinin benimsendiği toplumlara göre akne görülme sıklığı daha düşük bulunmuştur. Batı toplumlarında akne, ergen nüfusun %79-95’ini etkilerken 25 yaşından büyük kadın ve erkeklerin %40-54’ünü etkilemektedir.

Yüksek glisemik indeksli gıdalar akne oluşumunu tetikler.

Hızlı emilen ve kan şekerini hızlı yükselten gıdalara yüksek glisemik indeksli gıdalar denilmektedir. Bu gıdalar arasında beyaz pirinç, beyaz un, beyaz ekmek, beyaz şeker, patates ve meyve suları yer almaktadır. Bu gıdaların tüketimi kan şekerini yükseltmektedir ve IGF-1 adını verdiğimiz hormonun artışına neden olmaktadır. Serumda IGF-1 hormonun artışı da akne oluşumunu tetiklemektedir.

Yapılan bir çalışmada akne problemi yaşayan kişilere 12 hafta boyunca yüksek glisemik indeksli gıdalardan uzak, posa içeriği yüksek bir diyet uygulanmıştır ve 12 hafta sonunda aknelerin iyileştiği ve akne oluşumunun azaldığı gösterilmiştir.

Bu nedenle akne oluşumunu engellemek için beslenme düzeninde beyaz pirinç, beyaz un ve şeker içeren gıdalar yerine daha fazla miktarda posa içeriği yüksek tam tahıllar, kurubaklagiller, sebze ve meyveler yer almalıdır.

Yüksek yağlı gıdalar ve trans yağlar akne oluşumunu tetikler.

Yüksek yağlı gıdalar ve özellikle trans yağlar vücuttaki yağ sekresyonunu bozar ve vücuttaki iltihaplanmayı tetikler; bu nedenle akne oluşumu da tetiklenmektedir. Akne oluşumunu engellemek için beslenme düzeninde yüksek yağlı ve trans yağ içeriğine sahip cips, hamburger ve kızartma yapılarak pişirilen tüm ürünlerden uzak durmak gerekmektedir.

Yiyecek hazırlama tekniği olarak fırında pişirme, haşlama ve ızgara yöntemleri tercih edilmelidir. Yağ tercihinde öncelik zeytinyağında olmakla birlikte diğer sıvı yağlarda tercih edilebilir.

Süt akne oluşumunu tetikler.

Süt yapısındaki büyüme hormonları nedeniyle vücuttaki IGF-1 hormonunu arttırır ve akne oluşumunu tetikler.

İyot akne oluşumunu tetikler.

Kabuklu deniz ürünleri, yosun ve tuzda yüksek miktarda bulunan iyot akne oluşumunu tetikleyebilmektedir. Bu nedenle beslenme düzeninde bu gıdalar azaltılmalıdır. Özellikle tuz Dünya Sağlık Örgütü’nün önerdiği 5 gr/gün miktarını aşmadan tüketilmelidir.

Kaynaklar
akne oluşumu nasıl önlenir, akne oluşumunu engellemek için, akne oluşumunun nedenleri, akne oluşumunun sebepleri, akneye sebep olan yiyecekler